Хавиер Солана подкрепя разширяването на съюза

В интервю за EurActiv Словакия върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че приемането на конституционния договор е от съществено значение за засилване ролята на ЕС в международните отношения. Според него, Европа има нужда от идеите заложени в конституцията, за да има по адекватни средства за справяне с кризите, пред които бива изправена. Въпреки страховете на някои страни членки от загуба на суверенитет, той е убеден, че с единна външна политика може да се постигнат по – адекватно целите, които държавите са си поставили. Всяка страна запазва позицията си на играч в международната обстановка, но е ясно, че никой не може самостоятелно да се справи успешно с проблемите, които възникват.


Върховният представител е оптимистично настроен по отношение на трансатлантическите връзки. Партньорството между САЩ и ЕС е основният гарант за мир и сигурност в света, а различията около методите и средствата за справяне с проблемите, какъвто беше случаят с Ирак, бързо се преодоляват.


Хавиер Солана подкрепя разширяването на съюза. Новите страни членки подпомагат развитието на съюза със идеи, ентусиазъм, енергия и опит, които са незаменими. Благодарение на историческото си развитие и близостта си до страните кандидатки те играят важна роля в подготовката им за членство. Той добави още, че най – голямото предимство на Европейския съюз е, че всяка страна допринася според възможностите си за постигането на общите цели.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK