ЕС въвежда от 2012 г. единна шофьорска книжка

След преговори, продължили няколко месеца, страните - членки на ЕС, успяха да се споразумеят по въвеждането на единен образец за шофьорски книжки за всички 25 страни от Евросъюза. Очаква се единното свидетелство за правоуправление официално ще бъде одобрено на сесията на Съвета на министрите, насрочена за 27 март.


Новите шофьорски книжки ще сменят сегашните 110 различни документа, които са в сила в ЕС, и дават право за шофиране. Те ще започнат да се издават от 2012 г., а старите типове лицензи няма да изгубят валидността си, но ще изчезнат постепенно до 2032 г., твърди EUobserver. Новият документ ще изглежда като кредитна карта със снимка на притежателя и вероятно с вграден микрочип с данни.


Споразумението бе постигнато, след като Германия и Австрия оттеглиха възраженията си срещу юридическата основа на единната шофьорска книжка. Берлин настояваше срокът на валидност на новите шофьорски лицензи да бъде 10 години, докато в компромисното споразумение даде възможност на държавите членки да избират между 10- и 15-годишна валидност на документите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK