Енергийната политика на Европа - много намерения, малко действия

Енергийната политика на Европа - много намерения, малко действия

© ReutersЕвропа вече си има обща енергийна политика. Или поне се надява, че това е така. За по-малко от месец Европейската комисия представи, а лидерите на 25-те страни - членки на ЕС, одобриха пакет от мерки за гарантиране на енергийната сигурност на съюза. Тази нетипична за европейската машина скорост при взимането на решението за бъдещето на енергийното сътрудничество в Европа идва да покаже, че колкото и различни да са плановете на 25-те, те преследват обща енергийна цел - стабилни доставки на енергия за бизнеса и потребителите. Само преди два месеца поради спор между Русия и Украйна потокът на руски газ към Европа намаля и остави на студено хиляди гласоподаватели.


Водени от желанието си да предотвратят нови енергийни кризи, в края на миналата седмица европейските лидери дадоха зелена светлина на идеята на Брюксел за обща политика в областта на енергийните доставки. Тя получи и официално име - енергийна политика за Европа (ЕПЕ), но същината й тепърва ще се уточнява. Затова, когато председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че датата 24 март ще влезе в учебниците по история на европейската интеграция, анализаторите се въздържаха от фанфари и посочиха, че все още не може да се каже какво точно е било прието на срещата на върха в Брюксел.


Заключителният документ от разговорите на 25-те е пълен с намерения, но много малко конкретни действия. Решението как поставените цели ще бъдат превърнати в реалност беше оставено за по-нататък. А ЕС неведнъж си е поставял високи цели, протакайки впоследствие реалното им изпълнение.
Европейските лидери прегърнаха идеята ЕС да говори с общ глас при обсъждането на енергийни въпроси с трети страни, но поискаха от върховния представител на съюза за външната политика Хавиер Солана да представи през юни доклад за външнополитическите аспекти на енергийната тема (например ролята й в отношенията с Иран и Ирак). До средата на годината Европейската комисия пък трябва да подготви подробен план за действие в областта на енергийната ефективност.


Засега 25-те се въздържаха от прехвърлянето на нови правомощия към Брюксел. Опитите на Еврокомисията да получи право да контролира запасите от газ на страните членки в извънредни ситуации не се реализираха. Брюксел искаше 25-те да поддържат определени запаси от газ (например равни на вноса на горивото за два месеца), които при недостиг в някои от страните членки да бъдат освобождавани като жест на солидарност. Всъщност евролидерите не взеха никакво решение по отношение на запасите, а само заявиха желанието си за засилване на механизмите на солидарност и подпомагане между страните в ЕС в случай на криза.


Друго спорно предложение на Еврокомисията - за създаване на единен енергиен регулатор, който да насърчава и да следи за развитието на по-добри трансгранични връзки между електрическите и газовите компании, беше изцяло изоставено. Още при представянето на идеята в началото на март анализатори коментираха, че създаването на нова бюрократична структура би имало смисъл само ако Брюксел успее да спре опитите на отделни държави да пазят националните си "шампиони" в енергийния сектор, което ограничава трансграничните връзки и конкуренцията. Темата за икономическия протекционизъм обаче беше избягвана по време на срещата на върха.


"Не е въпрос да бъде създаден нов супер орган", заяви по време на Европейския съвет миналата седмица австрийският канцлер Волфганг Шусел и добави, че същата цел може да бъде постигната, ако съществуващите национални регулатори си сътрудничат по-ефективно. По информация на Ройтерс германският канцлер Ангела Меркел е развила подобна теза и е посочила пред европейските си партньори, че нуждата от регулативни органи на общностно ниво трябва да бъде оценена внимателно.


Показвайки намеренията си за действия, 25-те се ангажираха да завършат отварянето на вътрешния енергиен пазар за потребителите до средата на 2007 г. Те посочиха, че през тази година трябва да бъде осигурено влизането в сила на договора за енергийна общност с Югоизточна Европа и че ще се обсъждат възможности за нейното разширяване към съседните държави.


Областта, в която 25-те стигнаха по-далеч от предложенията на Еврокомисията, е използването на възобновяеми източници на енергия. Страните членки се договориха до 2015 г. делът на възобновяемата енергия да достигне 15% от общото потребление на енергия в ЕС, а този на биогоривата - 8%. Те се ангажираха да намалят консумацията на енергия с 20 на сто до 2020 г., а стъпките за постигането на тази цел трябва да бъдат одобрени до края на годината. В същото време 25-те изрично подчертаха, че когато една страна избира на какви енергийни източници ще залага (т.нар. енергиен микс), ще важи правилото на националния суверенитет. Тази уговорка беше направена основно заради различията между държавите в ЕС по отношение на използването на атомна енергия. Франция, Великобритания, Финландия и балтийските държави имат планове за изграждането на нови ядрени мощности, а страни като Австрия имат резерви. "Никой не може да бъде принуден да използва атомни електроцентрали", категоричен беше Шусел. Според проучване на общественото мнение, цитирано от EUobserver, едва 12% от европейците подкрепят използването на атомна енергия.


Както се очакваше, европейските лидери призоваха за по-отворен и ефективен диалог с Русия за постигане на енергийните цели на ЕС. Още в началото на месеца Еврокомисията предложи постигането на нов енергиен пакт със страната, която е основен доставчик на газ за Европа. В рамките на десетина дни след обявяването на тази идея Москва посетиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят за енергетиката Андрис Пиебалгс. Според някои публикации Брюксел притиска Москва да разреши на други държави да използват газопроводите й, като в замяна предлага дългосрочни договори за доставка на руски газ и възможност за директен достъп на руските доставчици до европейските потребители.


ЕС настоява Русия да ратифицира т.нар. Енергийна харта, за която се смята, че ще подпомогне осигуряването на стабилни енергийни доставки, по-голяма прозрачност и по-ясни правила за използването на транзитните газопроводи. Европейските лидери се споразумяха в Брюксел за отварянето на нови маршрути за доставка на газ, особено от Каспийско море и Северна Африка, изграждането на нова инфраструктура и съоръжения за втечнен газ. В предложенията си от началото на месеца Европейската комисия също наблегна на строежа на тръбопроводи, като изчисли, че необходимите през следващите 20 години инвестиции в енергийна инфраструктура ще са около 1 трилион евро.
Намеренията на ЕС:


- осигуряване на ефективни мерки и механизми за координация в случай на криза с доставките


- създаване на обща рамка за установяване на нови партньорства с трети държави


- изграждане на нова инфраструктура


- общ глас в подкрепа на целите на енергийната политика


- влизане в сила през 2006 г. на споразумението за енергийна общност с Югоизточна Европа


- по-отворен и ефективен диалог с Русия, основан на необходимостта от осигуряване на предсказуеми условия за инвестиции за европейските и руските компании и реципрочност по отношение на достъп до пазари и инфраструктура


- увеличаване на регионалния презграничен обмен и ускоряване на развитието на регионално енергийно сътрудничество, като едновременно с това се подпомага интегрирането на регионалните енергийни пазари към вътрешния пазар на ЕС.


- завършване на техническите изисквания за трансгранична търговия с енергия


- осигуряване на пълно, ефективно и прозрачно изпълнение на съществуващото законодателство в енергийната област


- увеличаване на сътрудничеството и координацията между националните регулатори


- подобряване на процедурите за средносрочно и дългосрочно планиране, особено по отношение на презграничната свързаност, газовата инфраструктура и съоръженията за втечнен газ


- увеличаване на дела на възобновяемата енергия до 15% до 2015 г. и на биогоривата до 8%


- свиване на общото потребление на енергия с 20% до 2020 г.


- увеличаване на средствата за изследвания в областта на енергетиката

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK