Брюксел подгони телекомите за цените на роуминга

Международните разговори ще поевтинеят с около 60%, регулацията ще важи и за България след влизането в ЕС

Цените наразговорите от мобилен телефон при пътуване в чужбина може да паднат драстичнозаради подготвяно от Европейската комисия поевтиняване до 4 пъти на тарифите замеждународен роуминг .


Еврокомисарятза комуникациите и информационното общество Вивиан Рединг обяви във вторник плановетена Брюксел да принуди телекомуникационните компании да премахнат тарифите заприемане на позвънявания при пътувания в рамките на ЕС и значително да намалятцените за трансгранично обаждане. Европейската регулаторна група, в коятовлизат националните телеком регулатори на 25-те страни от ЕС и която съветваЕврокомисията, обяви, че подкрепя намеренията на Брюксел. Обединението предложиобщоевропейски таван за тарифите за роуминг от 0.30 евро. В момента те седвижат между 0.70 - 0.80 евро.


СпоредРойтерс ефектът ще е 30-60% по-евтини разговори, ако се реализират намерениятана Рединг новата мярка да влезе в сила от средата на 2007 г. Сега започваобществено обсъждане преди формалното предлагане през юни, след което трябва дасе получи одобрението на 25-те правителства и на Европейския парламент, предирегулацията да стане закон.
Идеята е,ако белгиец се намира в Мадрид и си повика испанско такси от мобилния сителефон, да плати толкова, колкото би платил за национален разговор всобствената си страна. В случай че същият човек позвъни на семейството си вБелгия, тарифата, по която ще заплати разговора, ще бъде идентична с тази замеждународно обаждане от родината му. Същата схема ще важи и за българскитепотребители при влизането на страната в Европейския съюз.


ВивианРединг заяви, че телекомите месеци наред са игнорирали предупрежденията и не саоблекчили натоварването в сметките на клиентите си. "Инициативата ще сложикрай на тарифите за международен роуминг във вида, в който ги познаватеднес", каза еврокомисарят.


Българскитемобилни оператори във вторник се въздържаха от коментар, но телеком гигантите вЕвропа реагираха остро, защото ще бъдат ударени годишни приходи от около 10милиарда евро, които си докарват по тази линия телекомите. Пазарът веднага"наказа" акциите на гиганти като британската "Водафон" ииспанската "Телефоника", но и на по-малки имена като "ТелекомАустрия", собственик на "Мобилтел", заради опасения наинвеститорите, че ще пострада едно от основните пера за приходи.


Инвестиционнатабанка "Джей Пи Морган" прогнозира, че мярката може да отнесе 10% отприходите на "Водафон", която отскоро навлезе на българския пазар.Пряко са застрашени около 400 млн. паунда, но цялостният ефект може да достигне1.3 млрд. паунда, твърди банката, цитирана от агенция "Дау Джоунс".ЕС не бива да регулира един бизнес със силна конкуренция, в който и без товацените падат, писа "Водафон" до Брюксел преди седмица.


Германскиятгигант "Т-Мобайл", чиито клиенти много пътуват зад граница, понижитарифите за роуминг към Германия с 40%. Холандския "Роял Ке Пи Ен" (RoyalKPN NV) приветстваидеите с надежда приходите да се увеличат от повече, а не от по-скъпи,разговори. Оператори на страни с много туристи обаче (като испанската"Телефоника", втора по брой клиенти в Европа) се опасяват отобратното - че приходите им сериозно ще спаднат.


В рамкитена ЕС трансграничните разговори струват до пет пъти по-скъпо от тези, които севодят на националния мобилен пазар, съобщи в изследване от 24 март финансоватагрупа "Креди Суис". Един от анализаторите дори твърди, че 60% отсметките на "Креди Суис" са заети от роуминг такси.


Европейскатакомисия отдавна се прицели във високите цени за роуминг на европейските мобилниоператори. През септември миналата година тя създаде специален интернет сайт,за да информира потребителите за огромните разлики в цените за роуминг Споредпоследната информация на сайта цените за роуминг при четириминутен разговорварират от 0.20 евро за финландеца, обаждащ се на семейството си от Швеция, до13.05 евро за малтиеца, намиращ се в Литва.


Припредставянето на идеите си за намаляване на цените на роуминга във вторник ВивианРединг показа видимо раздразнение от поведението на компаниите от сектора."Мобилните оператори като че ли се затрудняват да разберат моетопослание", каза еврокомисарят


Наблюдатели нателекомуникационния пазар твърдят, че действията на Еврокомисията могат дадоведат до повишаване на цените на телефонните апарати, вътрешните разговори идруги услуги, тъй като мобилните оператори ще се опитат да компенсират понякакъв начин по-ниските си приходи от роуминг.


----------------


ЩО Е ТО РОУМИНГ?


Терминътидва от roam (скитам, бродя - англ.) и в телекомуникационния жаргонозначава, че можем да говорим по мобилните си телефони, когатопътуваме в чужбина, благодарение на взаимната свързаност на мобилнитемрежи на операторите (т.нар. международен роуминг). Изходящитеразговори се плащат по тарифите на чуждестранния оператор, чиято мрежасе използва, а цената на входящите се определя от тарифите на домашнияоператор, на който си абонат. Те зависят от зоната, в която попададържавата, чийто оператор обслужва абоната. Някои оператори таксуватдопълнително входящите международни разговори в роуминг. Регулатор вслучая с ЕС е Европейската комисия.


Има и вътрешен роуминг, койтопредставлява размяна на разговори и услуги между абонати на мрежи,действащи на един национален пазар. Регулатор тук е национална агенция(например българската КРС).-------------------------------------
Страна домакин


Оператори с роуминг споразумения


Цена на минута (в евро и левове)АвстрияМобилком-Мобилтел


1.55 лв./мин. вх. 1.59 евро/мин. + 0.53 евро обсл.


АвстрияМобилком-Вивател


0.72 лв. - вх. - 1.21 евро/мин. (до България )АвстрияTele.ring-Глобул


1.29 лв. вх. 1 евро - изх.БелгияBelgacom-Mobiltel


1.97 с. Трафик - 1.48 слаб трафикБелгияBelgacom-Vivatel


0.72 лв. вх. 1.51 евро/мин. изх. (до България)БелгияBelgacom-Globul


1.29 лв. вх. 1.51 евро изх.ГърцияCosmote+Mobiltel


0.90 евро/мин.


ГърцияCosmote+Vivatel


0.69 евро/мин. изх. до BG - 0.60 лв. входящи


ГърцияCosmote-Глобул


29 лв. вх. 0.69 евро изх.Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на т
    т
    Рейтинг: 497

    Kraino vreme be6e. Mobilnite operatori (osobeno po-golemite) otdavna polzvat roaminga kato doinata si krava. A koga bulgarskiqt telekomunikacionen regulator 6te skastri bulgarskite operatori. MobilTel s okolo 50te si procenta profit margin 6te trqbva da se zadovolqt s malko po-maluk sled kato vlezem v EU.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK