Ново предупреждение за предпазна клауза за ЕС

България ще се присъедини към Европейския съюз (ЕС) на 1 януари 2007 г., но с предпазна клауза за "Правосъдие и вътрешен ред" - това според докладчика за България в Европейския парламент Джефри ван Орден е най-вероятният сценарий за включването на страната ни в общността.


Изявлението му дойде ден след като в интервю за Ройтерс еврокомисарят по разширяването Оли Рен отчете, че България сериозно изостава от Румъния в борбата с престъпността, и нарече решително предстоящото в четвъртък гласуване по промените в конституцията, които можели да повлияят позитивно върху възможностите за ефективна борба с корупцията. В същото време вътрешният министър Румен Петков нарече некоректен и непълен доклада от състоялата се през февруари партньорска проверка по "Правосъдие и вътрешен ред", в който евроекспертите препоръчаха задействане на предпазната клауза. Той обяви, че причината за евентуалното ограничение ще е по-скоро правосъдието, отколкото вътрешният ред. Главният прокурор Борис Велчев пък отвърна задочно, че ще е несправедливо да не бъде отчетен напредъкът на съдебната система. Очаква се при задействане на клаузата решенията на българските съдилища да не се признават в страните от общността, както и да се запази сегашният граничен контрол при пътуванията на българи на територията на ЕС.


Ясно е, че все още има недовършени неща, затова съм сигурен, че членството ще е съпроводено с някаква условност, заяви Джефри ван Орден в интервю за БНР. Той пристигна в София, за да събере факти за поредния доклад, който подготвя за напредъка на страната и да се включи в работата на съвместния парламентарен комитет България - ЕС в четвъртък и петък. В сряда докладчикът се срещна с главния прокурор, предстои му среща и с премиера Сергей Станишев. Основна тема в разговорите му ще са проблемите в правосъдието и вътрешните работи. Ван Орден изрази желание да се се присъедини към някой от полицейските екипи, които се занимават с организираната престъпност, за да види лично как работят на терен. Докладът му за напредъка на България се очаква да бъде разгледан от комисията за външни отношения в Европарламента в средата на април и гласуван на пленарната сесия в Брюксел на 26 и 27 април. Очаква се решението на парламента да бъде взето предвид от Еврокомисията при препоръката й за датата на присъединяване на България. "Продължавам да стоя зад датата 1 януари 2007 г., но предстои да видим какъв ще се окаже окончателният текст на доклада, защото аз пиша първоначалния вариант, но той е отворен за изменения и допълнения", отбеляза Ван Орден. Той добави, че възможността за налагане на предпазна клауза не бива да спира усилията, които е необходимо да бъдат положени до края на годината.
След срещата си с главния прокурор Джефри ван Орден заяви, че предпазната клауза не би била пречка за ранното приемане на България в ЕС. Според него се е оказало, че много от промените в правосъдието ще отнемат повече време, отколкото всички са се надявали. По-рано в сряда Борис Велчев коментира, че основната критика към прокуратурата в доклада на евроекспертите е свързана с прането на пари. Ще направим всичко възможно, за да не се приложи предпазната клауза, заяви главният прокурор.


Междувременно сред магистратите плъзна слух, че предпазната клауза няма да засегне всички дела. По неофициална информация в мониторинговия доклад ще залегне препоръка да не се признават решенията на българските съдилища само по граждански спорове, но присъдите по наказателни дела да важат и в държавите от съюза.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на konstantin_xxi
    konstantin_xxi
    Рейтинг:

    Малко е странно ако решенията по наказателни дела се признават в държавите от ЕС, а същевременно тук борбата с престъпността не върви. Друг е въпроса дали основната цел на ЕК не е да ограничат свободното движение на хора, а в публичното пространство да остане причината за тукашното несправяне с правосъдието и вътрешния ред. Все пак вижте какво става във Франция. Там просто се страхуват от наплива на чужденци, което може още да засили протестите. Критика, обаче, към съдебната система трябва да има. Но, не толкова, че съдиите не работят. Те са просто претоварени. Как може 4 дни от седмицата да си в заседания, а същевременно да решиш качествено куп дела, да обърнеш на всяко дело внимания за изясняване на обективната и правната обстановка. Еми няма как да стане, за това и те ще претупват делата на бързо и ще издават калпави решения. Министърът и ВСС да се позамислят за това. Ама ги мързи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK