Еврокомисията започна съдебни действия срещу 17 членки на ЕС

Европейската комисия предприе съдебни действия срещу 17 страни членки за това, че не са отворили в достатъчна степен енергийните си пазари. Испания, която е сред страните, които ще получат предупредителни писма, е смъмрена от Брюксел за пропуски в прилагането на директивата за създаване на обща европейска енергийна политика. Критиките към останалите 16 са свързани с прилагането на евронормите в националното им законодателство. Един от основните проблеми, който комисията посочи, е продължаващото поддържане на регулирани цени в повечето от тези страни.


Приетата от ЕС миналия месец обща енергийна стратегия предвижда пълно отваряне на енергийния пазар до юли 2007 г. Тази стъпка ще доведе според Брюксел до намаляване на цените на електричеството и горивата, като повиши конкуренцията, и ще донесе повече сигурност при доставката на енергийни ресурси. Забавянето при прилагане на общата енергийна политика от всички държави членки обаче застрашава тези цели според Еврокомисията.


25-те трябва да приложат "не само формата на директивата, но и съдържанието й", мотивира решението на Брюксел еврокомисарят за енергетиката Андрис Пиебалгс. ЕС започна процеса на либерализиране на енергийния си пазар преди шест години, но в голяма част от страните членки той продължава да е доминиран от компании монополисти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK