Длъжниците на фонд "Земеделие" ще си плащат с евросубсидии

След приемането на страната в Европейския съюз фонд "Земеделие" ще приспада вземанията си от евросубсидиите, които фермерите длъжници ще получават по общата селскостопанска политика, съобщи пред парламентарната земеделска комисия изпълнителният директор на фонда Асен Друмев. По искане на агроминистерството депутатите в сряда обсъдиха възможността държавата да разсрочи поне част от задълженията на кооперации и частни стопани, натрупани след 1997 г., за да получат ново подпомагане.


Над 83 млн. лв. са дълговете заедно с лихвите, като за 60 млн. от тях падежът е изтекъл още в края на 2000 г., поясни Друмев. Неиздължените суми са основно по така наречените фючърсни сделки, при които стопаните се издължаваха със зърно за периода 1997-1999 г.  Общо длъжниците са 5400, от които 1400 са кооперациите, като средният размер на неплатените заеми са около 10 хил. лв.


"Заради тези дългове фермерите и кооперациите не могат да кандидатстват наново пред фонда и губят извънредно, тъй като за последните две години фондът въведе значителни облекчения при финансирането. От друга страна, държавата губи, защото няма ресурс да преследва особено малките длъжници", обясни още Друмев. От фонда предлагат, ако длъжниците погасят веднага 30 на сто от заема си, фондът да разсрочи остатъка.


По Закона за събиране на държавните вземания разсрочването на публичните държавни вземания може да стане с разрешение на Министерския съвет, поясни и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Той допълни, че механизъм за разсрочване е възможен, след като фондът представи аргументиран доклад на кабинета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK