Европейската комисия може да замрази финансовото сътрудничество за Турция

Европейската комисия се готви да замрази финансовото си сътрудничество с Турция заради това, че от 2002 г. насам Анкара не е предприела исканите от нея стъпки за развитие на финансовото сътрудничество, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, цитиран от БТА.


Източници от Европейската комисия обвиняват Анкара в небрежност и мудност.


Ако Турция не изпълни очакванията на Европейската комисия по въпроса за развитие на финансовото сътрудничество, страната ще бъде лишена от възможността да получи финансова помощ от един милиард долара от ЕС за 2005 г., а също така преговорите по някои глави няма да започнат.
СиЕнЕн-Тюрк отбелязва, че заради това, че Турция не е изпълнила очакваните от нея стъпки, през 2003 г. предвидената за нея финансова помощ от ЕС в размер на 24 милиона евро се е върнала обратно в касата на евросъюза.        Очакванията към Анкара са свързани с увеличаване на броя на служителите в Централния финансов и тръжен институт, създаден с оглед на проектите, които ще бъдат предлагани на ЕС. Съюзът иска броят на служителите да се увеличи от сегашните 52-ма души на 80 души.


Анкара трябва да подсилили главният секретариат по въпросите на евроинтеграцията.


Очаква се Европейската комисия официално да обяви пред Анкара позицията си във връзка със замразяване на финансовото сътрудничество на заседание на съвместната комисия за контрол ЕС - Турция.


Едностранно замразяване на финансовото сътрудничество ще се отрази отрицателно на преговорите между ЕС и Турция, твърди СиЕнЕн-Тюрк. Причината е, че ще отпадне възможността Турция да получава финансова помощ от ЕС срещу осъществяване на различни проекти във връзка с евроинтеграцията. Телевизията отбелязва, че това ще обезсили възможностите за хармонизиране на турското законодателство с това на ЕС в редица области.


СиЕнЕн-Тюрк посочва, че има проблем и в процеса на скрининг на турското законодателство, който е в ход в момента. Проблемите са свързани с някои глави като обществени търгове, конкуренция и други.


Турските представители, участващи в процеса на скрининг, са изброили пропуските по преговорните теми, но не са дали график за това кога ще бъдат отстранени те.


Представители на Европейската комисия са посочили, че графиците на процеса на скрининг и на процеса на преговори са известни и подобно поведение от страна на Турция затруднява предвиждането на нещата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK