Гръцките власти разбиха мащабна контрабанда на антики

Сред иззетите от полицията в Схинуса антични артефакти преобладават мраморните скулптури и орнаменти

© Reuters

Сред иззетите от полицията в Схинуса антични артефакти преобладават мраморните скулптури и орнаментиГръцките власти са открили във вила на изолирания егейски остров Схинуса от групата на Цикладите голяма контрабандна колекция, готова за изнасяне в чужбина. Това е един от най-сериозните случаи на опит за изнасяне на културни ценности от страната през последните години, съобщиха от културното министерство. Артефактите, около 300 на брой, са били открити по време на полицейска акция през уикенда. Според в. "Гардиън" вилата е била център на голяма мрежа за контрабанда на антики, тръгваща от Гърция и достигаща Калифорния.


"Това е една много голяма колекция", посочва министърът на културата Йоргос Вулгаракис. "Обектите на културата принадлежат на всички и не трябва да стават обект на контрабанда", каза той, цитиран от Ройтерс. Според него сред предметите, оригинали и копия, има няколко капитела от йонийски и коринтски колони, два гранитни сфинкса, саркофаг, две вази от микенския период, монети, византийски икони и много мраморни скулптури. Те произхождат както от Гърция, така и от Турция и Египет. Най-древните са отпреди около 3000 години.


Във вилата било открито и ателие за обработка на мрамор, където били изработвани копия на древни статуи. Полицията открила доказателства, че там са били изработвани артефакти, които после са били продавани, без за това да има нужните лицензи. "Във вилата има печати, опаковки и други неща, които говорят за употреба с търговска цел." Много от артефактите били опаковани и готови за път. Съдържанието на цял дорийски храм били натъпкано в контейнер, поставен пред двуетажната сграда.
Преди време вилата е била собственост на колекционери, които поддържали връзки с Марион Тру, бивш куратор на антиките във фондация "Гети", една от най-богатите институции, занимаващи се с изкуство.


Става дума за познатия на полицията Христос Михайлидис, който дълго е живял там с Робин Саймс, много сериозен колекционер на антично изкуство, озовал се в затвора през 2004 г. След смъртта на Михайлидис през 1999 г. от 289 склада на Саймс постепенно са били иззети около 17 000 артефакта, много от които крадени. В момента вилата е собственост на сестрата на Михайлидис Деспина Пападимитриу, която живее в Лондон и според нейните адвокати е готова да сътрудничи на разследването.


Според полицията обаче няма преки данни, които да свържат Тру със сегашния случай. По-рано този месец нейната вила на друг гръцки остров беше проверена от полицията и бяха открити древни артефакти без документи. Кураторката подаде оставка от "Гети" миналата година, а в момента срещу нея се води процес в Италия по обвинение в трафик на ценности.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK