След "Белене" германски еколози прицелиха и АЕЦ "Козлодуй"

Инцидент от март в АЕЦ "Козлодуй" стана повод за нови критики срещу атомната енергетика в България, само няколко дни след като германски еколози подеха кампания срещу строежа на АЕЦ "Белене" и в навечерието на 20-годишнината от катастрофата в Чернобил. В неделя берлинският в. "Тагесшпигел" писа, че инцидентът в "Козлодуй" на 1 март т.г. е бил много по-сериозен, отколкото са съобщили българските власти. Вестникът цитира ядрения физик Георги Касчиев, бивш служител в централата, а сега експерт в Института за изследване на рисковете във Виена, според когото след аварийно спиране на главната помпа на охлаждането на 5-и блок, системата за аварийна защита дълго време е отказвала.


По думите на Касчиев 22 от 61-те пръти за контрол на ядрения разпад са блокирали, защото били неизправни. Дефектните части били поставени при ремонта на 5-и реактор миналата година. Шест часа са били нужни на инженерите, докато овладеят ситуацията, която според Касчиев, не се е случвала никъде по света.


Българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) съобщила едва на 14 март, при това в интернет страницата си, където е оценила инцидента едва като "нула" по международната скала от едно до осем, допълва "Тагесшпигел", цитиран и от други германски издания. "Истинското значение на инцидента бе напълно подценено", казва Касчиев пред вестника.
Случаят, за който се говори в западната преса, не е бил авария и не може да се свързва с Чернобил, заяви пред Нова телевизия вчера директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Иванов. Той определи като неверни твърденията, че системата за аварийна защита е отказала. Ако трябва да се говори за ниво на експлоатация, България държи световния рекорд за период без аварийно сработване на реактор - 9 години и 4 месеца., посочи още Иванов. Става дума за инцидент, а не за тежка авария според международната скала, коментира и председателят на АЯР Сергей Цочев. Той обясни, че е установена частична неработоспособност на системата за аварийна защита, но това не е било опасно за персонала и околната среда. Експерти на АЯР са направили проверка на място още същия ден. България е спазила ангажимента си и е уведомила Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), но не същия ден, защото не става дума за авария, изтъкна още Цочев.


Еколози обаче изразиха силно притеснение от инцидента и настояха за спешно разследване. "Според нашите източници инцидентът е бил много сериозен. Почти половината от контролните пръти не са били вкарани и в този момент реакторът е бил много трудно управляем. По моя преценка случилото се е най-малко втора степен", каза за "Дневник" Ян Хаверкамп, експерт на "Гринпийс" за ядрената енергетика в Източна Европа. Става въпрос за проблем в системата за управление и защита на централата, който според правилата за безопасност не би трябвало да се случи, алармираха във факс до медиите и организациите от Коалиция "АЕЦ БелеНЕ!".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK