Над 70 % от еврофондовете за България ще са за инвестиции

Съществен ефект върху икономическия растеж може да очакваме след 2009 година, смята зам.-министърът на финансите Любомир Дацов

Работим по два варианта за бюджетната прогноза за периода 2007-2009 година в зависимост от присъединяването към ЕС, като вариантът, според който не сме член от 1 януари 2007 г., смятаме за второстепенен. Това каза заместник-министърът на финансите Любомир Дацов по време на дискусията "Сценариите за членство на България в Европейския съюз и тяхното отражение върху публичните финанси, инвестиционната среда и икономическия растеж", предаде БТА.


До две седмици Министерството на финансите ще подготви доклад за бюджетната прогноза за 2007-2009 година,посочи още Дацов. Според него през първите две години от членството на страната ни не може да се очаква съществен ефект от гледна точка на макроикономическите показатели. “Реално съществен ефект върху икономическия растеж може да очакваме след 2009 година”, добави още той.


Той отбеляза, че средствата, които България ще получи от европейския бюджет, са огромни и ще влияят върху политиките на страната. “Над 70 процента от средствата по структурните и кохезионните фондове ще са за инвестиционни разходи”, уточни заместник-министърът.
Постоянният представител на МВФ за България Джеймс Роуф подчерта, че по-важно от това какви средства ще получи България, е как тя ще ги разпределя. “Нищо няма да стане като по магия на 1 януари 2007 г.”, каза Роуф. Той изрази опасение, че много българи очакват, че ще станат по-богати само с присъединяването към ЕС.


По пътя към ЕС България не трябва да бъде друг играч освен първокласен, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева”, която откри дискусията. “Ако работим с постоянство и с план за действия, няма да се питаме за предпазни клаузи”, отбеляза тя. По думите й никакви сигнали и хипотези не трябва да се подценяват. Важно е да следваме единствения възможен план "А" за членство в ЕС - на 1 януари 2007 г. без никакви предпазни клаузи, добави министърът.


Тя посочи, че най-съществените промени и реформи у нас са направени с помощта на ЕК. “Чрез предпазните клаузи ЕС се опитва да преодолее нашите и собствените си недостатъци”, добави Кунева.


По думите й честата липса на убеденост в нуждата от реформи в българското общество се компенсира с натиск отвън.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK