ЕС пуска в ход плановете за обща брегова охрана

Европейската комисия е дала зелена светлина за създаването на обща брегова охрана на ЕС, писа в. "Сънди телеграф". Раждането на новата служба ще бъде записано в подготвяния за публикуване следващия месец документ, разглеждащ политиката на ЕС в областта на транспорта. Плановете предвиждат Европейската агенция за морска сигурност (EMSA) да прерасне в реална брегова охрана.


Според документа първоначално службата ще има за задача да предотвратява опасни замърсявания в морето. Целта е да не се допускат в бъдеще екологични трагедии, подобни на тази през 2002 г. край бреговете на Испания и Франция, причинена от танкера "Престиж". Единната брегова охрана на ЕС ще помага и за прилагането на морското законодателство. Тя ще има правомощия да спира и претърсва кораби, което поставя под въпрос националния суверенитет над териториалните води. Противниците на новата агенция атакуват най-вече правата за спиране и проверки на кораби от страните членки. Критиците сочат още, че съществуващите в момента национални служби имат военно и гражданско предназначение.


Евроскептиците посочват, че новата инициатива на Брюксел е част от "имперското мислене" на ЕС като идеите за обща армия, единна външна политика и дипломатическа служба, така и на призивите за координирана политика в областта на енергетиката. Самият изпълнителен директор на EMSA Вилем де Руитер заяви, че разговорът за превръщането на службата в пълноценна брегова охрана е "ненавременен и нереалистичен". Много хора не знаят, говорейки за бреговата охрана, дали имат предвид само военни или граждански операции, или двете заедно, заяви Руитер.


Европейският парламент е най-горещият и дългогодишен поддръжник на идеята за създаването на обща брегова охрана. Миналата година Съветът на министрите се съгласи да изработи стратегия за нейното създаване, но досега проблемът не беше поставян като въпрос на общата политика на ЕС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK