ЕК готви списък със задачи за България и Румъния

Европейската комисия подготвя списък с конкретни задължения,които България и Румъния трябва да изпълнят до октомври, за да може комисиятада препоръча двете страни да се присъединят към ЕС през 2007 г., съобщи БТА.


"Подготвяме списък със задължения, за да посочимразличните етапи, които трябва да бъдат изминати, за да се решат проблемите,повдигнати в доклада" от 16 май, каза днес Рикардо Паскуал Бремон,отговарящ за координирането на стратегията за разширяване в Главна дирекцияРазширяване на ЕК.


"Подготвяме този списък с правителствата на дветестрани. За да знаят и двете какво искаме да кажем" в доклада, добави той наконференция, организирана от Центъра за европейска политика в Брюксел.
България и Румъния подписаха през април 2005 г. договор за присъединяванекъм ЕС, който предвижда те да бъдат приети на 1 януари 2007 г., но също дававъзможност на 25-те да отложат членството им с една година, ако са очевиднонеподготвени.


Комисията трябваше да препоръча в доклада, който представи на16 май, дата за приемане на двете страни - 2007 или 2008 г. Тя обаче отложипрепоръката за следващия доклад, който ще представи най-късно в началото наоктомври.


"В някои технически области могат да се предприемат техническимерки и разсъждавайки реалистично, ние се надяваме, че ще можем да подготвим положителендоклад", каза Бремон. "В някои други области, като борбата скорупцията и организираната престъпност, проблемите са дългосрочни и ние сменаясно с това. Въпреки всичко нашето желание е в следващия доклад да отбележим структурнидействия", добави представителят на ЕК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK