Солана отново убеждава Иран да изостави ядрената си програма

Върховният комисар по външната политика на ЕС Хавиер Соланапристигна в Техеран, за да ускори преговорите за ядрената програма на Иран,съобщи Euronews. Тойима списък с предложения, направени заедно със Съвета за сигурност на ООН иГермания, които трябва да убедят иранското правителство да преустановиобогатяването на уран. Те ще бъдат представени на иранските власти по – късно днес.„Искаме да изковем нови връзки на базата на взаимно уважение и доверие”, казапред журналисти Солана на летището в Техеран.


Първоначалните реакции в Иран са предпазливи, но положителни.Външният министър Манушер Мотаки заяви, че на този етап диалог със Запада енапълно възможен. ”Ако съществува политическа воля за решаването на този проблеми ако ЕС няма за цел да политизира случая, мисля, че можем да стигнем довзаимно изгодно решение с тях”, каза още той.


Текстът на предложенията не беше обявен публично, но сепредполага, че е от оферти за ядрени реактори до размяна на постижения игаранции за сигурност. Всичко зависи от желанието на правителството да изоставиобогатяването на уран, нещо което страната нееднократно отказва да направи.


САЩ предупредиха Иран, че при нов отказ ще бъдат наложени санкции от ООН.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK