ЕС ще съкращава субсидиите за големите фермери

Преговорите в СТО за митата на селскостопанските стоки се ожесточават

Ако в България не се изгради навреме разплащателната агенция, по която да минават парите, преките плащания за площ обработваема земеделска земя или средствата за развитие на селските райони автоматично няма да се получават.

© Цветелина Николаева

Ако в България не се изгради навреме разплащателната агенция, по която да минават парите, преките плащания за площ обработваема земеделска земя или средствата за развитие на селските райони автоматично няма да се получават.Някои от най-едрите земевладелци в Европа, като аристократите във Великобритания например, ще бъдат сред най-потърпевшите от реформите в Общата земеделска политика (САР) на ЕС. Сред предвижданите промени е налагането на таван от 300 хиляди евро годишно, които може да получи един фермер или земеделска организация. При досегашните правила например само за 2004 г. херцогът на Уестминстър е получил над 600 хиляди евро субсидии за именията си. Сред засегнатите ще бъдат и бившите земеделски обединения в Източна Германия.


Предложението за орязване на земеделските субсидии беше направено от еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер-Бьол в Брюксел като част от цялостния план за реформиране на САР, предвидено за 2007-2008 г. Според Фишер-Бьол тази мярка ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на европейското земеделие, защото чрез нея парите ще отиват при най-продуктивните фермери.


Обсъжданите мерки за орязване на земеделските субсидии са част от преговорите, които се водят между ЕС и останалите страни - членки на Световната търговска организация. СТО си е поставила срок до края на месеца да успее да постигне споразумение по кръга от преговори, започнал още през 2001 г. в Доха. Тогава организацията си постави за цел да превърне търговията в една по-ефективна сила за намаляване на бедността в развиващите се страни.
В доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван във вторник, се посочва, че ако митата за внос на селскостопански продукти бъдат намалени с 50%, това ще доведе до акумулиране на печалба в международен план в размер на 26 млрд. долара. Именно намаляването на митата обаче се оказа ябълката на раздора при преговорите в СТО. ЕС предложи те да бъдат орязани със средно 39%, докато САЩ настояват за почти двойно намаляване на тяхното ниво - с 66%. Вашингтон също така изрази готовност да намали с 60% размера на селскостопанските субсидии, които отпуска на своите фермери, в замяна на отстъпки от страна на Брюксел за достъпа до европейския пазар.


Сред страните - членки на ЕС, които са най-ожесточени привърженици на запазването на досегашните субсидии за земеделците, е Франция. Френският министър на земеделието Доминик Бюсро категорично се противопостави на допълнителни промени в Общата земеделска политика. "Предпочитам преговорите да се провалят, отколкото да бъдат поставяни въпроси за европейската земеделска политика и нейното бъдеще", отбеляза Бюсро. Австрийският му колега Йозеф Прьол, чиято страна е ротационен председател на ЕС, също бе категоричен, че Брюксел е направил достатъчно отстъпки в преговорите в рамките на СТО. Сега дойде времето и "САЩ да покажат достатъчно гъвкавост", отбеляза Прьол.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK