НС одобри имунитетите на Международния наказателен съд

Единодушно, с 83 гласа "за" парламентът ратифицира Споразумението за привилегиите и имунитетите на Международния наказателен съд /МНС/, което е подписано от България през 2003 г.


Сред предвидените в споразумението привилегии са неприкосновеност на помещенията, архивите и документите на съда, съдебен имунитет за съда, както и редица други, съобщава БТА.


Лицата, за които се предоставят привилегии и имунитет по споразумението, са представителите на държавите, участващи в съдебните производства пред МНС.


Към момента споразумението за привилегиите и имунитетите на МНС е подписано от 62 държави и е ратифицирано от 33, се посочва в доклада на комисията по правни въпроси. В него се отбелязва, че ратификацията на споразумението от България е актуална с оглед на факта, че единственият нов съдия в МНС е представителят на България, който е избран с най-много гласове. Това е съдия Екатерина Трендафилова. С рекордните 82 гласа от 100 възможни проф. Трендафилова изпревари безапелационно останалите кандидати за съдии и стана първият юрист, спечелил на първия тур с такъв резултат доверието на дипломатите от 99-те държави, учредителки на съдебната институция. Кандидатурата на Трендафилова беше издигната през юли 2005 г. и избирането й се оценява като огромен успех за България

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK