Спагети уестърните или как европейското кино победи Холивуд на негова територия

Непобедимият Клинт не се колебае да използва револвера за няколко долара повечеЕдно от най-известните фрази-клишета родени отмасовата култура на XX век определено е "спагети уестърн". През годините то сее превърнало в нарицателно за всички филми за американския запад от XIX век,които са италианска продукция. Отначало целта на това наименование е била да сеомаловажи значението на тези филми, които в началото са смятани отамериканските филмови критици за поредната нескопосана имитация назадокеанското кино. С времето обаче това мнение се обръща на 180 градуса, катоглавната заслуга за това има неоспоримият баща на истинските спагети уестърни,италианският режисьор Серджо Леоне.


Леоне, известен с противоречивия си и сприхавхарактер, е определян като един от най-великите режисьори на всички времена,въпреки че е режисирал едва единадесет филма през близо 40 години прекарани наснимачната площадка. Най-известните от тях са знаменателният "Имало едно времена запад" с Хенри Фонда, Чарлс Бронсън и Клаудия Кардинале и "доларовататрилогия" с Клинт Ийстууд. Тези филми успешно предефинират уестърн жанра,дотогава доминиран от "супер каубои" като Джон Уейн и Бърт Ланкастър.


Спагети уестърните имат сходна фабула самериканските. Тяхната уникалност се таи в начина на представянето на историята– думите се заместват с погледи, а разговорите с напрегнати паузи, коетопревръща всеки филм в емоционален шедьовър. Липсва характерния за уестърн жанраромантизъм – животът във филмите на Серджо Леоне е брутален и смъртоносен,силните са господари, а слабите и безволевите роби.
Героите на спагети уестърните не се нуждаят отдуми, с които да обясняват мотивите за постъпките си. Вместо това камератафокусира върху тях, така че зрителят да разчете мислите им по изражението налицата им. Те никога не казват повече от необходимото за следването насюжетната линия. Въпреки това създават впечатлението за живи и емоционалнихора, водени от своите интереси и обсебени от собствените си зли духове.Персонажите са обрулени от несгодите, сурови и егоистични, независимо далистава въпрос за главния герой или за неговите безбройни антагонисти.


Такъв е безименният герой на Клинт Ийстууд от "Зашепа долари", който попада по средата на борбата за надмощие между братята Рохои семейство Бакстър – опърпан, без пукнат долар в джоба си, но решен даексплоатира ситуацията за своя собствена изгода. Той не се колебае да застрелячетирима души само защото са подплашили мулето, заради което много лесно бимогъл да бъде сложен под един знаменател с антагонистите във филма. Само че имаедна разлика, която се прокрадва като тънка нишка през филма – главният геройне може да е отрицателния и каквото и да прави, накрая ще излезе нещо добро.Независимо от обстоятелствата и използваните средства. Или пък от цената, коятоще плати (в случая жестокият побой от братята Рохо).


Историята в спагети уестърните на Леоне не епо-различна от самите герои. Фабулата се развива в пустеещи и негостоприемниградчета насред сивата пустиня (надписът "Adios amigo" на гърба на ездачът,който посреща Безименния в "За шепа долари" е особено показателен).


Действието през повечето време е бавно и проточено,на моменти дори дразнещо мудно и успиващо, но въпреки това всяка една сцена имасвоето значение за създаване на атмосферата. Тримата стрелци от началото на"Имало едно време на запад", например, стоят на малката гара, явно чакайкинякого, но ние не знаем кого, а и Леоне не се опитва да ни подскаже. През товавреме влакът не идва и не идва, давайки ни възможност да си изградимзадълбочена визуална представа за персонажите и същевременно превръщайкидосадната сцена във визуално пиршество сравнимо единствено с композирания отЕнио Мориконе музикален фон.


Като говорим за Мориконе, интересен факт отсъвместната му работа със Серджо Леоне е, че режисьорът е карал сънародника сида завършва работата по музикалните теми преди началото на снимачния период, зада може да ги пуска на актьорите по време на снимките и така да подобри игратаим.


Спагети уестърните на Леоне изобилстват от подобнисцени, а понякога дори кулминацията на филмите е изобразена именно чрез тях. Прекрасенпример за това отново може да се намери в "Имало едно време на запад" – дългиятпоглед, който Чарлз Бронсън и Хенри Фонда си разменят преди да извадятреволверите е една от най-известните сцени в историята на киното. Двамата стоятизправени един срещу друг, стрелец срещу стрелец, злодей срещу отмъстител. Презтова време камерата дава в близък кадър ту единия, ту другия, показвайки ниизражението на лицата им – Бронсън, с неговите изпълнени с омраза присвити очии презрителния поглед на Фонда, който сякаш казва "Кой си ти, че се осмелявашда се мериш с мен?". В крайна сметка Бронсън получава отмъщение и убива Фонда,но също плаща своята цена.


Спагети уестърните на Серджо Леоне са се превърналив крайъгълен камък в жанра, променяйки всички последващи уестърни (Заради тяхнякои критици дори сравняват Леоне с великия Акира Куросава, от когото впрочемтой открадва сценария на "За шепа долари"). Това е така не само зарадиноваторските кинематографични средства използвани от италианския режисьор, но изаради начина, по който те представят света. Не случайно едно от първитережисьорски начинания на Клинт Ийстууд е "The High Plains Drifter" (Прерийниятскитник) – филм, който лесно може да бъде помислен за още един спагети уестърнна Леоне.


След Серджо Леоне Дивият запад вече не е същият ивеселите уестърни, в които протагонистът само се разхожда и избива всичкизлодеи никога не достигат предишната си популярност. Съвсем не е запренебрегване и факта, че точно филмите на Леоне "открехват" европейскатапублика за уестърн жанра представящ типично американски истории.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на DALILA
    *****

    обожавам този филм и този неповторим актьор

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK