Aгенцията по лекарствата става част от Европейската телематична система

Българската агенция ще получава много по-бързо информация за лекарствата в страните-членки на ЕС.

Българската агенция ще получава много по-бързо информация за лекарствата в страните-членки на ЕС.Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) официално ще бъде включена в Европейската телематична система EUDRANET, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването /МЗ/.


Това ще стане по време на посещението на четиричленна делегация на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) у нас на 3 и 4 юли.


Включването на България в най-голямата международна база данни в областта на лекарствата и лекарствената регулация е в изпълнение на проекта "PHARE програма за участието на България и Румъния в работата на лекарствените агенции от Европейската общност".
Официалното включване на ИАЛ в системата на европейските електронни мрежи е изключително висока оценка за националния регулаторен орган на страната ни, се посочва в съобщението.


Европейската телематична система EUDRANET е система за обмен на данни между агенциите на всички страни-членки на ЕС. Тя е с висока степен на секретност и конфиденциалност, защото съдържа всички данни за разрешаване употребата на лекарствата, за взаимно признаване на разрешенията за употреба, за наблюдавани нежелани лекарствени реакции, за резултатите от проведените клинични изпитвания. В момента пълните досиета с тези данни са секретни и агенциите извън страните-членки на ЕС нямат достъп до тях.


След включването си в Европейската телематична система ИАЛ ще получава пълен достъп до европейската база данни, по всяко време. По този начин българската агенция ще получава много по-бързо информация за лекарствата в страните-членки на ЕС, по-точна оценка за данните, свързани с тях. По-бързо ще стига до България и информацията за нежелани лекарствени реакции, отбелязват от МЗ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK