Германската "Лурги" ще строи биорафинерията на "Екопетролеум"

Германската "Лурги" ще строи биорафинерията на "Екопетролеум"

© Wikipedia.orgГерманският концерн за инженерингови услуги "Лурги" (Lurgi) ще проектира и построи рафинерията за биодизел на българската компания "Екопетролеум" във Видин. Това съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на петролното дружество Петър Цонев. Договорът между двете страни предвижда ангажиментът на германската компания да е до ключ, което означава, че "Лурги" ще отговаря както за детайлния инженеринг, така и за доставката и внедряването на машините и оборудването за преработка на суровините и добива на гориво.


"Екопетролеум" обяви, че ще инвестира 60 млн. евро в изграждането на комплекс за производство на биодизел от маслодайни семена на собствен терен от 7 хектара в индустриалната зона на дунавския град. Проектът предвижда комплексът да включва маслобойна с капацитет 175 хил. тона годишно, складова база за съхранение на горивото, силози за суровината, терминал и пристанище. По план строително-монтажната дейност трябва да приключи до края на 2007 г. и производството на екологично чистото гориво да започне в началото на 2008 г. За нуждите на рафинерията ще бъдат преработвани 400 хил. тона рапица и слънчоглед годишно. Съотношението между двете маслодайни култури за ресурсното осигуряване ще е 50 на 50 и качеството на горивото, което ще бъде добивано, ще отговаря на европейския стандарт - ЕN 14214, обясни директорът на "Екопетролеум". В завода ще бъде добиван като вторичен продукт и глицерин, който се използва като съставка в козметичната индустрия.


Финансирането на проекта ще бъде осигурено със собствени средства и банкови кредити, обяви още Петър Цонев. Очакванията на ръководството на "Екопетролеум" са инвестицията да бъде откупена за период от 5 до 6 години.
"Екопетролеум" ще разчита предимно на внос за доставката на ресурси, заяви Петър Цонев. За целта от компанията водят разговори с водещи в света доставчици на семена като "Драйфус". Българското дружество предвижда да сключи договори и с местни големи фермери. За обезпечаване на ресурсите за производството в комплекса във Видин ще са необходими общо 250 хил. хектара засети площи с рапица, обясниха от офиса на българското дружество.


Продукцията на рафинерията на "Екопетролеум" ще бъде предназначена предимно за износ по поръчка на големи компании и нефтопреработвателни предприятия в Западна Европа, както и за страните от региона, каза още Петър Цонев пред "Дневник".


"Екопетролеум" до този момент беше позната на българския пазар като верига от 21 бензиностанции за продажби на горива на дребно. Наскоро обаче компанията обяви, че отдава под наем 14 от обектите на доскорошния си конкурент на пазара - "Еко Елда", част от гръцката "Хеленик петролеум", и че ще фокусира усилията си в производството на биогорива. Договорката на двете фирми предвижда "Еко Елда" да купи всички бензиностанции за в бъдеще.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на CarFan
  *****

  И след колите ни ще мирише приятно на пържени картофки... Колкото и да е смешно, в това е част от бъдещето на автомобилната индустрия - скоро нефта ще свърши...

 2. 2 Профил на graal@orbinet.bg
  *****

  През есента на 2006 г. засях 275 дка рапица в южна България, добива ми от 1 дка е 278 кг и при наличие на 47% мазнини. На пазара има различни семена рапица, но трябва да се предвиди на какво ще се наблегне препоръчвам използването на семена сорт или хибрид от групата на 00 защото има възможност да се използва както за технически така и за хранителни цели. Отглеждам и помагам при отглеждане на културите със семена, застраховки и технологични помощи.
  Коментар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK