Американски университет разби секретния код на сателита на ЕС

Американски университет разби секретния код на сателита на ЕС


Университет в САЩ разби секретния код на първия сателит на Eвропейската сателитна система Galileo. Така много хора се усъмниха дали струващия 3,4 милиарда евро проект ще се изплати чрез такси, както обещаха от Брюксел.


"Всеки клиент с навигационно устройство ще има свободен достъп", каза ученият, разбил кода Марк Псиаки в изявление пред медиите. Това ще струва скъпо на ЕС, който иска да събира такси от високо технологични фирми за ползване на данни, преди да правят и продават навигационни устройства.


Говорител на ЕК каза за The Telegraph, че успехът в разбиването на кода е несъществен, тъй като той е бил прототип, а истинския код за системата Galileo ще бъде друг.
Galileo е съвместен проект на ЕС, Европейската космическа агенция и частни инвеститори. Тя е конкурент на американската Global Positioning System (GPS), която е свободна за цял свят, ако потребителите си закупят приемащото устройство.


Европейската система от друга страна, трябва да възвърне средствата на инвеститорите като изисква такса за кодовете, които изпраща. Създателите му непрекъснато уверяват, че системата ще е по – точна от GPS.


Първият сателит, наречен GIOVE-A, беше изстрелян през декември миналата година като прототип на 30-те сателита, които през 2010 година ще съставляват Galileo.


В средата на януари Марк Псиаки, професор по машинно и космическо инженерство в университета Корнел и един от лидерите на GPS лабораторията в Корнел, попита за кодовете на прототипа, но не ги получи.


Три месеца по – късно той и група учени обявиха, че са разбили кодовете "с една проста антена и много обработване на сигнала."


Galileo трябва да се изплати и да се самоиздържа като предлага различни услуги от сигнали, използвани от обикновените потребители до кодирани сигнали за правителства и въоръжени сили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK