Ветеринари и полиция ще рушат фермите "свинско краче"

Еврокомисарят Маркос Киприану хвали агроминистерството

Ветеринари и полиция ще рушат фермите "свинско краче"

© Николай ДойчиновВетеринарните инспектори съвместно с общините и полицията започват масови проверки из свинефермите, които не отговарят на изискванията за хигиена. Ще се инспектират нерегламентираните бараки тип "свинско краче" в покрайнините на населените места и до сметища, които са потенциални огнища на заразни болести. Животните са на свободна паша и опасността да се пренесат зарази и от дивеч е голяма, обясниха експерти.


Проверките са част от превантивните мерки срещу неразпространението на класическата чума по свинете, предприети, след като от началото на тази година беше спряна задължителната ваксинация на животните. Това съобщи земеделският министър Нихат Кабил след срещата в четвъртък с еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Маркос Киприану.


Визитата е в рамките на двудневна обиколка на Киприану в България и Румъния, преди да се изработи есенният доклад за подготовката на двете страни в областта на ветеринарния контрол и безопасността върху храните. "Изненадан съм от това, което България е постигнала от октомври досега, и се надявам преди присъединяването в ЕС страната да изпълни всичките си ангажименти", обясни еврокомисарят сред срещата.
Освен контрамерките срещу разпространението на класическата чума и луда крава двамата са обсъждали още подготовката на 8-те гранични ветеринарни пункта и състоянието на екарисажите. Още другата седмица започва изборът на компанията за предпроектни проучвания на 5-те площадки, които сме предложили за екарисаж, обясни Кабил. Представители на европейската ветеринарна дирекция САНКО са препоръчали изгарянето на животинските отпадъци да бъде в Южна България между Пловдив и София, така че през 2009 г. страната да разполага с два модерни екарисажа.


За понеделник в Брюксел е насрочена техническа среща, на която българската страна ще поиска преходна отсрочка до края на годината за преработвателните компании, които довършват модернизацията си с пари по САПАРД. Страната трябва да представи до 10 септември регистъра с предприятията, които отговарят на ветеринарните изисквания. В момента текат последните инспекции в предприятията, които трябва да продължат до 25 юли.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на прасчо
    *****
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK