Кабинетът актуализира стратегията за борба с наркотиците

Намаляване на търсенето и намаляване на предлагането на наркотични вещества, това са двете основни насоки в актуализираната стратегия за борба с наркотиците за периода 2006-2008 г., одобрена в четвъртък от кабинета. Намаляване на търсенето на наркотици ще се осъществява основно чрез системно здравно образование в средните училища и разработване на програми за превенция на употребата на наркотици чрез спорт и туризъм.


В Плана за действие се поставя задачата за изграждане на мрежа от програми и служби за лечение на зависимости на национално и общинско ниво, както и увеличаване на достъпа до тях. Предвижда се развиване на мрежа от лечебни програми и центрове на национално и общинско ниво в системата на извънболничната и болничната помощ и увеличаване броя на наркозависимите, включени в лечебни и рехабилитационни програми.


Предвижда се обхващане на още градове от метадонови поддържащи програми. До момента такива има само в София, Варна и Пловдив. Според Националния съвет по наркотични вещества съсредоточаването им само в тези градове не дава възможност Националната програма да се прилага ефективно.


За реализирането на целите на стратегията тази година са заделени 2.6 млн. лв., догодина те ще са 3.3 млн. лв., а през 2008 г. - 3.9 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK