Пазарът на електроуреди се обърка за цените

От 1 септември в тях трябва да се включи и екотакса, търговците не знаят колко и на кого

Три дни преди да влезе в сила наредбата, която задължава търговците на бяла и черна техника да включат в цените на стоките и т.нар. екотакса, на пазара цари хаос и "безпросветност". Проблемът е, че за да направят това, вносителите и търговците трябва да са избрали на кого да я плащат - на държавата, което би оскъпило повече уредите, или на бизнес сдружение, което трябва да рециклира изхвърлената стара техника срещу значително по-ниски тарифи.


Първата организация с тази цел - "Екобултех", получи лиценза си в петък и в магазините още не бяха чули за това, показа проверка на "Дневник". Други подобни сдружения са отправяли оферти, но без цени, тъй като още не са лицензирани.


Плащането на такса за килограм тегло на всеки уред трябваше да започне от 1 юли, както предвиждаше обнародваната в началото на май наредба. След като търговците, вносителите и производителите на техника въстанаха срещу високите държавни такси и краткото време, което имаха, за да се обединят в сдружение за събиране и преработване на стари уреди, плащането беше отложено за 1 септември. От Министерството на околната среда и водите заявиха в понеделник, че ново отлагане няма да има.
Сега търговците са поставени в странна ситуация - или да нарушат наредбата, или да вдигнат цените "на око", ако не желаят да плащат скъпата държавна екотакса.


Президентът на веригата "Технополис" Божидар Колев заяви, че в началото на септември техните магазини няма да начисляват такава такса. "Имаме стока, с която да посрещнем търсенето в началото, в края на месеца евентуално може да има поскъпване", обясни той. "Технополис" още няма окончателно решение как ще процедират с казуса и възнамерява да изчака, за да види какво ще се случи. Веригата е получила покани от няколко кандидатствали за лиценз организации за оползотворяване, но няма конкретни оферти за таксите, които ще събират.


Николай Китов - собственик на "К&К електроникс" и управител на "Топ видео", която притежава веригата "Техномаркет Европа", също каза, че нямат решение дали ще въведат таксата от 1 септември. По думите му "Техномаркет" вероятно ще работи с държавната такса, защото друга не им е предлагана. Това се налага, за да могат да освобождават стоката при вноса. "За лицензираната организация разбрахме от пресата и сега ги издирваме, за да разберем какви пари ще искат", каза Китов. "Техномаркет" членува в "Елресурс", която обаче още не е получила лиценз и не е обявила тарифите си. "В края на юни вече имаше бум на продажбите заради очакваните допълнителни такси от 1 юли", обясни той. Според него техниката ще поскъпне от 3 до 10 на сто, като най-силно това ще се усети при евтините марки.


Големите вериги имат информация, че европейската организация на производителите на техника иска да се забави прилагането на разпоредбите в България и са сигнализирали в Брюксел за това. Въпросът е поставен и на срещата между екоминистъра Джевдет Чакъров и ръководителя на екипа по разширяването за България Бриджит Чарнота миналата седмица. Според производители като "Електролукс" (Electrolux), "Уърлпул" (Whirlpool), "Индезит" (Indesit) например българската наредба не била синхронизирана с евродирективата, защото в Европа вносителите и производителите се занимават с оползотворяването на бракуваната техника.


Според шефа на "Техномаркет" екоминистерството е издало един лиценз в последния момент, за да покаже пред Еврокомисията, че има някой, който да събира бракуваната техника. "Никой от нашия бранш не познава тази организация", твърди Колев, визирайки "Екобултех" . Според него усилията, които се полагат в момента за задоволяване на изискванията на наредбата, са временни, а спешно създаващите се организации - "свръхнепрофесионални". От 1 януари европейската организация на производителите ще навлезе и на българския пазар, тогава е нормално аз да предпочета да работя с този, от когото купувам, т.е. с тях, обясни позицията си Китов.


Лицензираната от екоминистерството "Екобултех" ще ползва изградената вече мрежа от пунктове и площадки на "Надин груп", която се занимава с оползотворяването на стари автомобили и други отпадъци, съобщи изпълнителният директор на дружеството Галина Чернаева. По думите й организацията разполага с два центъра за разкомплектоване на уредите в София и Девня и с площадки из цялата страна. В дружеството членуват 3-4 по-големи и няколко по-малки компании, каза Чернаева, но не назова нито една от тях. Според информационната система ДАКСИ собственици са Георги Георгиев и Бойко Ботев. Първият е управител на "Месопром Видин", "Медия компакт", "Вип комерсиал", "Милк комерсиал" и други, които са собственост на "ТК-холд". Вторият притежава 1/4 от "Евпибо" и участва в управлението на аптеки "Сейба", "Финмоторс", софийския спортен клуб "Спартак". Чернаева обясни, че организацията ще събира такси, 20% по-ниски от държавните. По думите й, ако член на "Екобултех" държи магазина, от който клиент си купи уред, там ще му обяснят къде може да закара стария. За него ще получи и някакво възнаграждение, каза Чернаева. Идеята е в бъдеще така да се организира системата, че дори човек да живее в малко селце, да се обади по телефона и да му вдигнат стария хладилник, обясни тя.


От екоминистерството уточниха, че още няколко организации са подали заявления. Една от кандидатствалите организации е "Екобулпак", която има аналогична система за събиране на отпадъци от опаковки. Прокуристът й Милен Димитров каза, че ще обяви членуващите компании едва като получи лиценза. Друга организация - "Елресурс", включва вече 160 фирми, каза изпълнителният директор Ботьо Захаринов. Всички те са и акционери в дружеството. Сред по-големите са "Метро кеш енд кери", "Техномаркет Европа", "Елдоминвест", БСК, БТПП, Асоциацията на индустриалния капитал, Камарата на електротехниката, Българската асоциация за информационни технологии. Член е и "ББК Феникс ресурс", която има изградена система от пунктове в страната. На местно ниво ще се провеждат информационни кампании, които да уведомяват хората къде са пунктовете. В по-малките селища ще има график за организиран транспорт, който да закара бракуваните уреди до площадките. В момента организацията разработва и система, която да стимулира клиентите, когато си купуват нов уред, сами да закарат стария.


Създаването на такива организации е алтернатива на плащането на високите такси в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството. За 2006 г. държавата е определила, че при купуването на нов хладилник, климатик или друго охлаждащо устройство крайният потребител плаща по 0.41 лв. за килограм тегло. Догодина таксата ще скочи на 0.75 лв., през 2008 г. - на 1.15 лв. Аналогично тя расте за всички видове уреди.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  *****

  Ima edin star laf ot CCCP - "iskahme da napravim neshto novo i hubavo, a se poluchi kakto obiknovenno". Taka i v BG nedomislitzi i balkansko preotkrivane na koleloto oporochavat edna dobra ideia. Ili po-veroiatno niakoj niakade po verigata iska da se nalapa bez da svarshi rabota.
  Kak moje v darjavi kato Shveitzarina (ne na balkanite) vav tzenata na uredite da si e vkliuchena po zakon "ekotaksata", v zamiana na koeto vseki magazin e zadaljen da priema bezplatno elektrouredite koito prodava za retziklirane.
  Da, ama na Balkanite oshte otkrivame toplata voda...

 2. 2 Профил на KUKU
  *****

  Brato ti pital li si se kak se reziklirat nestata posle - sabirat gi, tovarjat gi na korab i gi prastat na bratjata kitaizi - a te kak gi reziklirat ste popitash ti - ami kakto mangovzite reziklirat stari avtomobilni gumi - da prodalgavam li?!

 3. 3 Профил на хгр
  *****

  Говорите за това ама никой не знае как точно седят нещата.Всяко нещо си има начало,никой не е казал ,че ще стане лесно и от първиа път......засрамете се.Важното е за всички Българи да разберат правилно ?????защо им се иска тази такса и колко точно ще им струва то джоба.И че така живеят хората в Европа-там закъдето сме тръгнали-уж.

 4. 4 Профил на олга
  *****

  добре де ,това ще ми включат екотакса в цената разбрах - ама като ми докарат ще вземат ли стария? или те първо трябва да мисля къде да изхвърля старият? освен това като всички весници изпреварват да пишат как ще поскъпнат уреди с екотакса, защо не пишат че от 1 януари на европейски ел.уреди ще падне цената заради премахване на метото. значи тогава сега няма файда да си създава ажиотажа за купуване по евтино защото след нова година ще по на далавера, а и гаранция ще е европейска. май на някой му е изгодно да продаде залежалата стоката, нали?

 5. 5 Профил на блам
  *****

  Разликата между западна европа и БГ-то е, че там нямат цигани, които да пренасят старите уреди до пунктовете за изкупуване на старо желязо, а самият боклук там струва скъпо или с други думи според мен е напълно безмислена тази такса. Защото някой - евентуално държавата ще взема пари, а те няма да се оползотворяват по предназначение, защото най-малкото ТЯ няма да прибира старите уреди.
  Или с други думи - пак някой ще си купи нови мерцедеси, ламбурджинита, яхти, а народа ще плаща - плащай прости народе, плащай, щом си богат - плащай!

 6. 6 Профил на блам
  *****

  За стоки от ЕС не се плаща мито от много време. Няма никакви причини цените да падат, напротив само ще се увеличават. А като въведат еврото - сигурно ще стане, както стана в Германия 1 лв = 1 Евро - ама при образуването на новите цени, а не при обмяна на левовете с евро ;)

 7. 7 Профил на lion
  *****
 8. 8 Профил на SIR
  *****

  Де***ба и скапаната държава. Сега на дядо ми стария хладилник, който ползва от 5-6 години и си го купи "Втора ръка, Рециклиран от Европа, 3 месеца гаранция", ще продължи пътуването си по света до нов кандидат-член на ЕС. А дано и при следващият си собственик в някоя незнайна страна изкараизвестно време.

 9. 9 Профил на ludo
  *****

  Питам се само, защо цените на всякакви електроуреди в магазините из западна Европа са по-евтини отколкото в България. Нали и там плащат еко такси и т.н.? Май някой прави големи горници тук?
  Как се плаща еко-такса? На килограм или по стойност?
  Ако е на кило за един стандартен телевизор ще плащаме повече отколкото за едно ЛСД.
  Ако е по стойност, то ЛСД-то ще скочи от еко-такси.
  За рециклажа не е ясно кое има по вредни материали в него.
  Не е задължително това да е по-скъпото или по-тежкото.
  Предполага се май в общия случай по-тежкото ?!?
  Айде пак недомислици по високите етажи.
  /Да не говорим, че на митница както може да се внася по занижена себестойност /по фалшива ф-ра/, така ще може и да се внася с фалшиво нето тегло по товарителница/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK