Католическата църква се опитва да поднови дебата за християнския характер на ЕС

Европейски епископи създадоха група от видни мислители, която да подготви доклад за общите ценности на ЕС. Чрез този ход се цели да се възстановят дебатите за нуждата от включването на Християнството в новия текст на конституцията на ЕС, съобщава сайтът Euobserver, цитиран от Портал ЕВРОПА.


Групата на "мъдрите мъже и жени" проведе първата си среща вчера, по инициатива на Комисията на епископските конференции на европейската общност (COMECE).


Групата от експерти се състои само от католици и сред открояващите се в нея имена са членовете на предишната Европейска Комисия Марио Монти, Франц Фишер и Лойола де Паласио. Освен тях в групата влизат и председателят на ЕК в периода 1995 - 1999г. Жак Сантер и бившият председател на ЕП Пат Кокс.
Бившият белгийски посланик в ЕС Филип де Шоутеет, който също участва в групата, заяви че целта на проекта е да повиши знанието за европейските ценности сред обществото в момент, когато повечето хора са "напълно незапознати", че "има нещо повече" в ЕС от общия пазар или земеделската политика.


"Процесът на създаване на ЕС се базира на редица ценности, които са забравени с течение на времето", заяви той.


Говорител на COMECE добави, че инициативата цели да повлияе индиректно на политическата декларация за европейските ценности и амбиции, която се планира да бъде приета от лидерите на съюза на 25 март 2007 г., на датата на 50-годишнината на ЕС.


След като посети папата през август, германският канцлер Ангела Меркел призова за включването на "Бог" и Християнството в новият текст на Конституцията, тъй като те са повлияли по решителен начин за формирането на Европа.


Де Шоутеет заяви, че новата група не е поредният опит на католиците да включат "Бог" в новия текст на Конституцията. Групата трябва да открие ценностите, които са ръководили "бащите-основатели" на ЕС, и които могат да бъдат свързани с Християнството- като мир, свобода, отказ от краен национализъм, солидарност, уважение към различността и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK