Европейци в разговор

Днес вместо книги, можете да си "заемете" германци, французи или англичани

Само днес библиотеките на "Гьоте институт", Френския институт и Британския съвет излизат със специално предложение за редовните си читатели. Ако досега те са взимали книги, дискове или списания, днес могат да си "заемат" германец, французин или британец за непринуден разговор. Така, със съвместната си инициатива "Европейци в разговор" трите центъра заедно ще отбележат Европейския ден на езиците.


"Идеята да се дават европейци "на заем" е българска. Искахме да отбележим този ден по по-нетрадиционен начин и да дадем възможност на нашите посетители да разговарят с чужденците по всякакви въпроси. Така онези, които се интересуват, ще имат възможността в директен контакт да получат по-добра представа за Германия, Франция или Обединеното кралство. И докато разговарят по тези теми, ще могат да приложат най-свободно езиковите си познания в реална ситуация", обяснява Цветанка Панова, информационен мениджър на Британския съвет. Тя разказва, че темите за беседа могат да бъдат безкрайно много - като се започне от всекидневието и стила на живот в съответната страна и се стигне до въпроси за възможностите за професионално развитие.


В Британския съвет за разговори ще могат да бъдат "наемани" англичанин, шотландец и ирландец. И тримата са преподаватели от Учебния център. "Денят обаче ще започне с кратко запознаване с културата на Обединеното кралство и Ирландия, а след това бързо ще преминем към лични разговори", разказва Цветанка Панова.
От "Гьоте институт" пък са решили да покажат библиотеките като живи и отворени организми, а не като прашни архиви. Според тях това е шанс всеки да разбере, че библиотеката е "голям капитал, носещ огромни лихви". Времето за срещи е от 10.00 до 19.00 часа.


Във Френския културен институт се предлагат французи за разговор от 11.00 до 18.00 часа. На разположение ще бъдат университетски преподаватели и служители в института, които ще разказват как се живее във Франция, казва Карин Калкат, главен координатор във Френския институт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK