Франкофонията празнува своята 20 - та годишнина в Букурещ

Франкофонията празнува своята 20 годишнина на среща на върха в Букурещ, предаде Евроактив. Изборът на Букурещ не е случаен. Като бъдещ член на ЕС Румъния иска да играе активна роля и като представител на франкофонията. В страната, където има силна традиция в изучаването на френския език, един румънец на всеки пет разбира френски.


България и Румъния бяха първите две източноевропейски държави, които присъстваха като наблюдатели на срещата през 1991, последвани от Молдова през 1995, Албания, Македония и Полша през 1997, Чехия, Словения и Литва през 1999, Словакия през 2001 г. и накрая Унгария и Хърватия през 2004 г. Още три европейски страни се присъединиха към франкофонията през 2004 г. : Австрия, Гърция и Андора.


Днес Международната организация на франкофонията (МОФ) наброява 21 европейски членки и наблюдатели, включително 11 членки на ЕС.
Единайстата среща на върха е посветена на темата за информационните технологии в образованието. Една от целите на МОФ е разширяване на достъпа до информационните и комуникационни технологии и намаляване на технологичната дистанция между севера и юга.


Крайната цел на сегашната среща на върха е организацията да участва активно в постигането на основната цел на Лисабонската стратегия: Европейският съюз да стане "най-динамичната и конкурентноспособна, базирана на знанието, икономика в света".


Международната организация на франкофонията се стреми френският език да запази мястото си като работен език в ЕС, заедно с английския и немския. Приет е и план за "съживяването" на френския в европейските институции.
---
Повече за тазгодишната среща на върха от Еврокатив може да прочетете и на френски.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK