Офис пакет с вкус на бекон

Още алтернативи на Microsoft Office ще се появят на пазара

© Дневник

Още алтернативи на Microsoft Office ще се появят на пазараТези дни в британските и ирландските медии се появи кратка новина за намеренията на "Теско" (Tesco) този месец да пусне на пазара собствен софтуер за "управление" на офиса. В тази новина нямаше да има нищо толкова учудващо, ако зад името "Теско" не стои най-голямата верига хипермаркети на Острова. Всъщност гигантът в продажбите на хранителни стоки не за първи път заявява интереса си към технологиите. Преди време "Теско" опита този нов пазар с компютри собствена марка, предназначени за училищата във Великобритания.
Изборът на офис софтуер е важен за една фирма дотолкова, доколкото засяга всекидневната работа, независимо от спецификата на дейността й. На пазара има избор на офис пакети - както срещу заплащане, така и безплатни. Най-популярен сред потребителите, особено сред офис мениджърите, е Microsoft Office. Конкуренцията обаче и в този сегмент на софтуерните програми става все по-очевидна.


Наред с вече популярните алтернативи като Open Office потребителят може да избира между офис пакетите на по-малко известни в тази област, но изключително агресивни играчи. Новините в последните месеци в този сектор са своебразен маркер за раздвижване, при това в навечерието на дългоочакваната поява на новата версия на Microsoft - Office 2007.


Софтуерът на "Теско" ще се разпространява в магазините на веригата и онлайн под формата на шест пакета. Офис софтуер, системи за сигурност, приложение за редактиране на снимки (фоторедактор), CD/DVD записвачка. Цената на всеки пакет няма да надвишава 20 британски лири, или 30 евро.
Софтуерът, който ще се появи този месец под името "Теско", е разработен от базираната в Кембридж компания Formjet. Нейният офис пакет Ability Office включва текстови редактор (word processing), работа с таблици (spreadsheet) и фоторедактор (photo editing applications), както и антивирусния софтуер Panda. От компанията твърдят, че продуктите й са съвместими с останалите офис пакети.
Няколко новини около името на


популярната търсачка Google
дават основание на наблюдатели да очакват традиционно агресивната компания да се опита да се позиционира и като алтернатива на MS Office и MS Office Live. Google официално съобщи за началото на бета-тестове върху уеббазирания си софтуер за работа с електронни таблици - Google Spreadsheets.


Търсачката вече има офис софтуер, който работи онлайн - календар (Google Calendar) и електронната поща (Gmail). Като прибавим и факта, че тази година гигантът придоби правата и върху текстовия редактор Writely, не е трудно да прогнозираме намеренията на Google да отвори още един фронт в традиционно ожесточената си конкуренция с Microsoft.


Любителите на свободния софтуер намират своята алтернатива в офис пакета OpenOffice.org. Той съдържа няколко основни модула. Writer - текстова обработка и HTML редактор, електронни таблици - Calc, модули за презентации, за рисуване на векторни графики и за работа с бази данни. Предимство на OpenOffice е, че се разпространява безплатно и може да отваря документи, създадени под други офис пакети.


В отговор на засилената кампания срещу себе си, базирана най-често на обвинения за високата цена на софтуера,


Microsoft накрая се съгласи


и пусна офис пакет с отворен код


Програмното осигуряване конвертира приложения, базирани на OpenDocument. На практика Open XML Translator позволява на работещите с офис документи да извършват манипулации с популярните Word, Excel и Power Point.


Компанията на Бил Гейтс реши да въведе формата OpenDocument - отворен формат за създаване, преглеждане и редактиране на офис документи, след като няколко страни официално го възприеха за работа с електронни документи. Още повече че форматът OpenHML не постигна очакваното разпространение и не предизвика очаквания интерес сред потребителите.


Все пак голямата битка между традиционно силния MS Office и алтернативните офис пакети предстои. След броени месеци на пазара ще се появи новата версия - Office 2007. Втората бета-версия вече беше показана - интерфейсът й е изцяло нов. Нововъведенията не сa едно и две, a очакванията са те да ускорят работата с офис приложенията и да улеснят работата на потребителите.


Премиерата предстои, но още сега може да се твърди, че разработчиците на Microsoft определено ще дадат всичко от себе. Защото конкуренцията ги дебне отвсякъде - не само от страна на големи компании, но и на изключително предприемчиви "мъници", като например софтуерът Portable Apps Suite.
Офис пакетът Portable Apps Suite


е преносим, събира се на USB флаш. Предназначен е за хора, които работят на няколко компютъра - в два офиса или в офиса и у дома. Макар и с по-ограничени възможности, пакетът поддържа основните програми, които се използват най-често. Текстообработваща програма, уеббраузър и уебредактор, програма за презентации, електронна поща, обмен на файлове, обмен на съобщения в реално време и личен органайзър.


Софтуерът се разпространява безплатно и може да бъде свален от всеки сайт, който предлага програми за даунлоуд. Програмата не се инсталира на харддиска, а се запазва в папка и се използва. Плюс на пакета е и фактът, че поддържа стандартните и широко разпространени формати. Това означава, че позволява работа с документи, създадени под MS Office например. Мобилен вариант на своя офис пакет предлага и Open Office.org.


Изборът на офис пакет естествено не се свежда до представените тук възможности. Във всеки случай потребителите, милионите хора, които всеки ден сядат пред компютъра и пишат текстове, подготвят таблици или презентации, имат достатъчно алтернативи, сред които да избират. От мобилните офис пакети, които се побират на един флаш, през очакваните този месец офис пакети на веригата "Теско" или търсачката Google, до предложенията на ненадминатия досега Microsoft.


Във всеки случай остава необходимостта да напишете сами текста. За момента нито една офис програма не предлага готови офис материали...

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamster
  *****

  "Microsoft накрая се съгласи и пусна офис пакет с отворен код"

  Къде го тоя Office с отворен код? :-) Пуснаха средство за конверсия на документи между Open XML и OpenDocument.

  "Програмното осигуряване конвертира приложения, базирани на OpenDocument."

  Да повторя: конвертира документи. Имате ли изобщо представа как се конвертират приложения?!

  "На практика Open XML Translator позволява на работещите с офис документи да извършват манипулации с популярните Word, Excel и Power Point."

  Да манипулират Word, Excel и Power Point ли, що ли? :-) Можехте да се изразите по-ясно, поне да напишете "допълнителни манипулации"...

  Дневника, нещо ви е слабичка тая авторка по частта на технологиите.

 2. 2 Профил на Кръчмаря
  *****

  Даааа слабичка е слабичкаа...

 3. 3 Профил на goga
  *****

  abe moje i da e debela, ama az si padam po palnichki.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK