Психология на напиването

Учениците злоупотребяват с алкохол, we don't care

Психология на напиването

© Красимир ЮскеселиевУченичка на 15 години от Дупница изпадна в алкохолна кома след двудневен запой. Момичето започнало да пие на именния си ден на 14 септември, на другия ден продължило да се налива с алкохол с приятели. Празнували първия учебен ден. Ученичката е откарана в болница в критично състояние. Само бързата намеса на лекарите е спасила живота й.


Пияни и надрусани деца преди няколко дни участваха в масов бой в подлеза на НДК. След сериозна почерпка в дискотека "Дабъл вижън" момчетата се скарали за девойка и се сбили. В резултат на пиянската свада пострада напълно трезвият 15-годишен Борислав от София. Той е намерен в близкото дере със счупен крак и болки в корема. Момчето се изплашило от озверялата група, опитало да се скрие до кофите с боклук и паднало в реката.


Тези два инцидента се случиха през последната седмица. Пияните ученици обаче се виждат всеки ден в градинките, дори в дворовете на училищата. Най-тъжното е, че вече сме свикнали с тях и дори не им обръщаме внимание.
20 хил. тийнейджъри са потенциални алкохолици


Между 15 и 25 хил. ученици пият по пет ракии на ден. Това показват данните от изследване на Националния център по наркомании. Близо 80 на сто от тийнейджърите са се напивали поне веднъж още преди да влязат в гимназията. Средната възраст, на която се опитва за първи път вкусът на алкохола, е 13 -15 г. Някои от децата обаче са пили и на 12 г. Според Момчил Василев, социолог в центъра по наркомании, това означава, че родителите са тези, които за пръв път са разрешили на хлапетата да изпият чаша алкохол. Проучването сочи, че 5 на сто от гимназистите пият всеки ден. Толкова са и децата, които поглъщат по 2.5 л. бира, 1 л. вино или по 250 г ракия на ден. Над 20 хил. от учениците в гимназията споделят, че са изпили повече от 300 г концентрат на последния купон. Седем на сто са признали, че са се напивали поне пет пъти през последния месец. Само 5 на сто от тийнейджърите са трайни въздържатели, показва социологическото изследване. В по-малките градове и села броят на трезвениците достига до 15 на сто. В големите градове се пие значително повече.


Жените също все по-често посягат към чашката. Повечето вече пият колкото мъжете, сочи доклад на проф. Любомир Иванов, шеф на Националния център по обществено здраве. Броят на жените, които прекаляват с алкохола, се е увеличил двойно за последните 10 години. Общият брой на зависимите от алкохол у нас е близо 300 хил. души.


Според психолозите съществуват два основни типа "култура на пиенето" в Европа -


средиземноморски и скандинавски тип


Българите са от първия тип, при който се пие с приятели, бавно, с много мезета. Целта е не самото наливане с алкохол, а общуването с близки хора, забавлението. Това наистина е малко хедонистко пиене, при което човек се наслаждава. Възприели сме го от турците, коментира Момчил Василев. При втория тип се пие бързо, на екс, като е важно самото замайване, чувството на безтегловност, което предизвиква алкохолът. Разбира се, могат да се направят и други разграничения - в зависимост от това дали се пие предимно твърд алкохол като в Полша и Русия, или се предпочита виното, както е във Франция. Така че разграничението е формално. По-интересен е фактът, че през последните години в повечето страни младите хора променят съществуващите традиции. В Англия например се оформят групи, които се събират с единствената цел да се напият. Младежите сядат и се наливат с алкохол почти без да общуват помежду си. Това е някакво пристрастяване към самото усещане след пиенето. Опит да се избяга напълно от
действителността. Вече има данни, че тази мода е достигнала и до България. Увеличава се и


запойното пиене


при което в продължение на няколко дни се приемат поне по пет или повече стандартни питиета, твърди Василев. Изследването на Националния център по наркомании показва, че 5% от учениците са в тази група. Затова откровения от типа на "как се напих вчера, нищо не си спомням" са доста чести сред тийнейджърите. През последните 20 години алкохолните отравяния в детска възраст са се увеличили около три пъти, обясни Пламен Ванев, психолог в Института за спешна помощ "Пирогов". Все още преобладават тежките напивания при момчетата, но тенденцията е постепенно половете да се изравняват. Според психолога младите хора, които се тровят с алкохол, могат да се разделят в три групи. В първата влизат тийнейджърите с т.нар. инцидентно отравяне. Това са деца, които се събират на групи и поведението им веднага започва да се дирижира от нещо, което е извън тях. Групата си има своя организация, своя структура и своя душа, казва Ванев. Заедно децата се държат по различен начин, а не така, както когато са сами. В групата е важно младият човек да бъде лидер и неговото поведение се оформя от това. Колкото по-необичайно е това поведение, толкова по-голям е шансът на тийнейджъра да бъде по-атрактивен и забелязан. Често някой от групата, за да извоюва лидерската позиция, носи и предлага алкохол и тогава децата се увличат и пият повече, отколкото организмът им може да преработи. Така стигат до токсикологията на "Пирогов". Повечето деца идват тук с 1.5 до 3 промила алкохол в кръвта, което е доста дори за възрастен човек, обяснява Пламен Ванев. Наблюденията му показват, че тийнейджърите пият най-вече водка, уиски, текила, ракия, мента. Понякога ги смесват в безумни коктейли. Повод за напиване са всякакви празници. В началото на учебната година всички масово честваха ваканцията и токсикологията се напълни с алкохолни отравяния, пояснява той.


Според психолога младежите търсят възбуждащия ефект на алкохола, който се проявява в началото, а след това - транквилиращия, отпускащ ефект. Вече е нещо като традиция преди дискотека да се изпие голямо количество алкохол и това да предизвика ефекта на някоя от дискотечните дроги. За да не вземат екстази, те пият на екс няколко чашки, защото им се струва много по-безопасно. Истината обаче е, че това са също много рискови постъпки, защото рязко нараства количеството на алкохол в кръвта. Това води до замайване и до падане, при което има случаи на тежки черепно-мозъчни травми.


При първата група инцидентни отравяния няма никакви психологически особености, които да подтикват младежите към пиене. Според специалистите това е нещо много сериозно, защото показва, че


всички подрастващи са в риск


Децата са от различни семейства. Няма отбелязани и психологически фактори. Нивото на тревожност, на агресивност, на екстраверсия и интроверсия е различно при отделните деца и също не може да се определи като причина за напиването.


Другата група са младежи и девойки, които имат т.нар. проблемно поведение. Това се отнася до преживяване на някаква криза или прибягване до различни видове маргинално поведение - употреба на наркотици, бягство от училище. Една част от тези деца пият, но заедно с алкохола пушат и трева. Имали сме и случаи на употреба на екстази, хероин, дори кокаин заедно с твърдия алкохол, съобщи Ванев. Това е група, където има някакъв проблем и са налице психологически или семейни особености - по-високо ниво на импулсивност, на невротизъм, липса на контрол от страна на родителите, семейства с проблеми.


Третата група са деца, които имат някакъв вътрешен конфликт и


се опитват да се "лекуват" с алкохола.


Много често това са млади хора със стаена депресивност или с хомосексуално поведение, което по някакви причини не могат да разкрият пред своите близки и това ги тормози, обяснява психологът. За да намалят вътрешното си напрежение, те пият, дори правят опити за самоубийство с алкохол.


Факторите, които подтикват младите хора към алкохола, са различни. За първия вече стана дума. Това е групата. Както за малкото дете е важно семейството, така за тийнейджъра от особено значение е групата. В нея е много трудно да кажеш "не". Затова й се подчиняваш. Училището също е важен фактор. Тревожно е, че понякога се пие и там - в междучасията. В това отношение е добре да има по-строг контрол, да не се допускат свободни часове, препоръчва психологът. Рекламата също въздейства върху децата. Те са повече податливи на внушение от възрастните хора. Освен това нашето общество е индивидуалистично и се ръководи от принципа "на кого му пука". Всички ние виждаме децата да пият, но не правим нищо, защото приемаме, че това си е тяхна работа. И тази обществена толерантност води до нещастните инциденти, категоричен е Пламен Ванев.


Друг фактор, колкото и невероятно да звучи, е сезонът. В Америка е правено изследване, което показва, че има т.нар. пролетен провал при подрастващите. Тогава те стигат до различни крайности - позволяват си безразборни сексуални връзки, пушат, пият. У нас се оказва, че в сезоните, в които се учи, отравянията от алкохол са много повече. Обикновено през ваканцията се пие по-малко, защото групите се разпадат.


Справянето с проблема е изключително трудно. Все пак има тийнейджъри, с които трябва да се работи. В токсикологията на "Пирогов" всички деца се консултират с психолог, а ако има нужда - и с психиатър. На проблемните младежи и девойки се помага да излязат от депресията, да решат психологическите си затруднения. Според д-р Ванев огромна роля могат да имат и училищните психолози, които са най-близо до децата. Тенденцията за злоупотреба с алкохол обаче е характерна за всички страни. В Америка, където правилата са доста строги и в общи линии се спазват, също има пияни младежи. Въпреки че глобяват собствениците на заведения и затварят ресторантите. Повечето психолози са песимистично настроени. Смятат, че тенденцията децата да пият все повече ще се задълбочава.


Европа започва битка с чашката


Еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану е внесъл конкретно предложение за ограничаване на консумацията на алкохол в страните от ЕС. В него се предвижда да се слагат предупредителни надписи върху бутилките бира, вино и спиртните напитки, на които да се отбелязва колко са вредни за здравето на човека. По подобие на надписите върху кутиите с цигари и върху бутилките ще пише, че алкохолът убива, че вреди при бременност върху бебето. Предвижда се също да се въведат забрани за продажба на алкохол на деца до 18 години. Дългосрочната цел на програмата е рекламите на алкохол в медиите постепенно да изчезнат.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти
  *****

  Това направо си е страшно... Откровенно казано не мога да ги разбирам такива дето така се надрусват. За мене удоволствието си е в бавното пиене с компания, дълго и с много приказки и мезета. Изкарвал съм по 12 часа така без нищо да ми има.

 2. 2 Профил на mned
  *****

  "Между 15 и 25 хил. ученици пият по пет ракии на ден." Това направо ме потресе! Че това е количеството ракия която изпивам за около половин година!

 3. 3 Профил на 15 годишен
  *****

  Може ли утрин кат ся надигна
  на грозданка да не се уригна

 4. 4 Профил на Bira
  *****

  аман от глупости. "Между 15 и 25 хил. ученици пият по пет ракии на ден." - това всеки ден, или им се случва? ученички се надрали, пияни тийнейджъри уплашили един, който се спънал в едни кофи. в пирогов докарали ученици с 1,5 - 2.0 про мила.
  виц. градски легенди.

  всичкото гимназиялна и техникумна сволоч ходи по купони и пие. взели да се занимват с алкохола - в България се пие от рано, както и навсякъде другаде - да се занимаят с дрогата. ама нещо не чувам напоследък за обществени и институционални инициативи в тази област. не съм чул и нещо за инвестиции и развитие на спорта от ранна детска възраст. както не съм чул и за нови идеи и инвестиции в образованието - нито основно, нито средото, нито висшето.

  а на потресения господин mned бих искал да припомня, какво е казал стайнбек: "душата на въздържателя е изсушена и свита. неговата непорочна и благородна поза прикрива престъпни и мерзки деяния."

 5. 5 Профил на Петър
  *****

  Статията е може би малко преувеличена. Че се пие е ясно. Че се пие по много също не е тайна. Според мен статията...хм....как се казваше на модерен български....аха....преекспонира действителността. Още по соц времената се е пиело масово по бригади. Неоспоримо. Тревожното е, че днешната младеж стига до крайности. Познавам 12 годишни, които са се тровили от алкохол(и то лошо). За моето поколение(набор 85) мога да кажа(от собствен опит), че пием много, сравнително бавно и не заради самото напиване. А който има път към Пловдив-"Водолаза" е нашето място. Поздрави на Любо и Женшена и наздраве!!!

 6. 6 Профил на library1
  library1
  Рейтинг:

  май много от хората, които пишат тук нямат реална представа за обективната действителност.
  знаете ли какво пият нашите деца 8 - 10 клас. ето рецептата, взета от ученик:
  200 грама ракия
  200 грама мента
  3 пакетчета нескафе
  какво прави това 400 грама алкохол - еднократна доза. пази боже. АМИН

 7. 7 Профил на ххх
  *****

  "Възприели сме го от турците, коментира Момчил Василев"

  Какви турци бе, г-н Василев, турците откакто са дошли на балканския полуостров до Кемал Ататюрк са правоверни мюсюлмани, живеещи в мюсюлманска държава, на които ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ПИЯТ АЛКОХОЛ.
  Как да вярвам на останалото?
  Това че 25 000 ученици пият по 5 ракии ЕЖЕДНЕВНО, е от същия порядък!

 8. 8 Профил на Миша
  *****

  Чудно откъде ли го прихващат?

 9. 9 Профил на dame
  *****

  Тука нещата опират до елементарно чувство за самосъхранение! Ще пият, ще пият и като се изпоразболеят ще спрат... Между другото аз имам теза за сдухаността на българина, като един крупен фактор за това състояние е пагубното въздействие на евтиния алкохол. Други фактори са гадното еспресо и мазните банички.

 10. 10 Профил на Владетел
  *****

  Геройство ли е да се напият нашите деца, т.е. българските? Защо не, след като нацията ни е опиянена. Опиянена дотолкова, че повечето от нас са загубили представа за реалното състояние на държавата България, или така нареченото наше "отечество". Друг е въпроса дали сме наистина държава или абстрактно понятие, гражданите на което не се интересуват от нищо друго освен от собствените си проблеми и борбата за оцеляване. Избраните от нас "Управляващи" управляват собствените си капитали (добити именно чрез пътищата за опияняване) и ги бранят ревниво от обществото. Какво му остава на обикновения бедняк "БЪЛГАРИН" освен да се сдобие с долнопробен алкохол, в който да вложи последните грошове от и без това оскъдните средства спечелени в надлъгване с незаконни работодатели и да се "ОПИЕ" за да се пренесе поне за определено време в "РАЯ на Мечтите". Да забрави за проблемите-негови и на обществото. От кого да вземат пример децата ни? От безработните или заети по 14-16 часа на ден родители или от учителите, които се явяват в часовете само за да добият трудов стаж и да подскажат, че би трябвало да изпратим нашите питомци на частни уроци (в домовете им) за да заобиколят и те някои и друг "ЗАКОН" и да не се ощетяват с данъци. Опиянението не е само всред учениците и децата на "Майка БЪЛГАРИЯ"! Опиянението (независимо от колко и какъв опиат) е МАСОВО - от "пОЛИТИЦИТЕ" ни, които ни уверяват непрекъснато, че сме пред прага на рая; държавните институции бремнни с корупция и раждащи такава; кметовете превърнали градовете ни от градини в бонища, автокъщи, безино и газстанции, та чак до пенсионерите на които пенсиите едва ли ще стигнат дори да си заплатят гробните места и надгробните плочи. Къде сме НИЕ? Пред прага на Европа или на бонището Й? Не е ли време да излезем от опиянението и да потърсим отговорност на тези, на които им гласуваме доверие да управляват така наречената ни "държава" за всички недъзи и неуредици? Не е ли време да попитаме ДО КОГА ще си правят експерименти с нашите деца, със самите нас, с нашите родители и близки, с нашите баби и дядовци? Кой друг може да ни изведе от това състояние АКО НЕ САМИТЕ НИЕ? Време е да попитаме защо това, което е постигнато с много труд от целокупното ни общество се прелива в банковите сметки на "Подземен свят", който в повечето случай е свързан с властимащи особи. Време е да се почувстваме Европейци и да отстояваме правата си, а не да плащаме разходите за удоволствия на топлинни, енергиини, водни и други "Държавни" босове. БЪЛГАРИНО ТИ СИ ЕВРОПЕЕЦ! ДОКАЖИ ГО!

 11. 11 Профил на Здравомислещ
  *****

  Безспорно тази статия е "малко" заредена с "ужасяващ ефект" за четящия, но и аз бих се присъединил по-скоро към един от по-горе коментиралите, че дрогата е много по-големия и страшен бич за младото поколение.
  Докато в пресата и електронните медии се цитират имената на наркобосове, които са недостижими за закона, страхът от разширявщото се потребление на дрогата би следвало да бъде приоритет номер едно.
  А що се отнася до пиенето не може да се отрече, че и то е надхвърлило доста разумното за възрастовата група на младото поколение и най-вече сред учениците.

 12. 12 Профил на гудю
  *****

  Начините на пиене не са само средиземноморски и скандинавски. Друг е английският. Много пъти на ден по малко. Четвърти е англо-скандинавският - много пъти на ден по много.
  А що се отнася до децата, кога според автора, човек трябва да започне да пие? На 60 ли? Няма да може да носи и ще се търкаля по улиците:)
  Пиенето си е много полезно, особенно рано сутрин. Аз обаче съм на вино, че ако почна с концентрат, пиши деня бегал.

 13. 13 Профил на гаргантюа
  *****

  Влизат двама в магазин.
  -Шефе, сипи по едно!
  -Ама тука е магазин за шапки!
  -Добре де, дай по една шапка.
  Излизат, но на изхода се спират.
  -Шефе, дай по още една шапка!

 14. 14 Профил на projekt@abv.bg
  *****

  еби му майката и чудо....
  ами така ще като родителите ги оставят да правят каквото си знаят и не им обръщат никакво внимание. за повечето родители грижата е да му даде некви пари сутринта и това е. как ще се оправя от там нататък не го интересува. интересува го само ако стане нещо с отрочето му и тогава почва да обвинява полицията, учителите и т.н. а не вижда собствената си вина.
  ако си спомняте преди няколко години... ИНДИГО.... помните ли. аз помня как родителите кълняха държавата че е допуснала това да се случи.
  въпрос на време е да се случи отново подобен инцидент и ми е интересно тогава кой ще обвинят. пак ли държавата.
  аз не мога да си представя как изобщо им се продава алкохол на тия хлапаци и как родителите им ги пускат по дискотеки по цяла нощ, купони, партита и т.н..... не че съм за ограниченията но все пак... има си граници.
  отговорноста на родителя не се изразява само в парите!!!!!!!
  а на оня грудю дето пита "А що се отнася до децата, кога според автора, човек трябва да започне да пие? На 60 ли? Няма да може да носи и ще се търкаля по улиците:)" ще му кажа само като има деца да ги почне от бебета. даже жена му докато е бремена да употребява алкохол в особено големи количества та да свикнат да живеят от малки ... и да не се притеснява за това като станат на 60г.... те няма да доживеят дотолкова 15. 15 Профил на 15 годишен
  *****

  Може ли утрин кат ся надигна,
  на грозданка да не се уригна ??

 16. 16 Профил на Бай Илия
  *****

  Приятелю ХХХ, това за ракията при турците, идва от факта, че те си пиели кафето във високи непрозрачни чаши (филджани). Само че, вместо кафе наливали ракия, защото пиенето на ракия е забранено от Пророка. И тук идва най-важното: за да се поддържа докрай илюзията, че агата пие кафе, ракията се пие бавно, шумно със сърбане. Естествено, с приказки големи, с лакърдии, кеф, няма закъде да се бърза, време бол, ако има нещо да се върши, раята ще го свърши.

 17. 17 Профил на SFAW
  *****

  ххх:
  Какви турци бе, г-н Василев, турците откакто са дошли на балканския полуостров до Кемал Ататюрк са правоверни мюсюлмани, живеещи в мюсюлманска държава, на които ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ПИЯТ АЛКОХОЛ.
  Как да вярвам на останалото?

  В Корана е забранена употребата на вино. Затова арабите понеже виждат, че не могат да пият вино, измислят ракията и се приключва с въпроса.

  Относно напиванията, според проблемът е много по-дълбок и на духовна основа. В крайна сметка има родители, на които въобще не им дреме за децата. Като стане някакво натравяне и си казват: "абе и ние бехме луди по онова време, на техните години". Тоест, всичко излиза, че е наред. Някой замислял ли се е, че всъщност това е бъдещето на страната ни и че ако продължава да е пълно с алкохолици до никъде няма да стигнем. А пропо да се върна на темата за духовното - в българското семейство отдавна има проблем с изграждането на християнските ценности, които според мен са онова, върху което трябва да се гради всичко. Замислете се само - еманципацията при жените и размяната на ролите в семейството, безхаберието относно това какво правят децата, извращаемостта е на всички етажи и бавно поглъща цялото население.

  Ако на някой му се чете нещо реално за ситуацията, такава, каквато е нека прелисти "Майките" на Теодора Димова (или да гледа постановката по книгата "Невинните").

  Нека си отвори и Библията вкъщи, която може би никога не е отваряна (ако нямате, купете си) и погледне Битие първите 3 глави, където се описва първото семейство - основи залегнали и до ден днешен като най-добрите и най-плодоносните.

 18. 18 Профил на Чичо Гошо
  *****

  # 15 А може ли, аз да прогнозирам как ще се развива твоето CV ?
  Тъп общ работник тънещ в мизерия, и постоянно псуващ държавата, че е на този хал.
  Или 2 вариант. Disposable тъговец на дрога, пушечно месо, който за няколко години може и да поживее малко по-добре. Но толкоз. После пари нама да му трябват.

 19. 19 Профил на Gargamel
  *****

  Ami kak da praviat roditelite? Da na gi izspuskat ot pogled i da gi naglejdat neprekysnato? Ta da stane i v BG kakto e v zapadnite dyrgavi-da ne mogat da gi ostaviat sami do 16 godishna vyzrast i da otglejdat nesamostoiatelni i zaviseshti ot mama i tate otrocheta?
  Ot roditelia se iziskva da dade dobro vyzpitanie, da dade cennosti na deteto i da mu obiasni efaktite i vredite na alkohola-ot tam natatyk vsichko zavisi ot samoto dete i ot obshtestvoto, koeto go ochakva navyn- zashtoto ne moje ako e zabraneno da se prodava alkohol na lica pod 18 godini- tova nikyde da ne se spazva.
  Dali deteto shte pie zavisi i ot tova dali chichkoto v budkata nad podleza na NDK shte mu prodade za piene i t.n. i t.n.
  Ne kazvam che moito mnenie e pravilnoto- prosto taka mislia i reshih da go spodelia
  Aide ostanete si sys zdrave

 20. 20 Профил на nqkoi
  *****

  Problema s pieneto ne e nov. Kazvam tova ot sobstven opit i sum nabor 82, i si spomnqm kak piehme i se napivahme v gimnaziqta... Problema e, 4e cqlata ni kultura se krepi na alkohola; pie se navsqkude i po vsqko vreme, s povod i bez povod... decata vijdat vku6ti roditelite si da piqt i sledvat primera im, posle kogato sa s priqteli ne mogat da otkajat, za6toto gi e strah da ne budat othvurleni ili da se prevurnat v centura na podigravkite.
  Estestveno, da piine6 po ne6to s priqteli, v priqtna kompaniq e zabavno, no kogato edinstvenata cel na subiraneto e napivaneto do zabrava, eto togava ima problem.
  I ako iskame decata da se prevurnat v bude6ti alkoholici e vreme da se napravi ne6to, kato za na4alo da se spazva zabranata za prodajba na alkohol na lica pod 18 godini.

 21. 21 Профил на kate
  *****

  ..vjarno e ..iskam da se prisaedinja kam poslenija otgovor...

  i az sam 82 - i pri nas se piesche mnogo v uchiliste, mnogo navan, na partita..mnogo bjaha i posle v iztrezvitelnoto ...problema e sega che na horata im puka malko po-malko ot predi ...i che njma dostatachno vazmoznosti za sport ili drugi nesta, koito sa svarzani kakto s parichni resursi, taka i s poveche volja i motivasia, kojato v grupata na teenagerite e povod za podigravka ...chesto, ne vinagi, no chesto ...

 22. 22 Профил на Мечката
  *****

  Не сте прави, защитници на потреблението на алкохола!
  В Европа се пие около 12 литра чист спирт на калпак годишно.
  Главно това става с бира! Пиеш много бира и забравяш, че е с
  4-5% алкохол. А това е 1/3 от градусите на виното (12%).
  Излиза, че една бира е 150 грама вино.....
  ....
  А в България се пие около 15 литра чист алкохол на калпак ....
  ... Европа взима много сериозни мерки да спре потреблението на алкохол!

  Опомнете се!

 23. 23 Профил на it
  it
  Рейтинг: 451

  Проблем сред младежите е и честото комбиниране на алкохол с т.нар. "енергийни напитки", което е често в клубовете и дискотеките. Енергийните напитки действат освежаващо, което се дължи на съдържащите се в тях кофеин, гуарана, витамини и др. стимулани. Ефектът при прием с концентрат е, че те намаляват субективното усещане за напиване, т.е. човек е пиян, но не се възприема като такъв. Ако към тази комбинация се добави и някой "лек" наркотик, резултатът може да е поразяващ - описани са дори случаи на внезапна смърт.

 24. 24 Профил на 15 годишен
  *****

  Може ли утрин кат ся надигна,
  на грозданка да не се уригна ??

 25. 25 Профил на Boyan
  *****

  ПО-скоро проблема се крие в проблемите които се стоварват на главите на младите хора както в България така и в останалия развит свят, където конкуренцията между хората започва от все по-ранна възраст и тази ужасяваща конкуренция смазва психиката на много млади хора и те в стремежа си да не изостават от другите са готови на всичко включително да се напиват като прасета. А младите хора в българия особенно в средните училища усъзнават вече в каква пропаднала държава живеят и че розовото им бъдеще, което са си мислели че ги очаква е всъчност една мечта, не им остава нищо друго освен да бягат от действителността с помоща на алкохола това си чисто и просто защитен механизъм на едно човешко съзнание.

 26. 26 Профил на Lo
  *****

  А може би животът в училище им е скучен и имат твърде много време, с което не знаят какво биха могли да направят. Няма кой да им покаже стойностните неща в живота и изобщо защо да живеят, че животът има смисъл. Как биха могле да го сторят родителите като от работа дори не се виждат с децата си и пак едва свързват двата края. А в училище няма кой да въведе ред и дисциплина, няма наказания, спокойно могат да ти вземат парите или да те ступат на път за училище или като се връщаш от там и този, който го е направил няма да му бъде търсена отговорност по много причини (та нали медиите тръбят, че престъпниците ги пуска съдът)... а има и по-лоши неща. Но това май беше преди - сега всичко, от което се страхувах да не ми се случи извън училище може да се случи във училище и пак да остане безнаказано и без да е решен проблема. (И децата гледат новини, но ги възприемат по различен начин.)

 27. 27 Профил на тъй амчикак
  *****

  Отишла неква пикла в училище, раздала анкета, зевзеците решили да се кодошат и написали, че пият по 5 водки.
  Хайде холан. И аз пия от 15 годишен, но не съм се наливал като ученик чак толкоз.

 28. 28 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  vijte sega i az imam svoq ''grypa''v koqto imam mn priqteli.no nie ne piem(po4ti de...)v4era za 1-vi put ot 7 meseca se napihme.nakraq nai dobrata mi priqtelka svur6i v pirogov... tq ve4e e dobre i vse pak..nqma 4ovek koito da ne e opitval alkohol(tejuk pri tova)na vseki se sly4vat taka nare4enite incidenti.no za drysanetoo..HORA POSTARAITE SE POVE4E ne e dopystimo na tazi vuzrast da se py6i(kakvo ostava za trevata i t.n.?!)i vmesto da sedite i da ni obsujdate-NAPRAVETE NE6TO !!!i ne obvinqvaite ''grypite'' i ne kazvaite 4e glavno mom4etata napivat momi4etata za6toto ako ne be6e ''priqtelqt mi'' moje6e i az da svur6a v pirogov!

 29. 29 Профил на ивето
  *****
  Любопитно

  абе хора аз скоро имам рд и искам да си го празнувам в някоя дискотека ама като чета кво е.........винаги ли е така и сега нз кво да правя!а и искам да е нещо разл и готино

 30. 30 Профил на обикновен читател
  *****
  Неутрално

  Възхищавам се на начина, по който Теодора Димова организира рекламата си. Няма интернет форум, в които да не пробутва собствените си коментари-възхищения. Нали работи в радиото, знае, че пропагандата е повторение на една лъжа. За съжаление истината е съвсем друга - пиесите й са абсолютно бездарни и негледаеми, а романите - маниерно бръщолевене, което стига на българските постмодернисти, за да я обявят за "актуална".

 31. 31 Профил на Aneliq
  *****
  Любопитно

  вкфдзсшхд насто стасятя астжтсятасатпсатоптжпантжнатсп ос

 32. 32 Профил на иван
  *****
  Гневно

  абе вие малките колко да изпиете пиете по 50гр концентрат или максимум бира и вече повращате!!! като не моите да пиете няма да пиете!! тоя спорт не е за всеки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK