ВАС потвърди забраната на строеж на вилно селище в Странджа

Въпреки заповед на Чакъров строежът край село Варвара продължава и в момента.

Странджа. Снимка: Българска фондация биоразнообразие

© Българска фондация Биоразнообразие

Странджа. Снимка: Българска фондация биоразнообразиеПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на фирма, която строи вилно селище в Природен парк Странджа на брега на Черно море. Фирмата обжалваше заповедта за спиране на строежа, издадена от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас, съобщи природозащитната организация WWF . Решението на ВАС е от 1 ноември 2006 г. и не подлежи на обжалване.


Още през февруари 2006 г. министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров разпореди строителството на вилното селище в Странджа да бъде спряно, защото комплексът е в природен парк и не е направена оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Въпреки това строежът край село Варвара продължава и в момента.


Международната природозащитна организация WWF приветства решението на ВАС като стъпка в правилната посока. Предстои обаче петчленен състав на ВАС да се произнесе и по друг казус – за практическото заличаване на защитена местност "Камчийски пясъци" на брега на Черно море.
WWF и още 13 природозащитни организации протестираха недалеч от сградата на ВАС на 19 октомври – деня, в който петчленен състав на съда разглеждаше случаите "Странджа" и "Камчийски пясъци". Природозащитниците внесоха писмо до председателя на ВАС с два липсващи нормативни документа, които съдът не беше използвал до този момент, но които можеше да има предвид в бъдеще. Това бяха Заповедта на Министъра на околната среда и водите за обявяването на Природен парк Странджа през 1995 г., както и Указът за изменение на Закона за защита на природата и др.закони от 1977 г.


Случаят със строителството в Природен парк Странджа е едно от лицата в медийната кампания "Защитете защитените територии", организирана от WWFи подкрепена безвъзмездно от близо 50 български медии.
---


Пълните текстове на решенията ВАС могат да бъдат изтеглени от страницата на съда http://www.sac.government.bg

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK