Виж Неапол и... оживей

Неапол е в прегръдката на страха след десетките показни убийства по улиците посред бял ден.

© Reuters

Неапол е в прегръдката на страха след десетките показни убийства по улиците посред бял ден.МАФИЯТА ОТНОВО СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ


на Италия и насилието в Неапол се превърна в емблема на споровете дали е започнал поредният ренесанс на организираната престъпност. Тази седмица "Дневник" ще разкаже в "Поредица" за това как се стигна до кървавата серия от улични екзекуции, предизвикала специалната намеса на правителството в Рим, призиви за изкарването на армията и изпращането на стотици полицаи по тесните уличики на третия по големина град в Италия. В публикациите ще опишем историята на разследващия журналист Роберто Савиано, който осветли много от тайните на камората, както и това дали амнистирането на хиляди престъпници това лято всъщност не е подхранило войната на клановете.


Във ветровитата есенна утрин на централния неаполитански "Пиаца дей Джезу" петно кръв бавно се просмуква във фугите на паважа. Няколко часа преди това поредната жертва на мафиотската война в града е била пребита и наръгана с нож пред стълбите на прочутата барокова църква. Самотен полицай позира за телевизионните камери и сочи към петното. Почти привикнали към новата вълна от насилие, жители на третия по големина град на Италия минават покрай местопрестъплението, дори без да поглеждат към кървавата диря.
Камората* - местната разновидност на сицилианската мафия, отдавна си е спечелила мрачна слава и преживява възходи и падения, като този път вътрешен конфликт между два клана пак направи ситуацията нетърпима. От началото на тази година в града под Везувий бяха убити над 70 души, като 10 от тях загинаха само през последните две седмици. В престрелките посред бял ден пострадаха и чуждестранни туристи, а в Рим министри заговориха за изпращане на армията срещу развилнелите се престъпници. Впрочем неаполитанците вече са минавали през това - през 90-те години части на армията няколко пъти бяха изпращани срещу организираната престъпност, но с краткотраен ефект. Засега премиерът Романо Проди, който направи миналата седмица специално посещение в града, се въздържа от крайни мерки и изпрати допълнително хиляда полицаи.


Обикновените граждани обаче се съмняват не толкова в способността на униформените да свършат нещо по безбройните тесни улички, където наемните убийци се изпаряват с моторчетата си за секунди. Те по-скоро не вярват, че някой ще успее да разбие онова, което тук наричат "системата" - една сложна мрежа на организирана престъпност, оплела всички сектори на икономиката, включително сметосъбирането и погребалните агенции на града, коментира Ройтерс.


Камората е държава в държавата


"Не полицията, а престъпниците контролират територията и диктуват законите. Лично аз съм обиран седем-осем пъти", обяснява 58-годишният собственик на пицария Луиджи Ломбарди.


Според полицията ситуацията не е толкова драматична, колкото я представят медиите. През последните години свързаните с камората убийства са намалели - от 52 за първите десет месеца на 2005 г. до 46 за същия период на тази година. Реалността е, че градът бавно попада в клещите на страха - нападенията стават все по-непредвидими и дръзки. Посред бял ден и в центъра са разстрелвани хора в една брутална демонстрация на вътрешните промени, които преживява самата камора.


За разлика от строго йерархичната пирамидална структура на сицилианската мафия камората е децентрализирана мрежа от семейни кланове, воюващи за контрол над териториите за рекет и за площадчетата, където се пласират наркотици. След като в затвора бяха тикнати няколко от босовете, те бяха наследени от още по-стръвни млади водачи, воюващи за своето парче от престъпния бизнес в Неапол, оценяван на 16 милиарда евро годишно. Тази битка оставя след себе си кървави следи по улиците и тротоарите на града и въвлича младежи, които са едва по на 20-ина години.


"В момента виждаме серия от войни между отделните кланове, но и насилие заради разцепление вътре в някои от клановете. Друг елемент е появата на млади и много по-брутални престъпници. Търговията с наркотици е доста опасно занимание и затова камората използва в тези войни наркомани", казва пред Ройтерс Джовандоменико Лепоре, главният прокурор на Неапол.


Според магистратите


положението рязко се е влошило от амнистията

в претъпканите затвори в района, след която неотдавна на свобода са излезли 2700 престъпници. Мнозина от тях изведнъж установяват, че техните места в престъпния свят са заети от младоци, и войната избухва с пълна сила. "Бивши затворници са въвлечени в поне седем от последните убийства. Те са или жертви, или извършители", казва Франко Роберти, висшият антимафия магистрат на Неапол.


В четвъртък Върховният съвет на магистратите (CSM) - надзорният орган на италианската правосъдна система, остро осъди амнистията, прокарана през юли от правителството на Романо Проди и приета заедно с опозицията. Според съвета тя може да обезсмисли близо 90 процента от присъдите, произнесени през последните пет години. В приетата единодушно резолюция магистратите заявяват, че има "драматична ситуация", която прави безпредметна италианската правосъдна система, съобщи агенция АНСА.


Не е виновна само амнистията. Подхранвана от икономическата стагнация и безработицата, достигаща до 50% сред младите, една култура на насилието си пробива път дори сред неаполитанци, които нямат нищо общо с камората.


Роднини и приятели на Салваторе - тихо 16-годишно момче, което на 28 октомври беше убито с нож от двама тийнейджъри в бой заради момиче, разказват, че той започнал да носи хладно оръжие от страх да не го нападнат. Неаполитанци споделят, че дори местните училища са станали мишена на престъпниците, които предлагат на учениците защита или пари срещу услуги, като например да оглеждат района, докато наркодилърите си сключват сделките. "Системата е толкова прогнила, че вече няма нищо чисто", махва с ръка Джузепе Батели, 63-годишен пенсионер, който е бил обиран два пъти в бижутерското си магазинче.


Още по-лошото е, че има неаполитанци, които вече мислят да напуснат града. "По-добре е да се преместя някъде. Притеснен съм за децата си, които растат в атмосфера на растящо напрежение. Младите, дори онези от тях, които са от "здравата" част на обществото, все повече са привлечени от насилието. И се страхувам, че нещо ще се случи и на моите деца", обяснява Паоло Сорентино, един от най-известните автори на филми за младежта в Италия.


-------------------
Съдия и няколко представители на местната власт са сред 16-те арестувани в петък в района на Калабрия по подозрение за връзки с организираната престъпност, съобщи агенция АНСА. Патриция Серена Паскен, шеф на гражданския отдел на съда във Вибо Валентина, е заподозряна в корупция, измами и фалшификации в полза на клана Манкузо, една от най-активните престъпни групировки в ндрангета - калабрийския еквивалент на сицилианската мафия.


Двама от колегите на Паскен, които засега не са арестувани, са заподозрени, че са й помагали. Освен съдийката в акцията бяха задържани Микеле Акоринти - висш служител на туристическата индустрия в морския курорт Тропея, и Ернесто Фунаро - бивш член на областния съвет на Калабрия.
В района Кампаня общо 45 адвокати, бизнесмени и магазинери се разследват от офиса за борба с организираната престъпност в Салерно, близо до Неапол. От тях 16 бяха арестувани в петък по заповед на прокурора Луиджи Апикела. Операцията започна преди две години в Калабрия, но после бе прехвърлена в друг район заради опасение, че местните магистрати може да са въвлечени в престъпната мрежа и да саботират следствието.
Съдийката Паскен е подозирана, че е помагала на клана Манкузо при строежа на туристически обекти в района на Вибо. Според АНСА името й е често се появявало и в случаите, когато босът Диего Манкузо се опитвал да си върне стоки, конфискувани по законите за борба с мафията.
Ндрангета е специализирана в трафик на наркотици и рекет, но напоследък е активна и в строителния бранш. Тя е базирана в Калабрия, но пипалата й се прострат до Северна и Южна Америка, Албания, Турция и Северна Африка, а е известно, че има свои поделения и в Белгия, Франция, Германия, Холандия и дори Австралия.


Също през миналата седмица италианската полиция разби голяма мрежа за трафик на наркотици и арестува 50 души в координирана операция в няколко града на Централна Италия. Задържаните в Перуджа, Неапол, Пиза и Рим са куриери на кокаин и хероин от Африка към няколко европейски държави като Германия и Холандия, твърди полицията. Ден по-рано в Южна Италия бяха изловени близо 60 от т.нар. мулета на дрога, повечето от които са от африкански произход. Магистратите работят основно по версията, че в мрежата е замесена ндрангета, защото калабрийската мафия има силни връзки с Африка и Южна Америка.
*Камората е престъпна организация от мафиотски тип, господстваща в района Кампаня, и особено в Неапол. Според една от версиите за възникването й тя се ражда през Късното средновековие като подразделение на "Гардуна" - криминално общество от района на Севиля, което се пренася към Неапол, когато испанците стават господари на този район от Италия.


Тя се налага като тайно общество преди повече от 150 години и е била в зенита си по времето на неаполската династия на Бурбоните, които са използвали нейни структури за полицейски, военни и граждански цели. След като Неапол става част от Италия през 1861 г., камората е подгонена и много от членовете й бягат в Америка, където се присъединяват към местните кланове. Най-тежкия удар организацията преживява при идването на власт на Бенито Мусолини през 1922 г.


В сравнение с други мафиотски структури в континентална Италия като "Сакра корона унита" в Пулия или Ндрангета в Калабрия тя е специализирана по-скоро в контрабанда на цигари и дрога. Камората винаги е била раздирана от вътрешни битки между клановете, от които са страдали и невинни цивилни граждани, но разследванията на властите на тези мафиотски войни по правило са завършвали безплодно. През 70-те години Рафаеле Кутоло прави опит да обедини клановете в строга йерархия, както е при сицилианската мафия, и да основе т.нар. Нова камора ("Нуова камора организация", или NCO), но не успява.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пепо
  *****

  А защо ЕС не неложи предпазна клауза ан италианците, щом не могат да се справя с престъпността?
  Защо в западните медии само нас ни представят за диваци, които се гърмят по улиците.

  Свобода на словото и печата???

 2. 2 Профил на dsk13
  *****

  и съдят берлускони и още куп "публични фигури" и защото сами си създадоха скандала с футбола, а не просто да се правят на хитри и да "подозират" някого

 3. 3 Профил на Пепо
  *****

  dsk13 приятелю, когато Берлускони го вкарат в затвора ми се обади!
  Те и Софиянски и Божков ги съдят ама нема....

 4. 4 Профил на е
  *****

  Ама те винаги са били по-зле от нас! Вижте филмите от 50-те- такава мизерия у нас никога не е имало! Преди 9-ти италианците са били гастарбайтъри в България по строежа на пътища... А Неапол и сега е много по-зле от България!

 5. 5 Профил на baba ti
  *****
  Разстроено

  uffffffffff ama daite nqkakvi zabelejiytelnosti we ebasi

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK