Заразените със СПИН в Европа се увеличават

Броят на регистрираните случаи на ХИВ в страните членки се е увеличил двойно от 1998 година насам, а половината от тях са сред хора между 15 и 25 годишна възраст, съобщава Евроактив. ЕК подема кампания за напомняне на младите хора, че СПИН / ХИВ е все още широко разпространен.


Според последната статистика за регистрирани случаи на заразени с ХИВ в страните от ЕС се отбелязва почти двойно повишение за периода 1998 – 2005. Естония е с най-голямо нарастване на броя на болните от вируса, два пъти повече, отколкото в другите страни членки, Португалия също има повече заразени от средния брой за ЕС. Най-често срещания начин за предаване на болестта е чрез хетеросексуални контакти.


Скорошно изследване на Евробарометър за предпазване от СПИН показва, че младите хора са все по-незапознати с тази обществена заплаха, която засяга най-осезаемо развиващите се страни. На семинар, организиран от Европейския център за превенция и контрол на болестите (ECDC) стана ясно, че една трета от европейците, които са заразени, не знаят, че са ХИВ позитивни.
Новата кампания на ЕК "СПИН-помниш ли ме?" стартира на 15 ноември и цели да напомни, че вирусът все още е сериозна заплаха. Младите европейци се приканват да гледат видео клипове в интернет, които са сбор от рекламни кампании за превенция на СПИН. Те могат да гласуват и да изберат най-добрата. Освен това, хора между 15 и 25 години могат да участват с идеи за създаване на сценарий на видео клип за предотвратяване на заболяването от СПИН.


Конференция на ХИВ превенцията ще се състои по време на германското председателство на ЕС на 12 и 13 март 2007.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK