Румънски политик протестира срещу статията на "Сън" за СПИН епидемията

Изпълнителният секретар на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия /СДП/ Ана Биркал изпрати писмо до британския вестник "Сън", с което изразява съжаление по повод статията, публикувана на 16 ноември със заглавие "Заплаха от епидемия от СПИН от страна на имигрантите", съобщава агенция Ромпрес, цитирана от БТА.


"Аз съм румънски гражданин, който живее в Букурещ и съм омъжена за гражданин с британска националност. Смятам, че статията от 16 ноември е неприятна в смисъл, че посочва румънските имигранти (редом с българските) като отговорни за увеличението на заболеваемостта със СПИН във Великобритания.
Тази статия представлява друг етап от кампанията, водена от вашия вестник, в опитите да покаже Румъния като държава, която стои далеч от сегашните страни-членки и от стремящите се към членство в ЕС. Много от статиите за Румъния, публикувани във вашия вестник през последните години, са били с крайни интерпретации и преувеличени (негативно), бидейки същевременно слабо документирани", се посочва в писмото на Ана Биркал, изпратено вчера до в. "Сън" и цитирано от Ромпрес.


Според изпълнителния секретар на СДП, целта на в. "Сън" е да дискредитира ЕС като цяло и процеса на разширяване в частност.
"Истината е, че ако дори един от вашите кореспонденти беше посетил Румъния, щеше да установи, че нашата страна има богато културно наследство, което е неделима част от историята на Европа", се посочва още в писмото, адресирано до "Сън".


В петък румънският външен министър Михай Ръзван Унгуряну предложи британското правителство да излезе с изявление, критикуващо "ксенофобската" статия, публикувана от британския таблоид "Сън".


Унгуряну заяви, че статията показва "огромна пропаст в познаването" на Румъния в чужбина.


"Ние очакваме по-активна намеса на британските власти...Тяхното приятелство към Румъния може да бъде доказано чрез официални действия спрямо подобни клеветнически статии", посочи той.


Асошиейтед прес цитира данни на ООН, според които в Румъния живеят 7000 души с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН, или 0,1 процента от населението. Великобритания има около 68 000 души с ХИВ, представляващи 0,2 процента от населението.
България има по-малко от 500 регистрирани случаи, или по-малко от 0,1 процента от населението, отбелязва АП.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK