След 1 януари ще има повишаване на цената на българските животни, смятат от "Тандем"

Това, което ни очаква след 1 януари 2007г., е повишено предлагане на свинско месо от Европейския съюз и по-високи цени за телешкото месо. Причина е влизането в сила на защитните мита на евросъюза, от който България става част. Това предаде БТА, като се позова на собственика на една от най-големите компании за месопреработване "Тандем- В" ООД Кирил Вътев, доскорошен председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.


Това според него неминуемо ще доведе и до повишаване цената на българските животни и ще бъде стимул за развитието на животновъдството.


Българският потребител трябва сериозно да положи усилия за повишаване производителността на собствения си труд, за да повиши съответно доходите си и да издържи на повишението на цените, коментира Вътев. В момента съотношението по показател производителност у нас и в страните от ЕС е 1 към 10, което значи, че това, което при нас правят 10 човека и то не винаги с добро качество, там го прави един и то с добро качество, обясни собственикът на "Тандем- В" ООД. Затова европейците имат по-високи доходи, по-високо качество на живота и стандарт, коментира той.


Към 1 януари 2007 г. ЕС ще изисква от всички български месопреработватели да декларират складовите си запаси от месо, с които разполагат и за колко време ще ги реализират. За целта всеки месопреработвател трябва да подпише декларация. Румъния вече е декларирала 10 хил. тона складови запаси от месо, които ще употреби до март 2007 г., даде пример Вътев.
Собственикът на "Тандем" прогнозира, че страната ни ще има проблем с износа на свинско месо, заради това, че продължаваме да използваме ваксина срещу класическа чума по свинете. Това месо ще може обаче да се използва за вътрешна употреба. За термично обработеното свинско месо - на 70 и повече градуса, няма никакъв проблем да бъде използвано в месопреработването и да се изнася, каза Вътев. Той припомни, че поколения българи са консумирали месо от ваксинирани животни и това не е довело до каквито и да било проблеми със здравето им.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK