Евроветеринари правят стриктен оглед на ферми и мандри

Експерти от Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Европейската комисия започнаха от понеделник проверки на животновъдни ферми и преработвателни предприятия в страната, които ще продължат до 1 декември. Инспекциите са в рамките на редовния план на ЕК по изпълнението на поетите от България ангажименти в областта на безопасността на храните, съобщиха от министерството на земеделието. Ветеринарните инспектори обаче не уточняват дали мониторингът е свързан с новите изисквания на Еврокомисията, обявени от Брюксел в началото на месеца.


Преди седмица на среща в Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) представителите на Асоциацията на млекопреработвателите са били информирани за нови изисквания, които евроветеринарите са поставили към българските компании. Еврокомисията е отказала да одобри списъка с 68 мандри с по две поточни линии, които да произвеждат качествено мляко за страните от ЕС и неотговарящо на евростандартите мляко, от което да се прави сирене и кашкавал само за вътрешния пазар. Според евроекспертите българските инспектори нямат капацитета да контролират толкова много мандри, затова са настояли броят им да бъде намален, обясни преди седмица председателят на браншовата асоциация Димитър Зоров. Евроекспертите са поставили нови изисквания към мандрите, свързани с качеството на суровината. Решено е мандрите с две линии да не купуват мляко от ферми, които дават неотговарящо на стандартите мляко и чиито сгради не са модернизирани. В България такива стопанства дават 75% от цялата суровина и ако евроизискването влезе в сила, българските мандри ще останат без доставчици на мляко, алармираха от асоциацията.


До 1 декември евроекспертите ще проверяват точно преработвателните предприятия и фермите, класифицирани според нормите на ЕС. В програмата им влизат още инспекции на Националната референтна лаборатория по епизоотични и опасни инфекции, кланици, производители на храни и пазари на живи животни. Планираните проверки са в Пловдивско, Хасковско, Кърджалийско, Врачанско, Монтанско и още 5 други области.Националната ветеринарна служба съобщава за установена висока смъртност сред домашните птици в добричкото село Воднянци. Сигналът е получен на 20 ноември, където в частни дворове са намерени мъртви 75 птици. Първоначалният оглед показва съмнение за псевдочума (Нюкасълска болест). Вече са унищожени 434 контактни птици. Проби са изпратени в столичната лаборатория към Ветеринарно-медицинския институт. Наложени са ограничителни мерки за движение на домашните птици в част от засегнатите дворове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK