Цените на "Майкрософт" у нас стават европейски

Приравняването от 2007 г. ще оскъпи продуктите с около 30%

Още не се знае дали от януари или юли, но със сигурност от следващата година "Майкрософт" ще повиши с около 30 на сто цените на продуктите си за България и Румъния. Така ценовите листи за двете страни ще бъдат хармонизирани с тези в останалите държави от Европейския съюз.


"Досега България ползваше преференциални цени от "Майкрософт", но с влизането в общността те ще се изравнят с европейските, които са с 30% по-високи", обясни мениджърът на българския офис Теодор Милев. Той допълни, че сегашните цени на продуктите на "Майкрософт" са по-ниски не само от европейските, но и от тези в САЩ, като разликата е близо 25 на сто. Според Милев допълнителни предимства за българския пазар досега е давало и съотношението долар-евро, както и по-слабият долар.


"Освен "Майкрософт" средно увеличение с 30 на сто от другата година ще предложат още и Adobe и Autodesk", обясни Боян Бойчев, мениджър на BMG, дистрибутор на софтуерни продукти. По думите му преференциалната политика спрямо България не може да продължи с присъединяването ни към европейския пазар, тъй като останалите държави от Евросъюза ще възразят.
Планираното изравняване на цените с тези в ЕС ще бъде извършено от Европейския център по хармонизация на цените на "Майкрософт" в Дъблин, който продава и софтуера на дистрибуторите на компанията на континента.
Шефът на българския офис поясни, че това е сложен процес заради многобройните схеми, по които може да се купи операционната система "Уиндоус". "Ако трябва да дам съвет на клиентите, бих казал - купете си абонаментен договор преди 1 януари 2007 г., за да ползвате през следващите три години сегашните цени", каза Милев. Договорът е тригодишен и крайната сума е разделена на три вноски, по една за всяка година. Клиентът може да добавя още лицензи, ако се наложи да увеличи броя на компютрите си, но на първоначално договорената цена, както и да получава новите версии на продуктите. От тази оферта могат да се възползват компании и организации, които имат поне пет потребителя. Според представителя на "Майкрософт" това се е случило и в присъединилите се при предишното разширяване на съюза десет държави.


Други компании - като Corel и Symantec, ще запазят досегашните си цени и през следващата година, тъй като вече са извършили хармонизацията. От "Oracle България" обясниха, че продават на глобални цени и няма да се налага да изравняват. "Не сме магазинни търговци, продаваме решения, а не продукти", каза Орлин Дочев от българския офис на Oracle.Той обаче очаква да се вдигнат цените на консултантските услуги за внедряването на бизнес приложения, каквито компанията разработва. Цената на консултантския труд е близо 3-4 пъти по-висока от цената на лицензите за системи от висок клас.


От "SAP България" също не планират нови цени за ERP продуктите си, казаха от офиса.
Търговци на компютри коментираха различно поскъпването на софтуера - в зависимост от това дали продават маркова или асемблирана техника. Работещите с изделията на "Хюлет-Пакард", Dell, IBM, "Фуджицу Сименс компютърс" заявиха, че са спокойни за бизнеса си. "Имаме по-добри цени от пазарните заради договорите с "Майкрософт" за предварително инсталиране не само на "Уиндоус", но и на офис пакета", каза Огнян Данчев, мениджър за компютърните системи в "Хюлет-Пакард България". Тези договори дават право на производителя да инсталира предварително софтуера върху компютрите си, а офис пакетът е заключен и работи само върху машини с марката "Хюлет-Пакард". Данчев не очаква промени в цените на софтуера, с който се продават новите маркови компютри, което означава, че ще се запази цената и на техниката. Прогнозите му за 2007 г. са, че все повече ще се стеснява локалният пазар на асемблирани компютри и дори ще върви към изчезване за сметка на марковите.
Компаниите, които асемблират компютри, инсталират в тях т.нар. ОЕМ (Original Equipment Manufacturer) софтуер. На практика в България от четири години обаче няма нито един асемблатор с такъв статут. "Майкрософт" иска да продаваме месечно колосални количества, които трябва да се купят предварително", обясниха от "ПроСофт", един от големите асемблатори у нас. Изискването е носителят на ОЕМ договор да продава годишно около 4 хил. броя лицензи. На него не може да отговори нито една българска компания. Така се оказва, че в западноевропейските страни компаниите спазаряват по-добри условия за лицензите - заради по-големия пазар. Дори участието на по-големите от тях в търгове на държавната администрация не им позволява да покрият броя на изискваните лицензи.


Причината е, че най-често хардуерът се поръчва без софтуер, а "Майкрософт" го доставя по отделни поръчки.
"Ако "Майкрософт" вдигне цените, всички български фирми ще купуват от европейски дистрибутори, които продават на по-ниски цени, и това ще обезкръви местния пазар", прогнозира шеф на голяма асемблираща компания. Новите цени ще накарат "Майкрософт" да намери пари за маркетинг, за да компенсира свиването, смятат представители на този бизнес.


ИТ разходи пазар (в млн. долари)


Година Софтуер Общо
2000 28 191
2004 49 302
2009 88 552

Източник: IDC


Българският пазар на информационни технологии нараства средно с около 12.4% и през 2009 г. ще достигне 552 млн. долара, са данните на IDC. През 2004 г. общите приходи от ИТ сектора в страната възлизат на 307 млн. долара. Прогнозите на анализаторите са, че както в предишни години и сега най-голям принос ще имат продажбите на хардуер - 361 млн. долара. Все повече ще нараства и делът на софтуерните продукти - 88 млн. долара, а на второ място ще се нареждат приходите от предоставяне на ИТ услуги - 103 млн. долара.


Растежът на ИТ сектора ще се отрази положително върху пазара на работна ръка. И по този показател България ще отбележи по-висок ръст от 5.1% в сравнение с темповете на Югоизточна Европа - 4.9%.
В България ангажираните в областта на софтуера сa 42% от всички заети в ИТ сектора, а до 2009 г. делът им ще нарасне до 48%, докато софтуерът представлява само 16% от общите ИТ разходи.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  вижте европейските цени и тогава говорете за повишение. Стига с тия предколедни опити на дистрибуторите да ударят кьоравото. Просто догодина ще пазаруваме директно от европа и тия кожодери ще загинат или свалят цените докато стигнат НАИСТИНА европейските.

 2. 2 Профил на смеещ се
  *****
  Неутрално

  Нали само преди 3-4 години същият Милев казваше, че поради това, че софтуерът е на български език, той не може да е на същите цени като в ЕС? Какво излиза сега - ще продават софтуер у нас, който е на български език, но понеже сме членове на ЕС, ще ни го таксуват като европейски?!
  Или пък се гласи нова сделка с държавата и от сега залагат още 30 % по-голяма печалба? Никъде в новите страни-членки на ЕС няма заплати, които да са по-малки от стойността на един Microsoft Windows, освен в България. Това е трябвало да бъде попитан господинът.
  Що се отнася до абонаментия договор, аз бих посъветвал хората да си взимат компютрите с OEM версия, която струва около $ 100 и няма нужда от подновяване след три години. Новият Windows Vista няма да работи на по-старите компютри, ще иска МИН. 1 Гб памет и др.п. екстри, така че не си струва да се взима.

  Докога ще се търпят далаверите на "Майкрософт" у нас?

 3. 3 Профил на т
  *****
  Неутрално

  Домашните абонати тогава никога няма да си го купят. Ако си мислят, че ще се преборят с пиратството, много се лъжат

 4. 4 Профил на IKG
  *****
  Неутрално

  slojete si Linux , a oshte po-dobre MacOS

 5. 5 Профил на Лапе
  *****
  Неутрално

  И без това "мене ме нема у целата схема , а пара ми требе за злоупотреба...."

 6. 6 Профил на overflow
  *****
  Неутрално

  Te ne razchitat na domashnite potrebiteli, mn qsno che nikoj ot tqh nqma da si kupi Win, razchitat na korporativni klienti i super mn nadvisheni dogovori s tupata ni durjava

 7. 7 Профил на бат Пешо
  *****
  Неутрално

  ...цяла Европа ползва Уиндоус и Офис на български... и да си купи лиценза преди да поскъпнат след Нова година

  А и на много места по света закупуването на лицензи от дадена фирма автоматично дава право на служителите й да ползват продуктите на домашните си компютри. Някой да го е видял това в България?

 8. 8 Профил на overflow
  *****
  Гневно
 9. 9 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Досега не си ги купувахме на "преференциални" цени, няма да си ги купуваме и на "европейски"........

 10. 10 Профил на NikDaPhreak
  *****
  Неутрално

  Защо западните фирми не продават компютри без Windwos? Много просто - договорите с Micro$oft са такива, че се плаща лиценз за всеки продаден процесор, без значение, дали лиценза ще се ползва или не. Следователно даже и да не искам бъгавия Windows, нямам избор и трябва да го платя. Дали фирмата производител ще ми го даде или не е без значение. За момента май замо неизвестните производители на лаптопи продават лаптопи без M$ лицензи.
  Колкото за домашните потребители - крайно време е да се огледате за алтернативи. Хем са по-добри, хем са по-шарени. Като човек, ползващ активно Linux от доста години, мога да кажа няколкот неща по темата. Linux вече е достатъчно user friednly, за да се ползва и в домашни условия. Потребителския интерфейс е доста по-интуитивен за хора, които не са ползвали компютър и не много по-различен от този, с който са свикнали потребителите на Windows. Много добра алтернатива е и MacOS. Macintosh са известни от много години със стабилните си решения. MacOS е предпочитана среда за много хора по света и това не е без причина.
  Та... нека да си дигат цените колкото си искат. Алтернативи има. Има дори и по-добри алтернативи от Windows. Просто трябва да се покажат на хората и да им се обясни кое и как се използва.
  И не ми обяснявайте, че Linux е труден. Дъщеря ми е на 4 години и се справя без никакви проблеми с графичната среда на Linux. Направете си изводите колко е трудно.

 11. 11 Профил на потребител
  *****
  Неутрално

  Лека съпоставка на цените:
  БМГ: - Промоционална цена за пълен лиценз CorelDRAW Graphics Suite X3 - 538.80 Евро**
  Corel: http://www.corel.com/servlet/Satellite?c=Product_C1&cid=1150981051301&lc=de&pagename=de%2FLayout


  538.80 Евро у нас VS € 539,40 в Germany

  Те и сега са си такива - ама кои да гледа. Всичко е прах в очите.

 12. 12 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  ...са еднакви както пише и в текста:
  "Други компании - като Corel и Symantec, ще запазят досегашните си цени и през следващата година, тъй като вече са извършили хармонизацията."

 13. 13 Профил на anti-Bush
  *****
  Неутрално

  И без това не плащам за боклуците на МС.

 14. 14 Профил на master^Pain
  *****
  Неутрално

  Голям рев на дистрибуторчето за БГ на МС и фирмичките дето си пробутват китайски сглобки и се наричат асемблиращи щото загиват на пазара Крайно време беше да спрат състезателна дейност !

 15. 15 Профил на Татко Барба
  *****
  Неутрално

  Абе ние си плямпаме, ама помните ли сделката на МС България, министър Калчев (май така се казваше дебелия, поправете ме ако греша) и ЦАПК "Прогрес" за 13 млн. долара, оттам по джобовете са разпределени поне 2-3 млн., а сега направо не ми се мисли... Иначе никой нормален потребител не би си купил софтуера на Уиндоус, но те ще продължат да ни ограбват, при това със съдействието на държавата.

 16. 16 Профил на gat3way
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на Apple user
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Потребител
  *****
  Неутрално

  Това са пълни глупости, г-н Милев, и ние имаме интернет. В момента цените в Европа и САЩ са ПО-НИСКИ от сегашните!

  Справка: http://www.google.de/search?hl=bg&q=windows+xp+home+preis

  Windows XP Home Edition OEM + 2 btn mouse в Walmart USA - $119.98 + $4.97 shipping + tax 8.75 = $133.70 = 199.35 лева
  http://www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=1957319

  Windows XP Home Edition OEM в jar computers = 206.11 лева
  http://www.jarcomputers.com/

  КЪДЕ ГИ ВИДЯХТЕ ТЕЗИ 25%, г-н Милев?

 19. 19 Профил на MMM
  *****
  Гневно

  Ами на Милев трябвя някой да му го сложи на Мильовото. Скудоумник такъв!
  Я най-после някой да помисли за хармонизацията не само на цените, а и на възнагражденията, че ни дойде до гуша да слушаме едни и същи простотии...

 20. 20 Профил на kalnik
  *****
  Неутрално

  "Дори участието на по-големите от тях в търгове на държавната администрация не им позволява да покрият броя на изискваните лицензи." Абе нали държавната администрация си има собствени лицензи! За какво и е да купува допълнителни?

 21. 21 Профил на SoulSeparator
  *****
  Весело

  Повишаването на цените и "затягането на контрола над пиратсвото" само ще увеличат потребителите на свободния софтуер. А това не може да не ме радва. Още повече, че повишаването на цените е необосновано.

  От друга страна най-вероятно Мс пак ще спечелят пари, защото в България основният им клиент е Държавната администрация и тя ще "наема" лицензи на по-високи цени.

 22. 22 Профил на Куку
  *****
  Неутрално

  "Растежът на ИТ сектора ще се отрази положително върху пазара на работна ръка." ИТ специалистите в България вече се броят на пръстите на едната ръка.... И тази една ръка ли е на пазара? Пък и платежоспособен ли купувача?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK