"Клубни" наркотици превземат Европа

Младите опитват дрогата за първи път по време на ваканция в чужбина

"Клубни" наркотици превземат Европа


Цената им е паднала наполовина за последните пет години. Има ги в такова количество, че на някои места предлагането надхвърля търсенето. Много от предлаганото пък е с опасно за живота ниско качество. Към тях се пристрастяват и деца на 11-12 години. И, което може би е най-лошото, употребата им постепенно се превърна в синоним на развлечение и вече цели поколения не могат да си представят ваканцията без тях.


Това показва последният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Той беше оповестен едновременно в Брюксел и във всички европейски столици на 23 ноември 2006 г., като с този символичен жест бе показана готовността на Европа за общо противодействие на наркоманиите.


Проучванията, направени във всички страни от Европейския съюз, показват няколко закономерности. Основните тенденции са за стабилизиране на броя на употребяващите хероин и значително нарастване на броя на използващите други стимуланти. Най-подходящото място за употреба на дрога през последните години са клубовете и дискотеките, сочи докладът. Специалистите обаче предупреждават, че проучванията в тази област трябва да се тълкуват внимателно, защото се отнасят само за някои страни.
Въпреки това те дават ценна представа за поведението на младежите в такава обстановка. Оказва се, че над 60% от посетителите на клубни заведения във Франция, Италия и Великобритания съобщават, че са опитали кокаин на някакъв етап от живота си. Повече от половината от тийнейджърите в Чехия, Франция, Холандия и Обединеното кралство пък признават, че са използвали екстази - наркотик, който е много популярен точно в нощните заведения. При халюциногенните наркотици високи стойности се отчитат в клубове в Чехия, където 45% от изследваните са опитали LSD някога през живота си, а във Франция повече от 55% от запитаните са признали, че са пробвали "магически гъби" - опиат, който през последните няколко години стана особено модерен и в България.


Канабисът обаче продължава да е най-масово произвежданият и продаван наркотик на растителна основа. Данните показват, че сред населението на възраст между 15 и 64 години в ЕС, България, Румъния и Норвегия 65 млн. души са употребили поне веднъж през живота си канабис, което е около 20% от тази възрастова група, като най-подходящото място за пушене на "трева" отново са клубовете.


Изследванията, направени от нашия Национален център по наркомании, обаче показват, че ситуацията тук е доста по-различна. Хипотезата за масирана употреба в заведенията се е оказала невярна. По-скоро хората употребяват стимуланти, преди да отидат там, подчертават експертите. По данни на МВР през последните години в България се е засилило производството на синтетични наркотици. Много малка част от тях обаче са предназначени за вътрешния пазар, смятат антимафиоти. Основно те се изнасят за арабския свят по старите контрабандни канали на тайните служби. В производството са били привлечени химици, които са останали без работа след съкращаване на част от производствата в България след 1989 г., обясниха експерти от дирекцията "Борба с организираната престъпност".


Друга особеност на употребата на наркотици през последните години е тази, че те се взимат от млади, социално интегрирани хора, които работят или учат и разполагат с доста средства. Това променя познатата картина на маргинализирани групи, които се друсат в мръсни мазета, и налага различен подход в борбата с дрогата. Платежоспособността наред с възможностите за по-евтини пътувания и отворените граници в Европейския съюз на практика дава възможност за по-лесен достъп до дрогата.


Проучванията показват, че младежите по-често използват наркотици, когато са на почивка в чужбина. В Испания например употребата на наркотици за развлечение е най-висока в близост до туристическите курорти по Средиземноморието. В Швеция пък около 23% от всички младежи, които са опитвали вкуса на дрогата, са го направили за пръв път, когато са били извън страната. Честотата на употреба на наркотици сред англичаните е почти пет пъти по-висока по време на ваканцията, отколкото, когато са вкъщи.


Последната мода е наркотиците да се комбинират с алкохол, най-често с кокаин, което повишава тяхната токсичност и увеличава здравните рискове, сочи докладът. Така че целта на работещите в областта на превенцията на наркотиците е да неутрализират агресивното разпространение на законни и забранени вещества и да разклатят схващанията за поведение, което е "готино", "бунтарско", когато е свързано с тютюнопушене, алкохол и употребата на наркотици.


Различията между половете намаляват


Анализът на данните от проучването не показва трайна тенденция за изравняване на половете при употребата на наркотици, но все пак разкриват някои обезпокояващи тенденции. В някои страни - членки на ЕС, момичетата, изглежда, се изравняват с момчетата по отношение на употребата на наркотици и алкохол. В Чехия, Дания, Ирландия, Полша и Словакия различията между двата пола при употребата на канабис намаляват драстично. Подобно е съотношението и при приемането на екстази. Цялата тази информация е особено тревожна, защото, въпреки че здравните служби в цяла Европа осъзнават, че жените, които имат проблеми с наркотиците, се нуждаят от специализирани грижи, докладът на Центъра по наркотици на Европейския съюз показва, че клиниките за лечение само на жени са малко. В България такъв център за лечение на жени изобщо няма.


Наркотиците днес са по-евтини от всякога


Един от основните изводи на доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите е, че цените на опиатите непрекъснато намаляват и в момента са стигнали най-ниското си ниво. Това се дължи на заливането на пазара, както с традиционните опиати като хероин, марихуана и кокаин, така и на новите синтетични наркотици, които вече се произвеждат на място в някои от европейските страни. Спадът на цените за различните държави варира от 19% до 45%. Ниската цена прави дрогата достъпна до всички, още повече че в много от страните младите хора знаят лесен и бърз начин, за да си я набавят.


Предлагането вече е по-голямо от търсенето


Хероинът, продаван в Европа, се произвежда предимно в Афганистан, който остава на водещо място в света по доставка на незаконен опиум. През 2005 г. в страната е отчетено приблизително 89% от световното производство на опиум (4 хил. тона), което предполага, че световното предлагане надвишава световното търсене. В същото време в Азия и в Европа се отчита най-голям обем на конфискувани количества хероин в света, като с 36% се е увеличил броят на залавянията на наркотици в Европа. Само през 2004 г. в ЕС са задържани 19 тона хероин. Инжектирането на наркотици обаче продължава да е сериозна заплаха за предаването на инфекциозни заболявания, въпреки че разпространението на ХИВ вируса остава на ниско ниво. Според оценките, дадени в доклада, в България, Чехия, Гърция, Словакия, Словения и Турция заразените са около 1% от инжекционните наркомани. В страни като Испания, Франция, Полша, Италия и Португалия наркоманите със СПИН достигат 10%.


Къде сме ние


У нас данните показват, че 10% от населението до 34 години са употребявали някога наркотици, като на практика след тази възраст няма данни за системна употреба. Общият брой на опиталите дрога е около 330 хил. души. Най-използваното вещество и тук е канабисът. Около 35-40 хил. души са употребявали наркотик през последния месец, затова се приема, че това е реалното число на наркоманите. Почти 33% от студентите са пробвали дрога, а около 27-30 хил. имат индикация за проблемна употреба. Изследванията обаче показват, че със завършването на всеки следващ курс употребата намалява. Числото на използващите хероин се запазва между 20 хил. и 30 хил. души, като 15 хил. от тях живеят в София.


Тенденцията за намаляването на смъртните случаи е колеблива


От 2000 до 2003 г. се отчита продължаващо намаление на умиранията, причинени от наркотици, което вероятно е резултат от увеличения достъп до лечение и превенцията на наркоманиите. В последния доклад обаче центърът предупреждава за "тревожни индикации" за леко увеличение на смъртните случаи. В Европа годишно се отчитат средно между 7-8 хил. умрели, свързани с употребата на наркотици. Последните данни сочат, че те са причина за 3% от всички смъртни случаи сред населението под 40-годишна възраст. В тази статистика България заедно с Румъния е сред страните, в които се отчита най-висок процент на жертвите на наркотиците във възрастта под 25 години. Това е показател и че у нас се разпространява некачествена и с вредни примеси дрога.


Тенденцията в Европа и в България е на непрекъснато увеличаване на броя на хората, които търсят лечение срещу зависимостите. Все още най-големият брой на нуждаещите се от лечение е след употребата на хероин - около 95 на сто от всички потърсили помощ. Всъщност идеята всяка година да се прави доклад за състоянието на наркоманиите в Европейския съюз е да се потърси адекватен начин за противодействие на този бич на XXI век. А България вече е част от тази Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anti-Bush
  *****
  Неутрално

  Обнадеждаващ доклад. Намалява употребата на хероин и на смъртните случаи. Самия факт, че тези случаи са смешните 3% (!) говори много. Докато наркотиците не се приравнят с алкохола и цигарите (от които загиват много повече хора) и не се измисли подходяща легализация, употребата ще се увеличава, като едновременно с това ще продължаваме да финансираме мафията. Само за напълно дебилните идиоти още не е станало ясно, че полицията НЕ МОЖЕ да се справи с този проблем.

 2. 2 Профил на Коректор
  *****
  Неутрално

  "Последната мода е наркотиците да се комбинират с алкохол, най-често с кокаин, което повишава тяхната токсичност" - колеги, откога кокаинът е АЛКОХОЛ?

 3. 3 Профил на 3т
  *****
  Любопитно

  според мен това изследване заедно с това (виж таблицата най отдолу на http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/5230006.stm ) показва че хората се ориентират от алкохол към по-леки наркотици, тоест можем само да се радваме

 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Kato shte pishesh statiq za drogite, molq te, nauchi si terminologiqta. Zaradi patki nedocheli-ama-pisali kato tebe bylgarskata presa e na nivoto na baba mi po otnoshenie na drogite.
  Marihuanata i kokainyt ne sa opiati. Marihuanata e po-skoro haliucinogen, makar i da ne podleji na tochna klasifikaciq. Kokainyt e klasicheski stimulant - tochno OBRATNOTO na opiatite. Opiatite podtiskat centralnata nervna sistema i kym tqh spada heroinyt naprimer.
  syjalqvam za latinicata, v chujnina sym

  gradinko.bg
 5. 5 Профил на т
  *****
  Неутрално

  Думичките "умрели" и "умиранията" някак си не ми се струват на място в тази статия> "намаление на умиранията, причинени от наркотици". Поправете ме ако греша, но не пасва на стила.

 6. 6 Профил на D.A.R.E.
  *****
  Неутрално

  Като гледам всички по един или друг начин не се съгласяват със статията.

  И имате право!

  Има доста неточности и като цяло информацията е поднесена доста хаотично. Кога ще се обърне внимание на ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЧАДЪР, който седи над трафикантите. Това НЕ Е само в България! То не бяха корейски депутати пренасящи с куфарчета хапчета, то не бяха следи от кокаин в тоалетните на Европейския Парламент, то не беше ЦРУ и тяхната схема на Карибите и Южна Америка. А едно време някой сеща ли се за така наречените "Опиумни Войни" в Азия? Дори в момента в Афганистан отглеждането на опиумен мак е нараснало поне 2 пъти от както махнаха талибаните от властта. А Карзай е пионка на Янките, в случая ЦРУ...

 7. 7 Профил на TatkoBarba
  *****
  Неутрално

  az samo 6te dobavia tova
  http://www.express.de/servlet/Satellite?pagename=XP/index&pageid=1004979498952&rubrik=220&artikelid=1161779502635

  i 6te zadam vaprosa, kakvi li 6te sa rezultatite za BG?

  sorry, v momenta niamam kirilica...

 8. 8 Профил на anti-droga
  *****
  Неутрално

  Na koi mu puka za narkomanite. Samo se harchat pari zaradi tiah ot policiata i ot zdravnata kasa. Da ne govorim za ikonomicheskite shteti ot narkomanski krazhbi i t.n. drebna prestapnost. Deebi nadrusanite glupatzi. Da mrat. Ne mi e zhal za tyah.

 9. 9 Профил на киара
  *****
  Неутрално

  Господа как може някои недорасли момченца да казват /наркоманите да мрат/?Ти господинчо зашто си мислиш,че на тебе няма да ти се случи?Утре като се надруса дететоти ще мислиш по друг начин.Не ти го пожелавам, но все пак никога не казваи никога?Ако няма наивни деца,как ще забогатяват босовете!

 10. 10 Профил на Лулчев
  *****
  Неутрално

  Наркомафията плаща луди пари за такива поръчкови статии, които ни "убеждават", че да взимаш дрога е едва ли не връх на модерния живот и признак за супер разкрепостеност.Резултатъ е безумни печалби за наркобосовете и жалки дни, а понякога и смърт за повярвалите на такива "журналисти" като Лили Войнова.

 11. 11 Профил на тъп съм
  *****
  Неутрално

  Той разкри конспирацията - мафията плаща на дневник, за да се пише повече относно наркотиците Пълен олигофрен сте, г-н lolчев.

  Любим цитат от статията: "Около 35-40 хил. души са употребявали наркотик през последния месец, затова се приема, че това е реалното число на наркоманите". Ебаси мамата. Сещам се за култовото: "Започнеш ли, животът свършва!" хаха. Класика

  Да попитам откога не е имало предаване от тип: каним нещастна майка с малоумен син на хероин, свещеник, един "излекуван", поне един доктор, тъжна на вид лелка от социалните служби, представител на НСБОП или нещо от сорта, и разбира се - политик. Мазало!

 12. 12 Профил на не анонимен
  *****
  Неутрално

  Колеги, дрОгари и дрОгарки,
  за наркотиците каквото и да се говори по"мас медиите" е бълвоч.Ако има журналист, който има малко себеуважение и има желание да пише опо тази сложна тема, нека прочете малко инфо в книгата на Юлиан Караджов "НАРКОТИЦИТЕ, или почти всичко за тях" Продава се само в библиотеката на Софийския университет. Нека не се заблуждаваме със статистика. А за авторката на статията, която сме сигурни, че чете тези коментари, е най-важно да прочете тази книга- поне за "ОБЩА КУЛТУРА"
  P.S.Консумирайте умерено

 13. 13 Профил на TatkoBarba
  *****
  Неутрално

  Мда, е хубаво е, че мнения като номер 8 вече са малко, поне има напредък по въпроса, а авторката да изпуши един коз, ше й се разшири хоризонта, определено

 14. 14 Профил на TatkoBarba
  *****
  Неутрално

  Че иначе си задавам въпроса какво всъщност ни казва тая статия???

 15. 15 Профил на Дъ живей риволюциътъ!
  *****
  Неутрално

  Много ме кефи когато някакви малоумници, които никога не са виждали наркотици вземат да ми обясняват за какво идело реч.

  Някак си се сещам за пъпчиви 13-годишни задръстени зубърчета, които раздават презервативи и учат другарчетата си на безопасен секс.

  В крайна сметка не виждам как човек, който никога не е пробвал някакъв наркотик може да има мнение по въпроса що е то. Особено за наркотиците: тема за която надали са се писали повече глупости някога. Такива от сорта на това как марихуаната ни прави убийци за две седмици или пък екстазито води до Паркинсон.

  В крайна сметка радващо е че хората по-скоро са отвратени и пасивни спрямо такива малоумни кампании. И употребяващите и тези дето не употребяват. Вместо да водят война с бедността, с безхаберието на държавните чиновници и полицията, с наглостта на бизнесменчетата, с малоумници като другаря Буш, които сами по себе си са изпотрепали повече народ отколкото кокаина в последният век...блях.

  Голям проблем щяло да стане ако детето ви вземало дрога, оная ми работа. След като 50% от другарчетата му го правят и тук, и в много по-развити страни. Аман от малоумните ви клишета и опити за социално инженерство. Водихме войни срещу туберкулозата, срещу расизма, срещу тероризма, срещу комунизма, сега явно пак на дневен ден се опитват да изкарат наркотиците.

  Според мен реклама на наркобосовете правят единствено застреляни патки и платени малоумници, които водят подобни смешни кампании..

 16. 16 Профил на Razveselena
  *****
  Неутрално

  Spezialno za otvratenia BB, Nr 15:
  Javno ste na sredna i pove4e vazrast, za da si spomniate za voynite sre6tu tova ili onova vsenarodno problem4e, a komentarat vi zvu4i kato na razglezen i bezhaberen podrastvascht.Sajaliavam, sigurno vinovni za tova vi otnoschenie sa obogatenite cigarki godini nared.Daaaa, marihuanata go moje tova.
  Koy le da vi go kaje, 4e da poviarvate?
  PS: 4e iasno li Vi e kakvo e Parkinson,v kakvo se izraziava, kakvi sa mnogoto formi i nay-ve4e pri4ini, 4e spored Vas himi4eski sintezirana droga ne moje da go predizvika? V rekordno vremei pri mladi hora? HAhahaaa, Blajeni sa nevejite...

 17. 17 Профил на търпелива
  *****
  Гневно

  След прочитането на поредната повърхностна и некомпетентна статия се питам отново защо си губия времето изобщо с "Дневник" ¸ ако те са съгласни да толерират подобни явно поръчкови или просто слаби статии по толкова важни теми.

 18. 18 Профил на PACO
  *****
  Разстроено

  ZA KOMENTAR 8 TI PSIHI4ESKI BOLEN LI SI BE IDIOT MESTO DA POMOGNE6 S SAVET S NE6TO PONE, DA MRAT KOI 6TE MREBE IDIOT TOVA DANETIE PLAH, TA TOVASA HORA S SERIOZNI PROBLEMI V SEMEISTVA S PSIHIKA PO SA LABILNI IZLAGANISA PODVEDENI IZMAMENI I LIUBOPITNI NO TOVA TRQBVA DA SE SPRE.
  SAMO POLITICITE MOGAT DAGO S[PRAT I POSLE POLICIATA.
  KAK PO TO6OVO VREME NQMA6E TAKIVA RABOTI KATO NARKOTICI I DRUGI OPIQTIA 6TOTO IMA6E KONTROL I DISCIPLINA I RED I ZAKONI KOITO SE SPAZVAHA A SEGA NEMA DAJE TIA GORE KADE SA IMAT SMEWTKA DA IMA NARKOTICI OTI TOVA SI E MNOGO DOHODEN BIZNES

 19. 19 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  Май и ти си от *проблемните* като ти гледам малоумното писание.Потопи се във ваната със студена вода и ако не си се удавил до половин час пак седни и пиши.Не съм съгласен парите,които плащам като данъци,да отиват за такива като тебе - скапани,объркани наркомани.Ако според тебе наркотиците са *густо и кеф*,плащай си за това САМ - както за тях,така и за еветуалното си лечение,ако си жив и може в тъпата ти кратуна да се промъкне тази мисъл.

 20. 20 Профил на Kiro
  *****
  Неутрално

  Много ми е интересно как се правят тези проучвания,защтото ми се струва че има доста повече употребяващти марихуана в бг.Поне едно 80% от младежите до 28 години са пробвали,а над 50% поне на една седмица пушат.за другите наркотици няма какво толкова да кажа.Амфетамина е наи големиq боклук които може да съществува,на следващия ден имаш чувството че ще умреш,екстазито е малко по добре от тази гледна точка,защтото съдържа МДМА което прави ефекта по приятен но пък смесването му с алкохол може да доведе до ...... мн неща най-вече инфаркт.за коката няма мн за говорене,имаш ли пари това е най-доброто.няма я тази физическа зависимост както при хероина но пък психическата е толкова силна че може да доведе до нервен срив.

  Хероин-NO COMMENT

 21. 21 Профил на Amfo
  *****
  Неутрално

  Nqma kakvo da se lujite s tezi statistiki i procenti trqbva da vi kaja 4e vseki se drusa v taq durjava a otnosno prevenciqta koqto misli da napravi evropa shte si ostane samo misal opraviq moje da ima samo ako se vzeme primer ot kitai i to ne samo po otnoshenie na narkoticite a za vsi4ko ostanalo!! i edin vic belkem hvanete za kakvo stava vupros Sreshtnali se dvama stari partiini drugari i edini kazal na drugi. -Ei sled tolkova godini gledai kakvo izleze vsi4ko koto sa ni govorili za komunizna izleze luja! A drugiq mu vika. -Ne e tova nai-loshoto.Nai-loshoto 4e vsi4ko koeto ni govoriha za kapitalizma se okaza vqrno!!!

 22. 22 Профил на TatkoBarba
  *****
  Гневно

  Кочев, скапания и объркан си ти! Колко пъти трябва да се повтори на всеослушание от истински експерти, не някви си журналисти, че това са БОЛНИ хора, за да си го набиете в тъпите тикви, а не да ми мислите с някви предразсъдъци от соцвреме. Разбра ли, БООООЛНИ !!! Нали за тва сме общество, а не стадо, за да помагаме на падналите. И ако някой ден се разболееш, знай, че аз не искам от мойте данъци да се плаща за твоето лечение...

 23. 23 Профил на Niko
  *****
  Неутрално

  Kato wi slucham wsichkite i locho mi stawa. Golemi Experti.
  Edno sum saglasen s was : che Lili piche za nesto za koeto haber si njama.
  Molim redakziata da i razrechi da pochistwa redakziata.

 24. 24 Профил на Някой си
  *****
  Гневно

  Ей такива, като теб на стадиона и никаква милост.

 25. 25 Профил на Sveta na vazrastnite!
  *****
  Неутрално

  Triabva da vi kaja , 4e narkoticite sa moje bi period prez koito vseki minava ,no niakoi za jalost ostavat tam i tova e sledstvie na 6ibanite cigani koito zaribiavat nevrastni u4enici sas tejka droga ,a te samite i ne misliat daje da konsumirat .za6toto vse pak triabva da se radvat na hubavia jivot s parite na hiliadi razbiti i za4erneni semeistva . 4estno ako vidia mangal ili koito i da e ,da prodava droga 6te se obadia na THE POLICE , i tova e grajdanska pozicia koiato e jelatelno da ima vseki za6toto samo taka 6te pomognem na sebe si i niama da gledame de4ica sas zamagleni pogledi. Az li4no sam na 27 god. i sam upotrebiaval treva, gabi ,2 pati sam smarkal koka,sa6to amfetamini i edin pat sam pu6il staff ,no sled mnogo 4etene v internet za vazmojni posledstvia i zasega edinstvenoto koeto mi haresv za postoianna konsumacia e nad 10 godi6ni te4nosti v butilki koito ne se tarkaliat plus iako meze i eventualno energiini napitki, mnogo po iako si izkarvam .

 26. 26 Профил на renaissance
  *****
  Неутрално

  edin vupros....kogato gi nqma6e klubovete narkoticite pak prisustvaha navsqkude,vsu6tnost tqh vinagi gi e imalo,samo 4e nqma kak durjavata da im izmisli akciz za da pe4elqt ot tqh ...nqkoi da dade statistika pone za BG kolko du6i umirat godi6no ot alkohol i kolko ot narkotici? az pone ne sum 4ul v bg nqkoi nqkude si v nqkoi klub da sa go izkarali s krakata napred? vij v vsqka kvartalna kru4ma ima po nqkoi sdal q ot mente alkohol q ot ciroza...e vie kak mislite po vuprosa?

 27. 27 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  . . . si4ko mnogo hubavo . . .
  Za6to politicite ne glasuvat naistina edin akciz i da oblojat narkoticite s danuci .Dali puk tova nqma da stane edin dosta pe4eliv6 otrasul v bulgarskata ikonomika.Po tozi na4in 6te moje da se uprajnqva nqkakuv kontrol vurhu samata deinost i ka4estvoto . . . mmmmmm

 28. 28 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Тя Холандия с нейната политическа и икономическа мощ колко време се бори тревата да може да се продава от държавно облагани и контролирани заведения - "coffee shop" (най-вече с Янките, защото те подеха анти-тревната кампания през 50-те години на миналия век, чрез лобито си в Обединените Нации. А иронията е там, че конституцията им е написана върху конопена хартия)- та се питам кой ще даде на нашите политРиковци такова разрешение. Не е толкова просто. А и повече пари се правят, когато цялата тази работа е нелегална. Вервайте ми!

 29. 29 Профил на Niko
  *****
  Неутрално

  Trebe da se namesja zastoto wijdam che mnogo raboti ne wi sa jasni.
  W Hlandia narkotizite ne sa razrecheni njakoga ot njakogo.Te prosto nikoga ne sa bili zabranjawani. No swobodata na upotreba i razprostranenie ese ogranichawa.
  Wseki ima prawo da nosi w djoba si do 2 grama lek narkotik, marihuana,il trewa njakakwa za lichno polzwane, no njama prawo da puchi na ulizata ili w zawedenie.
  Zakona ne predwizda sankzia za upotreba a za razprostranenie.Kofie shop e mjasto kadeto mojech da si kupich narkotizi(leki) i da gi puchich, no trjabwa da si poruchach oste kafe ili kola.
  Lichno az wizdam kofi chopa kato filtar za obstestwoto.Tam otiwa bokluka na stranata.Na 50 metra ot mojata kusta ima kofie chop.Wseki den wijdam kakwi hora wlizat i izlizat towa e pomiata na obstestwoto.Az nikoga ne sum upotrebjawal narkotizi.prasto njamam nuzda.

 30. 30 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  Spored men takav tip statiq trqbva da se pi6e ot 4ovek koito pone vednaj e pu6il treva ili smarkal koka,a ne da se pi6at mneniq ot sora ,ama az 4uh,kazaha mi,edi kade si pi6e tova ili onova.Nai opasno spored men e zaribqvaneto na decata,za6toto te ne mogat da precenqt koga da sprat.Pri uslovie 4e si zrql mislq 4e trudno bi se ostavil na te4enieto ei taka, osven ako nqma6 drugi problemi razbira se.

 31. 31 Профил на armani_f
  *****
  Разстроено

  Zdr blagodarenie na GOSPOD dostignah 21 godini i s gordo vdignata glava moga da kaja che ot propadnala narkomanka stanah zrql chovek,kato cheta vsi4ki tezi statii za narkoticite i kato se setq za jivota si predi kato bqh narkomanka zashtoto ot edna godina ot kakto jiveq v francia ne sam vzimala material(heroin) moga da kaja che naistina tova e mnogo vajen problem na koito dori lekarite ne mogat da pomognat. Kade li ne sam se lekuvala,maikami me prashtashi v 4ujbina s nadejdata da spra no tova e dosta trudno da ne kaja che pochti nevuzmojno, zashtoto pri vsqko moe putyvane do bg vse se namira koi da mi dokara bez da si tursq dobre che veche razbiram kolko e cenen jivota i ne iskam da si go susipvam nanovo.No tova ne e ot znachenie po vajnoto sega e da se opitame da pomognem na ostanalite hora koito se nujdaqt naistina ot pomosht,a ne da se razpravqme koi ima pravo da pishe statii za neshta koito ne e upotrebqvaal i koi trqbva da chisti v redakciqta.Az ot moe ime moga samo da blagodarq na tezi hora koito sa se opitali da izkajat mnenie po tozi naistina vajen vupros i ako nqkoi prochete statiqta i si vzeme pouka to po-dobre za nego a ako li ne GOSPOD da mu e na pomosht.po princip ne mi e priqtno da razkazvam za tazi chast ot jivota si no sega go napravih zada ne cheta posle kak imam pravo da pisha sled kato ne sam probvala
  USPEH NA VSICHKI

 32. 32 Профил на neli
  *****
  Разстроено

  na 16 godini sim,u4a yako,no vse pak ne moga da se zaradvam ot sirtse na uspeha si v u4ili6te tiy kato me e strah ot bidesteto.ne iskam da povyarvam 4e jivaya v edna nesigurna i bezzakonna dirjava,no kato vijdam kolko razpusnata e samata s-ma na upravlenie i neuspehi na politsiyata ide mi se da umra naistina da umra vmesto o4akvam onova stra6no i nekontroliriemo bide6te

 33. 33 Профил на vesi atanasova
  *****
  Гневно

  ave ei vieludili ste s teq bakluci q gi spiraite dikato e vreme 4e nqma za koga kakvo iskate da voveete po malko li ako jiveete pove44 i ne gi vzimate neq bokluci i 6e voite po qk i po vesel jivot 6tot v jivota vi 6e nastapi stepen v koqto 6e izpadnete v ogromna depresiq ima li smisal 1 gog da ti e qko i posle 5 gadno pomislete si vsimatelno

 34. 34 Профил на vesinka
  *****
  Разстроено

  ave kajete veeeeeeeeeeeee hahhahahhahaha

 35. 35 Профил на Chudnata_meduza
  *****
  Весело

  Аз всяка ве4ер си взимам това-онова! Изкарвам с по 4 4аса сън на денонощие! през останалото време играя на шах и си говоря с Исус! Забавен тип е! Знае много неща, които си споделя с мен!
  Понякога идва и Царицата на Розите! Тя не е толкова приказлива, но какъв масаж прави мммм!

 36. 36 Профил на armani_f
  *****
  Разстроено

  iskam samo da vi kaja che izbora si e lichno vash dali shte izberesh da jiveesh kato normalen chovek ili shte izberesh da jiveesh kato boklyk nikogo ne sudq za tova che se drysa to i nqmam pravo iskam samo da vi kaja che imame golqm shans che sme jivi i trqbva da izjiveem jivota si kakto na nas ni haresva no pomislete malko haresvali vi kato minavete po ylicata v kvartala i horata koito vi poznavat da shyshykat sled vas vie ne znaete kakvo si govorqt no sus sigyrnost ne e che ste hubav chovek a che ste boklyk ..... e shtom vi haresva da vi tretirat kato boklyk produljavaite v sushtiqt dyh na men ne mi haresa tozi jivot na boklyk i za tova kazah STOP (ne che ne izbyhvam uffff napravo ne mi se govori) zatova izberete kak iskate da se chystvate i kak iskate horata da vi trtirat

 37. 37 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Аз също съм от тези които не лъжат и знаят за какво ще напищат...Наркотиците са лошо нещо, някои ги употребяват,други ги продават, въобще пак се стига дотам, 4е има неща напр.като оръжията, които самият човек разпространява за да печели, властва и убива...така сме устроени просто...ако нямаще наркотици какво щяха да правят толкова много МВР-та ЦРУ -та със сумати безработни служители..едното се създава за да го има после и доброто и лощото разбира се...човек трябва да вярва на себе си само...Хора любими и мили, не пийте, не взимайте наркотици ами се обичайте, другото само се оправя..проблемите се оправят..само спокойно..Живота е прекрасен!!!

 38. 38 Профил на сад
  *****
  Неутрално

  искам първо да кажа че заради идиоти като оня дето каза наркоманите да мрат сме на тоя хал.за конопа цялата криминализация е една измислица.казано е и е доказано че това е растението с най-голям просперитет,относно пича който коментира е в абсолютна грешка.първо екстази е MDMA.второ в екстази се съдъвжа амфетамин.Има една полезна енциклопедия която дава основни но достатъчни познания нарича се наркопедия

 39. 39 Профил на сад
  *****
  Неутрално

  искам първо да кажа че заради идиоти като оня дето каза наркоманите да мрат сме на тоя хал.за конопа цялата криминализация е една измислица.казано е и е доказано че това е растението с най-голям просперитет,относно пича който коментира е в абсолютна грешка.първо екстази е MDMA.второ в екстази се съдъвжа амфетамин.Има една полезна енциклопедия която дава основни но достатъчни познания нарича се наркопедия

 40. 40 Профил на красимир
  *****
  Гневно

  не го правете хора, ако вие не се осетите няма кои да ви помогне

 41. 41 Профил на kamenitza
  *****
  Любопитно

  dali e marihuana po opasna li e?pomogni mi plsss

 42. 42 Профил на kamenitza
  *****
  Любопитно

  az vseki ve4er pu6a samo marihuana cialata 8 meseca ako spiram da pu6a i sledva6 nov jivot i kvo 6te pravia dali da ne doide razboleia ot marihuanata

 43. 43 Профил на kocmoca@yahoo.com
  *****
  Неутрално

  "Канабисът обаче продължава да е най-масово произвежданият" аз прочетох до тук че надолу ще е много смях.Я някои да ми прати схемата на таз марихуана че и аз да произвеждам. абре хора земете почетете малко тая марихуана аджаба ко праи ве,и как се ОТГЛЕЖДА а не само от ония чул НАРКОМАНИЯ
  и сички сме наркомани такали. трябва ли да се крием като някои престапници че да се напушиме. колко момчета се хварлива през етажите. и какво те ли са си виновни че е 10лв грама.заради някакви си статистики. и кви са тея глупости за момичета момчета. И НА ДВАТА ПОЛА ЕФЕКТА НА НАРКОТИЦИТЕ Е ЕДНАКА ДА ВИ ОБЯСНЯ.не знам как някое момиче не трагнало да съди наред за полова дискриминация.Ще спра да пуша сигурно когато в ТАЗ държава се въведе простичкия и лесен ДРЪГТЕСТ и лек тест за интелигентност.(някои имат нужда, че тез вразки кои знае колко са дълги) за държаните служители или поне за сички органи на реда та да знаем, че читави хора ни пазят от лошите.
  КАТО ГРАЖДАНИН НА ТАЗИ ДЪРЖАВА ИСКАМ ДРЪГТЕСТОВЕ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ УЧЕРЕЖДЕНИЯ!!

 44. 44 Профил на caps
  *****
  Любопитно

  за6то не озаконят марихоаната и ваоб6те наркотиците и 6те имнамалеепотреблението нали знаете забранения плод е наи сладак паккоито иска да си ги опотребява кат им е готино и аз опотребявам прахове каб е проблема ади да се друсаме на пук на си4ки

 45. 45 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  spored men horata koito zimat nqkwi narkotici,trqbva da se zamislqt za budeshteto si i trqbbva da se opitat da sprat, zashtoto moje da e hubavo za mig obache chovek trqbva da se zamisli kakvo mu prichinqva tozi mig shtastie...

 46. 46 Профил на TUPO BULGARSKO PLEME >>>>DEGRADIRALO DA BESKRAIno nivo
  *****
  Неутрално

  И така малко светлина .Марихуаната пощти безвредна .Престрастяването и е по малко от кафето и шоколада.като растение е може би на 1 во място по вузмойност за сякакви приложения.От материал за важета до гориво за автомобилите .Греди от коноп са по здрави от желязото .Ако Пропагандата нат тожа растение не беше толкожа ГОЛЯМА и тежка сега щтеше да е нажсякаде .Тов растение е уникално да не говорим за употребата му вместо дурвесината за хартиа.И купища други приложениа.А ЗАРАДИ НЕВЕЖЕСТВОТО НА ТАКИВА КАТО ВАС СВЕТУТ ВЪРВИ НАЗАДЕ ................ ЗАШТО НЕ СЕ ОГРАМОТИТЕ МАЛКО ПОНЕ

 47. 47 Профил на dapscyho
  *****
  Неутрално

  Боже по-тъпа статия от тази не бях чел - очевидно авторът й знае нещо за наркотиците единствено от налаганите дезинформации от най-голямата дрога - Телевизията и преди да пише глупости е по-добре малко да се ограмоти, защото едно е да се налага някакво отрицателно мнение, друго е да се изрече истината. Та така споменатите като опиати - магически гъби не са изобщо опиати каквито са хероина и алкохола, а са психеделици - т.е. разсширяващи съзнанието и са без абсолютно никакъв толеранс и не водят до никаква зависимост, за разлика от най-големия наркотик на насилието алкохол - под чието въздействие са извършени 90% от престъпленията с насилие, но за сметка на безвредния канабис се продава и рекламира по телевизията навсякъде. Затова вземете да напишете че 1 милион българи са алкохолици а не че 5 човека са си хапнали гъби растящи в родопите.

 48. 48 Профил на :P
  *****
  Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK