Брюксел прие проектите за единна европейска платежна зона

Въвеждането на SEPA ще улесни картовите плащания

Европейската комисия прие проектите за създаването на паневропейска система за дебитни и кредитни разплащания в рамките на ЕС (SEPA), която се очаква да влезе в сила през 2008 г., съобщи агенция Ройтерс. Проектите предстои да бъдат гледани от Европейския парламент. Промените обаче създават редица неизяснени въпроси, а евентуалното им бързо приемане ще е пречка за бърза и адекватна реакция от страна на засегнатите страни. Близо 7000-те банки в съюза ще трябва да променят системите си на разплащане, което ще е свързано със значителни разходи, все още не са наясно какво точно трябва да предприемат, за да осигурят на над 450 млн. европейски жители качествени услуги.


Плановете на ЕК предизвикаха разгорещени спорове за новата конкуренция, пред която ще се изправят банките след въвеждането на единната система. Испанският министър на финансите Педро Солбес Мира настоява за по-стриктни правила за навлизането на нови участници в схемата, докато Великобритания и Холандия смятат, че силната конкуренция ще е в полза за системата.


Целта на паневропейската система е всеки потребител в рамките на Евросъюза да може да прави дебитни или кредитни разплащания само от една-единствена сметка. Използването на SEPA ще позволи на европейските граждани да използват еднакви платежни инструменти толкова лесно и сигурно, колкото извършват националните си плащания в момента. За клиента трябва да е без значение къде или в коя банка в еврозоната е неговата сметка. От своя страна обаче банките виждат по-малко ползи за потребителите от въвеждането на SEPA, а някои дори прогнозират по-високи цени, макар и при подобрено качество на услугите. Според компанията за електронна търговия и разплащания "Фърст дейта интернешънъл" (First Data International) Европейската комисия няма да се съобрази с предпочитанията на водещите европейски банки за саморегулация и ще гласува законова рамка, която да въведе SEPA до 2010 г.
Възможно е Европейският парламент да разгледа на първо четене проектите още този месец. Много вероятно е обаче приемането й да се проточи поради нови спорове и неуточнени клаузи, което прави планираното приемане през 2008 г. малко вероятно. Дори и в този случай обаче банките трябва да са наясно с новите правила, които са залегнали в проектите, за да се подготвят за въвеждането на системата. Крайните срокове за въвеждането й през 2008 и 2010 г. са прекалено къси и ще затруднят банковата индустрия, е общото мнение на експерти.


След приемането на България в Европейския съюз през 2007 г. нашата страна също ще се включи в SEPA. За целта през юни Европейският платежен съвет включи България в регистъра на страните, въвели IBAN номера на банковите сметки. "Въвеждането на IBAN е предпоставка за успешното интегриране на българската платежна система в европейската и е необходим етап за участието ни в Единната европейска платежна зона", коментираха тогава от БНБ. Дневник
-
След въвеждането на стандартите на Единната европейска разплащателна зона (SEPA) на картовия пазар в Европа ще останат само две марки - "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (MasterCard). Това се твърди в изследване, направено от PSE Consulting по поръчка на "Фърст дейта интернешънъл". "Местните системи за дебитни карти вероятно ще загубят от въвеждането на програмата SEPA. В Европа има 15 такива системи и анкетираните очакват, че повечето от тях ще изчезнат или ще станат част от марките на международните картови системи. Повечето банки смятат, че в крайна сметка "Виза" и "Мастъркард" ще бъдат единствените две картови системи в Европа", се посочва в анализа към проучването.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Дядо Мраз
    *****
    Гневно

    "...в крайна сметка "Виза" и "Мастъркард" ще бъдат единствените две картови системи в Европа"... термина, който упорито избягват да назоват е "олигопол". Резултата от СЕПА ще е олигопол, убиване на конкуренцията и пълна невъзможност за навлизане или създаване на нови конкурентни картови системи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK