ЕС даде отсрочка за счетоводните правила

Международните компании ще могат още две години да не спазват счетоводните правила на Европейската комисия и да подават отчетите си според други стандарти, предаде информационната агенция Франс прес. Дружествата обаче са задължени да използват американските, канадските или японските стандарти за подаване на финансова информация. Ако дадена компания използва собствените си счетоводни стандарти, то трябва да се представят документи, че тече процес по приемане на световните изисквания.


Отсрочката важи за международните публични дружества, търгувани на европейските фондови пазари. Още миналия месец Европейският парламент подкрепи решението за отлагане на изискването за прилагане на европейските правила за отчети, а Европейската комисия по ценни книжа също гласува за решението.


Европейската комисия обаче все още се надява до 2009 г. да започне използването на международните счетоводни стандарти. След този срок публичните компании ще са задължени да използват новите правила.
Според еврокомисарите отсрочката е направена в точния момент и има за цел да запази привлекателността на европейските борси за чуждите инвеститори.


Решението на ЕК обаче продължава да тревожи водещите счетоводни компании, които са недоволни от различните стандарти по света. Преди около месец най-големите дружества от сектора поискаха от регулаторите да увеличат усилията си и да ускорят приемането на стандартите. В петицията се включиха "Прайсуотърхаус Купърс" (PwC), "Ърнст и Янг" (Enrst&Young) и KPMG.


Американската Комисия по ценни книжа също се надява да ограничи разликите между стандарта IFRS (International Financial Reporting Standards) и сегашните изисквания GAAP (Generally Accepted Accounting Princples) към 2009 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK