Европа наложи ветеринарна предпазна клауза на България

В деня, в който евроветеринарите поляха със студен душ кандидат-износителите на млечни и месни продукти, премиерът Сергей Станишев и земеделският министър Нихат Кабил прерязаха лентата на граничния ветеринарен пункт при Калотина. Той е един от осемте обекта, на които от 1 януари 2007 г. ще се проверява вноса на продукти от държави извън общността.

© Георги Кожухаров

В деня, в който евроветеринарите поляха със студен душ кандидат-износителите на млечни и месни продукти, премиерът Сергей Станишев и земеделският министър Нихат Кабил прерязаха лентата на граничния ветеринарен пункт при Калотина. Той е един от осемте обекта, на които от 1 януари 2007 г. ще се проверява вноса на продукти от държави извън общността.Европейската комисия наложи своеобразна ветеринарна предпазна клауза на България само дни преди присъединяването на страната ни към общността. В понеделник комисията драстично ограничи достъпа на български производители на млечни и месни продукти до общия пазар от 1 януари 2007 г., запазвайки правото на износ само за фирмите, които вече са лицензирани от Брюксел.


За останалите ще има едногодишен преходен период, през който те ще бъдат проверявани от европейската Служба по храните и ветеринарните въпроси (FVO). Тези, които докажат пред евроветеринарите, че изпълняват критериите за качество на използваната суровина и на производствения цикъл, ще получат разрешение да изнасят в ЕС.


Решението означава, че след двайсет дни само лицензираните досега 33 мандри и 22 месопреработвателни фирми ще продължат да търгуват на европейските пазари. Останалите над 100 български компании, които по информация от бранша очакваха да започнат да изнасят след 1 януари, са отрязани с аргумента, че не прилагат стриктно ветеринарното законодателство и допускат нарушения в преработката.
С вчерашното си решение на практика Еврокомисията отнема поне за година правата, дадени на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) да издава евролицензи на българските предприятия.


Шокирани сме, коментираха преработвателите пред "Дневник". Наложените санкции са много по-драстични от очакваните, а мерките ще засегнат не само износа, но и позицията на бизнеса на вътрешния пазар, смятат преработвателите.


Новата ограничителна мярка бе обявена в деня, когато премиерът Сергей Станишев и земеделският министър Нихат Кабил тържествено откриха обновения ветеринарен пункт на ГКПП Калотина, а началникът на НВМС Жеко Байчев съобщи, че от 1 януари отпада разрешителният режим за внос на европейски хранителни стоки и те ще влизат в България без гранична проверка.


Световните агенции, които първоначално обявиха, че мерките се отнасят за абсолютно всички производители, коментираха решението на Брюксел като отстъпка пред Русия. Миналия месец Москва заплаши, че ще наложи ограничения върху вноса на месни и млечни продукти на целия ЕС заради България и Румъния. Въпреки него шефът на руската ветеринарна служба Сергей Данкверт обяви в понеделник пред агенция Интерфакс, че Брюксел не гарантира сигурността на вноса и Москва започва да преговаря поотделно с всяка страна от общността. Според Данкверт разрешителни за внос в Русия ще се дават само на онези държави, които дадат достатъчно сигурност за продуктите си.


Ограничението за българския износ се налага след последната проверка на европейската Служба по храните и ветеринарните въпроси (FVO) в края на ноември, която е отчела, че болшинството месо- и млекопреработватели не отговарят на стандартите на ЕС. През следващата година службата ще прави редовни инспекции и ако за някои от тези компании се докаже, че изпълняват критериите, ще бъдат вписвани в групата на износителите.


Голяма част от лицензите, давани от българските власти, са издавани, без да са покрити стандартите на ЕС, коментира пред "Дневник" Филип Тод, говорител на еврокомисаря по здравето и защитата на потребителите Маркос Киприану. По думите му ноемврийската проверка е отчела, че голяма част от суровото мляко, което се преработва в България, не отговаря на изискванията за съхранение, транспорт и сертификация на животните, от които се добива. Затова повечето продукти на млечния сектор не покриват критериите за износ в страните членки. Проблем е и липсата на гаранции, че млякото, което отговаря на евроизискванията, не се смесва тайно със суровина, която не отговаря. Не са достатъчно добри санитарните условия във фабриките, имаме и притеснения, че ветеринарното състояние на животните не е добро, каза още Тод.


"Въпреки изискванията на Европа неотговарящото на стандартите сурово мляко да не се смесва с качественото тази практика е била забелязана в някои старозагорски предприятия", поясни за "Дневник" зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Той отхвърли обвинението на бизнеса, че голяма вина за ситуацията имат и самите ветеринарни инспектори, които давали противоречиви предписания за подобрение на цеховете. Бизнесът е запознат с наредбите и не може да обвинява ветеринарните инспектори за това, че не изпълнява задълженията си, смята Пейчев.


Първите индикации от Европа за новите ограничения дойдоха още преди месец, когато Еврокомисията категорично забрани на България да има 68 мандри с две поточни линии за преработка на стандартно и на неотговарящо на еврокритериите мляко. Списъкът беше намален до 48 компании, като останалите можеха да произвеждат само за вътрешния пазар. Тогава беше въведено и 9-месечно ограничение за износ на термично необработени продукти от българско свинско месо.


Пресцентърът на земеделското министерство разпространи изявление на министър Нихат Кабил, според когото вчерашното решение на Брюксел дава възможност на предприятията, които се модернизираха, да присъстват масирано на европейския пазар. Останалите трябвало да продължат усилията си. "Ще направим необходимото да им помогнем, така че съвсем скоро българските месни и млечни продукти да стъпят по-осезаемо в ЕС", обещава Кабил.


Според друго решение на Брюксел от в понеделник на България и Румъния се забранява да реекспортират в рамките на общността месни и млечни продукти, произведени в някоя от 25-те страни членки, съобщава агенция "Дау Джоунс". На фирмите с лиценз за износ се забранява да включват в продуктите си суровини от страни извън ЕС, допълва Ройтерс.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Всичко е за пари и сметка, братя. От благородна идея ЕС се превърна в инструмент на западните фирми. Закриха ни АЕЦ-а, за да получат на тепсия пазара на ток. Не пускат нашите фирми да изнасят, просто защото не желаят да имат още конкуренция на запад. Ако пуснат нашите фирми, то ако продукцията им наистина е некачествена, то западните потребители просто няма да купуват тази продукция. Управляват ни дупедавци, турски подлоги, руски подлоги, и рязани манафи, на които хич не им пука за българския интерес. Защо трябваше да правим толкова жертви заради този ЕС-ес, след като така се държат към нас?

 4. 4 Профил на -
  *****
  Неутрално

  дойде моментът да се огледаме що чиним. Щом сме много ербап, нека се подравняваме по първите. Когато преди време коментирах беднотията ни с едни словенски приятели, казаха ми много направо: ние не искаме да съжаляваме сърбите за това, че са я закъсали, нито се радваме, че сме по-добре от тях. Искаме при нас да бъде като при австрийците и германците и за това работим. Иначе кой знае защо у БГ-то всичко живо метае да сме в някой "съюз", преди Съветски, сега Европейски. Ето, че се сбъдват мечтите. Честито и наздраве!

 5. 5 Профил на некой
  *****
  Неутрално

  Некадърният турски министър на земеделието няма ли да си ходи?

 6. 6 Профил на Берлин
  *****
  Неутрално

  В ЕС няма прошка! Или спазваш правилата, или духаш супата. Номерът на Т.Ж и БКП "да се снишим докато мине бурята, и после пак по нашему. Да, ама не! Не бутат.

 7. 7 Профил на Bate Veso
  *****
  Неутрално

  are mutrite obednjavajte se sre6tu pidalskija ES.tija 6e ni vkarat u ki4i gyz tolkoz sa smotanjaci 4e ne moe da se raz4ite.mlatete de 6to vidite lajnar ot ES.pozdravi ot bate vi Veso

 8. 8 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  , а не само млекарите и месарите.
  Фактът че ни приеха в ЕС не означава че Андрешко е надхитрил европееца. Причините за приемането на България и Румъния са съвсем други.
  А иначе предпазни клаузи ще има не само 1 година,а толкова колкото трябва - докато не изчистим кочината не само в свиневъдството и месопреработката,но и кочината в мозъците и манталитета си.Защото и българското мляко,дори преработено, е по-замърсено от суровото - в Европа. За тарикатлъка с оводняването - да не говорим...
  И няма защо горният "гражданин" /№3/да дрънка глупости,за АЕЦ и енергийния пазар.Енергийният пазар на РБ-я и българските национални интереси бяха предадени на Русия /а не на Европа,в която влизаме/ от продажните комунисти от БСП-властниците : Овчаров,Гоце и плеяда знайни и незнайни агенти и доносници на КГБ и ДС.
  А иначе българинът затова си харесва и гласува за социализъма и комунизъма,щото като мисли че не го виждат - да крадне от общото,да кръшне от работа,да прохърка блажено че е надхитрил началника,полицая,комшията,закона...
  И затуй няма да му е гот да е член на ЕС - щото там няма да се правят че не му виждат магариите и цапания .адник, а ще държат на много простички неща между които -морал и порядък в обществено-икономическите норми.

 9. 9 Профил на Елица
  *****
  Неутрално

  Не знам дали някой от вас е влизал в мандри, но аз мога да ви кажа, че положението е отчайващо, голяма мръсотия, не се поддържа минимална хигиена. Пробмелът е в това, че трябват много средства състоянието им да се подобри, а малките компании с такива не разполагат.

 10. 10 Профил на Иванчо.
  *****
  Гневно

  Яко я овапцахме! Не ни искат продуктите! Много важно че ги произвеждаме мръснички. Да не сме умряли като от край време си ги ручаме такива. Напротив. По силни сме. Издържаме на всякакви инфекции, паразити и гадости. Ама гледам в един млекокомбинат, на отвора на цистерната в която наливат млякото от гюмовете , сложили ситна мрежа. Какво цедите бре, ги питам аз. Ами, казват, ако в някои гюм има удавен плъх , да се спре на мрежата, та да не попадне в цистерната и да замърси останалото мляко?!?! Ето, грижат се хората за нашето здраве. Вземат демек мерки. А други какви прелести могат да се видят. Просто да му се отяде на човек.Опъват се западняците значи! А я да им сервираме от нашите саламчета. Каква прелест са. Килограма струва много по-евтино от месото с кости. Е казват , че добавяли тоалетна хартия. Па да не са турили отрова. Гарантирам , че преди да я поставят в евтините кремвирши и салами, производителите не са я ползвали по предназначение. Чистичка си е! Е, как да не ги псуваш тези от Европа. Не искат с евтината ни продукция да хранят народите.

 11. 11 Профил на Альоша
  *****
  Неутрално

  То много ми прилича на нашия футбол. Добър е но му трябва още!

 12. 12 Профил на обнадежден
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на В.А
  *****
  Неутрално

  Започва се! Полека лека ще ставаме еропейска страна с европейско качество.
  Започва края на мошениците и далавераджийте.
  Крайно време беше, онези които работят сериозно и качествено да имат предимство пред връзкарите и мутрите.
  Първата крачка беше Севлиево- Американ стандарт.
  Много ми хареса онзи пасаж, в който хленчат, че това ще засегне и вътрешния пазар.
  Прекрасно, няма само в Европа и Щатите да ядат чисти и проверени продукти.
  Това е пътят да имаме чиста храна за децата си.
  Започва се. Слава Богу!

 14. 14 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Твоят комсомолски ентусиазъм много напомня ентусиазма когато България се присъедини към соцблока преди 50 години. Знаем докъде я докарахме. Явно си бил на запад само като турист (ако изобщо си бил), и си мислиш, че на запад всичко е перфектно.... жалък наивник си ти...

 15. 15 Профил на пиле шарено
  *****
  Любопитно

  Цитат: "Пътя към ада е постлан с додри намерения"! за съжаление това е картината в държавата България. много се заблуждавате, ако си мислите, че децата Ви се хранят с опасна храна в момента. единствената причина за това може да е липсата на средства от ваша страна за да им закупите качествен продукт, а не защото българските производители не са добри. това е една уловка за верващите: ние затваряме предприятия и налагаме санкции не за друго, а за да погпомагаме икономиката на старите членки на ЕС. а те милите не са света вода ненепита ! сами може дасе убедите:
  http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://hungrymouth.typepad.com/photos/athens_meat_market/img_0920.JPG&imgrefurl=http://hungrymouth.typepad.com/photos/athens_meat_market/img_0920.html&h=375&w=500&sz=49&hl=bg&start=194&;tbnid=hvi9G20OpKrxRM:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dmeat%26start%3D180%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dbg%26lr%3D%26sa%3DN
  такова нещо в БЪЛГАРИЯ НЯМА!
  а за безопасните храни, Вие няма да мойете да си ги позволите и за в бъдеще защото социалните помощи за безработни в страната ни не са толкова големи!
  ДА НИ Е ЧВСТИТО ЧЛЕНСТВОТО! МАКАР САМО НА ТЕОРИЯ

 16. 16 Профил на Ау
  *****
  Неутрално

  Очаквайте още комунистически напъни демек колко е лошо да си в ЕС. Еее друго си беше едно време с братска Русия. Ние им изнасяхме вино, което не става и за оцет и консерви в които работниците си секнеха носа и плюеха а пък руснаците ни внасяха возила Москвич, Лада тези велики научни постижения. Потребителя ще реши сам кое е по добре за него, не не обходимо вие да го предпазвате!!! Яжте си боклуците.

 17. 17 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  "Твоят комсомолски ентусиазъм много напомня ентусиазма когато България се присъедини към соцблока преди 50 години. Знаем докъде я докарахме"

  Можем да си преставим що за стока са били ентусиазираните от агресията на руския марксистки фашизъм срещу Християнска Европа и конкретно срещу България. Още не могат да направят разлика между фашизъм и Християндемокрация.

 18. 18 Профил на hamelion4e
  *****
  Неутрално

  Българите с пословичната си хитрост си мислят, че ще излъжем ЕС и ще им изнасяме нашите ментета - животински продукти такива, каквито ние консумирамел. Да ама не, те не са луди, а искат да знаят какво става за ядене, а то се оказа май, че нищо от нашите млечни и месни продукти не е годно за консумация в Европа. Е това е Господа, ние на книга ще сме членове на ЕС, но ще сме някъде в задния двор и ще гледаме Европа през крив макарон.Голямото фукане, че ще сме равноправен член на ЕС, още не сме влезли и ни отрязаха от техните пазари. Аз не обвинявам Е Комисия. Имам си представа какво и как се произвежда в България и смятам, че вината си е изцяло наша. Ние искаме навсяка цена да ги излъжем , но тука номера няма да мине.

 19. 19 Профил на Корсаря
  *****
  Неутрално

  ...и много некадърници, които не знаят как се прави бизнес и как се спазват норми за качество ще гризнат дръвчето.
  #8, 10, 13 - много сте прави!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK