Новата година започва с месна война с Русия

Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор смята, че българските и румънските свине са застрашени от класическа чума и се опасява, че месо от тях може попадне на пазара й.

© Reuters

Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор смята, че българските и румънските свине са застрашени от класическа чума и се опасява, че месо от тях може попадне на пазара й.Българските производители и износители на месо, месни и млечни продукти няма да могат да стъпят на руския пазар от 1 януари, защото Москва отказва да приеме ветеринарните гаранции на Европейския съюз дори за онези дружества, които имат разрешително за достъп до единния пазар. Под заплаха е и целият износ от ЕС, защото страните членки отхвърлят руското предложение за сепаративни двустранни договори и до края на годината не се предвиждат нови преговори с Русия.


На практика до средата на януари няма и възможност за срещи, защото в Европа започват коледните празници, които пък руснаците отбелязват по стария календар на 7 януари. Според руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор чак на 17 януари в Берлин (Германия поема председателството на ЕС след Нова година - бел. ред.) ще се проведат преговори с България, Румъния и Полша.


В петък директорът на българската Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев съобщи, че по искане на руските ветеринарни власти службата е подготвила
100 специални комплекта от сертификати


за 18 различни продукта от животински произход на релефна хартия с мокър печат. Те са са изпратени в Москва чрез руското посолство в София с цел да бъдат използвани от граничните ветеринарни власти на Русия за проверка на автентичността на сертификатите, с които тези стоки ще влизат в Русия. НВМС съобщи още, че в понеделник ще предаде на руските си колеги списък с 20 български предприятия, които са одобрени за износ на животински продукти в Европейския съюз и които са проявили желание да изнасят продукция за Русия. Това обаче не може да промени ситуацията, защото Брюксел предупреди да не се сключват двустранни споразумения през главата на Еврокомисията.


Тази позиция бе потвърдена още веднъж в петък на среща в Москва между ръководителя на делегацията на Еврокомисията Марк Франко и директора на Росселхознадзор Сергей Данкверт. На нея Франко е препоръчал руснаците да се доверят на гаранциите, давани от ветеринарните служби на останалите 25 страни членки, съобщи ИТАР-ТАСС. Говорителят на Росселхознадзор Алексей Алексенко обясни защо това не удовлетворява Русия: "Като отчитаме, че в ЕС няма единен механизъм, който да обезпечи безопасността на износната продукция, той не може да ни дава каквито и да било гаранции. Преди да въведем ограниченията за Полша, тя също ни гарантираше, че в Руската федерация не попада некачествено месо, а вместо това правеше реекспорт на забраненото в Русия китайско свинско и индийско биволско."


В голяма степен


заради руските претенции


че през внос от трети страни можело да попадне месо от "опасните" нови членки на съюза България и Румъния, Европейската комисия наложи изключително строги ограничителни мерки за България и позволи в първата година на членството едва 61 мандри и месопреработватели, които и сега изнасят в ЕС, да продължат да го правят. Това се оказа недостатъчно за руснаците и те продължиха да настояват да изпратят в България и Румъния специалисти, които да направят проверки както на ветеринарните служби, така и на място в предприятията.


След разговорите говорителят на службата Алексей Алексенко обяви, че по вина на Брюксел имало опасност европейският внос да бъде прекратен на 1 януари 2007 г. "Ние предложихме, за да не спира търговският обмен, да създадем временна система за внос от определени държави", каза той. Франко отвърнал, че подобни двустранни споразумения противоречат на принципите на ЕС. По същото време в Брюксел на брифинг на Европейския съвет председателят на Европейска комисия Жозе Мануел Барозу заяви: "ЕС има възможно най-високите санитарни стандарти в света и затова въвеждането на ограничения от страна на Русия е лишено от смисъл. Още по-безсмислено е подписването на отделни двустранни споразумения." Москва вече получи отказ на предложението си до осем от най-големите вносителки, сред които Германия, Франция, Дания, Италия, Ирландия и Холандия, за подписване на двустранни договори за експорт.


На въпрос планирани ли са още преговори по темата до края на декември Алексей Алексенко посочи, че в петък официалният представител на ЕС им е пожелал хубаво прекарване на Нова година и Коледа. От друга страна, Ройтерс съобщи, че насрочените за в понеделник разговори между еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Маркос Киприану и Данкверт най-вероятно няма да се състоят, тъй като руската страна не е потвърдила срещата.


Българският износ директно за Русия е нищожен, но месото и месните продукти, влизащи от ЕС на руския пазар (1.7 млрд. евро годишно), покриват 40% от вноса на свинско, 14% от телешкото и 12% от пилешкото. От Росселхознадзор твърдят, че тоталната забрана за европейски внос няма да доведе до дефицит на руския пазар, защото може той да бъде заместен с такъв от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия. Руските медии обаче прогнозират, че ако от 1 януари вносът спре, това ще увеличи няколко пъти цените.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти
  *****
  Неутрално

  Това ще кажа и ще свърша.

 2. 2 Профил на дядо Бухал
  *****
  Неутрално

  Да не им излезе през носа както стана с ментетата на вътршния им пазар.

 3. 3 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Njakakuv smeshen "Ruski pazar", kudeto horata poluchavat poi 30$.
  Edva li im ostava neshto za meso, sled vodkata .
  Zatova imenno ES reagira, sjakash sa smenili zveta na kofichkite
  za kiselo mljako.

 4. 4 Профил на kapv
  *****
  Неутрално

  Странно единодушие по отношение на българските месопроизводители от страна на ЕС и Русия

 5. 5 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  Да им го начукам на бюрократите от ... ЕС. Те се държат с Русия като че ли ония са хванали Господ за шлифера. Тъпунгери, поляците са напълно прави.

 6. 6 Профил на Иван Добрев
  *****
  Весело

  Ще купим още две ядрени централи, ще им дадем газопреносната мрежа и ще продължим договора за доставка на газ до 2050. Ше построим за своя сметка нефтопровода Бургас-Александруполис и ще го подарим на милиардершата Батурина, жената на кмета Лужков. Ще поръчаме ремонта на още самолети МИГ-29, най-добрите на света, без да се интересуваме от резултата. Ше им опростим още милиони от дълга, ако вече не сме го направили, или ще го трансформираме в ценни резервни части за армията, например гуми за МИГ-17 и полуоски за ЗИЛ-131.
  Това много ще зарадва почитателите на великата руска държава у нас. Те ще се размечтаят за момента в който ще си купим ТУ-334 и други подобни идиотщини, а руснаците могат и да вдигнат ембаргото за месото, да намалят митата за българските стоки, например чушки домати или цигари.

 7. 7 Профил на за заглавието
  *****
  Неутрално

  Оправете си заглавието. Правилното заглавие е "Войната на рушнаците срещу България и Европа".

 8. 8 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Преди години ми се е налагало многократно да пътувам в Русия - все в големи градове - Москва, Минск, Ленинград и т.н.
  Почти винаги съм имал стомашни проблеми от храната им, особено ако се престашах да ям кайма, приготвена по някакъв начин.
  Проблеми руснаците действително имат, но не с нашето месо, а с путинщината, в която са затънали и не се вижда как ще излязат от нея.

 9. 9 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Мисля че трябва да сме спокойни европейците няма да допуснат Русия в СТО, ако тия не пуснат вноса на месо.

 10. 10 Профил на Bismarck
  *****
  Неутрално

  Haha,taka im se pada na teq izrodi,neka vnasqt mesoto ot Latindka Amerika na dvoino po-visoka cena i troino po-nisko ka4estvo,malko im e,ES trqbva tvurdo da otstoqva svoqta politika za da pokaje na mrusnite rusnaci 4e komunisti4eskite im nomera i iznudvaniq nqma da minat tolkova lesno.

 11. 11 Профил на vbm
  *****
  Гневно

  Руски византийски номера на кагебистите от Кремъл. Съкровенната им мечта е да видят как ЕС се разпада. Затова искат да се договарят със страните по отделно, а не със съюза като цяло.

 12. 12 Профил на bojko
  *****
  Неутрално

  Kakva vojna bre gospoda?! Ne shteli da ni kupuvat mesoto. Pa ako shtat - shte go prodavame na Europejcite.

  Ama Europejcite ne ni iskali mesoto - e shte go prodavame na ....

 13. 13 Профил на bojko
  *****
  Неутрално

  Dedo,

  Dali si prost ili samo se pravish, no Minsk e stolicata na Belorusiq.
  A Belorusiq ne e Rusiq!

 14. 14 Профил на anti-Bush
  *****
  Гневно

  Русия - мор да я покоси дано и жив човек там да не остане!

  1. Изнудва ни за газта и напълно не зачита договорите, които е подписала (Бисмарк е бил прав - руснаците са алкохолизирани лъжци и мошенници)

  2. Подаряваме и проект за милиарди евро - АЕЦ Беляне

  3. Блокира животновъдството ни и обрича бизнеса на мизерия

  Чудя се какво просто червиво лекенце трябва да си за да си русофил?!?

 15. 15 Профил на captein
  *****
  Неутрално

  Mejdu drugoto, mnogo bulgarski targowzi na mesni produkti izkupuwat takiwa w zapadna Ewropa w poslednata sedmiza na iztichane na sroka za godnost, wkarwat go w BG wremenno , dokato smenjat etiketite za godnost i sled towa go exportirat za Rusia.Mjasto za surdene njama.Weche ima dosta zasechi po granizite.
  Ima inteligentni hora w BG koito znajat wsichko towa.

 16. 16 Профил на Матрос Железняк
  *****
  Неутрално

  Смешно читать полемику господ обиженных болгарских граждан. Редкое единодушие! Могу поспорить, что большинство выступивших представления не имеют о России сегодня. Нефтегазовые компании построили за последнее время столько животноводческих ферм, что потребность в импорте мяса отпадет совсем. Достаточно сравнить магазины в российской провинции и в Болгарии, чтобы увидеть разницу. Большинство болгарских жителей едят пресное мясо на Коледу, в остальное время потребляют кренвирши и кебабчата по цене втрое меньше чем стоимость мяса. Надо не Россию защищать от болгарского мяса, а болгар от контрабандного мяса(20-летнего возраста из НАТОвских резервов).

 17. 17 Профил на stemar
  *****
  Неутрално

  Priqtel,
  a sto kato si takav otvoren TE "3. Блокира животновъдството ни и обрича бизнеса на мизерия" .
  A русофили и -фоби ти е останало ниякаде от часовете по история,
  просто има интереси, пазар и хора които снабдияват Европа с газ (Германия е на
  50% зависима от руската газ). Като и ти си изкопаеш кладенче под панелката, може
  да поговорим пак, до тогава...........просто продалжаваи с учебниците от 6.клас

 18. 18 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Нещо си се объркал бе мойто момче. Ти освен в Москва и Ленинград май в руската провинция не бил. Иди и виж как живеят селяните ви -мужици, пък тогава се репчи по българските форуми.
  Прочее, добре че си отчувахте 5 колона да ви хвали и ви се дупи.

 19. 19 Профил на anti-Bush
  *****
  Любопитно

  Приятел,
  освен да четеш учебниците е добре да разбираш и смисъла на това, което е написано в тях. Нещо, което явно на теб не ти се отдава. При положение, че за газта сме на условията на общия пазар, имаме договор, който не се зачита от руснаците и очевидно ни блокират (месните продукти) по политически причини (конфликт с Полша), какъв е точно НАШИЯТ интерес да дадем АЕЦ-а на Русия?
  Аман от руски подлоги - мърши!

 20. 20 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  Шел по леса,видел - чудо,
  тры колхозника седят,
  зубы чернами,гнилыми
  лошадейны Гей ядат!

 21. 21 Профил на месар
  *****
  Неутрално

  хаха бил съм в руската провинция и в Петербург /ленинград няма / еми човека е прав има месо и то прясно Доходите от 30 $ еми явно им стигат Макар че едва ли някой зима толкова ... А там няма скандали от сорта на месо 1976 набор или заради такова натовските складове с изтекъл срок на годност А водката е качествена препоръчвам Немиров

 22. 22 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Не знам в коя провинция си бил, ама явно ще да е била на запад от Карелия, щом с 30 долара благоденстват. Преди 8-9 години, средната заплата в Чувашия беше 48 щ.д.
  Сега, нека я пишем двойна...
  Чао.

 23. 23 Профил на Империя
  *****
  Гневно

  Какъв проблем имате, след като сте се задружили с богатата държава САЩ? Тя да ви еде месото и като я накарате да ви плати престоя тук на базите, няма да има проблем с плащане на газта. Що така сте ревнали всички? Всичко има цена. Цената на сервилността е тази, която скоро ще усетите в праздния си джоб. Русия била им виновна, когато нямате акъл. Така става, когато пикаеш срещу вятъра.

 24. 24 Профил на Niko
  *****
  Любопитно

  Daaaa, kak moje s 48 $ zaplata rusnazite da pulnjat wsichki kurorti po sweta?Po rano da saputstwat lubimia si otbor zad graniza be nemislimo.
  Sega s 48$ zaplata chetat nawsjakade.
  Snocti gledah film po belgiiskata telewizia za Rusia.Zelta na filma be da se pokajat nai mrusnite kofi za bokluk w Rusia.Patuwaneto be do Wladiwostok.
  Kakwi putista sa prokarali rusnazite kakwo goljamo preobrazowanie prawjat s 48 $.
  Dori na BG chernomorie rusnazite sa edni ot nai dobrite turisti.

 25. 25 Профил на KAMSKI
  *****
  Неутрално

  SAMO KATO PRO4ETOH,4E NE OV4ARITE,A NEFTENI HIMICI SE ZANIMAVAT
  S JIVOTNOVYDSTVO V RUSIQTA SI ZADADOH VYPROSA,A S KAKVO SE ZANIMAVAT ZEMEDELCITE I JIVOTNOVYDITE TAM?OTGOVORA DOIDE OT SAMOSEBE SI-S NEFT,GAZ I OV4AROV-PARDON-OVCEVYDOV-XAXA

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK