Еврокомисията ще наблюдава световната търговия с диаманти

Европейската комисия поема председателството на процеса "Кимбърли" от 1 януари, а във вторник в Брюксел се състоя церемонията по прехвърлянето на мандата от Ботсвана. Процесът "Кимбърли" се грижи за това парите от търговията с диаманти да не отиват за оръжия, използвани в гражданските войни в Африка и други горещи точки на света, както и да се бори с нелегалната търговия с т.нар. кървави диаманти.


Инициативата стартира през 2000 г. и след двегодишни преговори между правителствата, диамантената индустрия и неправителствения сектор се стига до резолюция на ООН, с която се създава схема за сертификати на диамантите. Тя гарантира, че легалната търговия с необработени диаманти се осъществява само със сертификати, че тези, които извличат скъпоценните камъни, не са въоръжени групировки и че купувачите не спонсорират индиректно търговия с оръжия. В нея участват всички произвеждащи, изнасящи и внасящи диаманти страни, като общият брой на участниците е 71. Интернет сайтът на организацията препоръчва, когато се купуват диаманти, винаги да се проверява дали те са снабдени със сертификат "Кимбърли".


Фактът, че диамантите спонсорират въоръжените конфликти, привлече общественото внимание по време на особено кървавата гражданска война в Сиера Леоне. Тогава стана ясно, че близо 4 на сто от добива на диаманти в света служи за закупуване на оръжия и че това се случва още в Ангола, Либерия, Кот д'Ивоар, ДР Конго и др. От 2000 г. насам процентът е паднал до 1 на сто и се формира от Конго, която е изключена от процеса заради неспазване на поети ангажименти, и от Либерия, която въпреки забраната на ООН да извлича диаманти продължава да го прави.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK