Независима Шотландия и ЕС

В Шотландия тече обсъждане дали страната би била по-добре икономически, ако е независима - и от Обединеното кралство, и от Европейския съюз. Спорът за независимостта на Шотландия изкривява и съвременните проблеми на ЕС, и разбирането на собствената история. Така става и с други страни. Затова и опитът да се вникне в същността на нещата може да бъде поучителен.

При посещенията си в Шотландия принц Чарлз и втората му съпруга Камила не пропускат да се появят в традиционното за страната облекло. Самите шотландци спорят от 300 години дали за тях не е било по-добре да се отделят от Обединеното кралство.

© Reuters

При посещенията си в Шотландия принц Чарлз и втората му съпруга Камила не пропускат да се появят в традиционното за страната облекло. Самите шотландци спорят от 300 години дали за тях не е било по-добре да се отделят от Обединеното кралство.В Шотландия тече обсъждане дали страната би била по-добре икономически, ако е независима - и от Обединеното кралство, и от Европейския съюз.
Споровете са стари, поне от 300 години, като тази година те ще съвпаднат и с годишнината от загубата на независимостта през 2007 г., и с общите избори. Това ще са третите избори, след като през юли 1999 г. беше възстановено законодателното събрание на Шотландия, състоящо се от 129 народни представители (при население от около 5.1 милиона), избрани по смесена система. Обединеното кралство запази водещата си роля в определянето на стопанската и паричната политика, данъците и общественото осигуряване, заетостта и общото регулиране на обществения и стопанския живот. Правата на шотландските избраници са да определят политиката в областта на образованието, здравеопазването, жилищната, транспортната политика, селското стопанство, туризма и опазването на околната среда, културата и изкуството. За да следва тези политики, шотландският парламент и правителството получават от централното правителство в Лондон годишен бюджет, който сами разпределят и харчат.


Дискусията за независимостта на Шотландия е и показателна за обсъжданията на това каква трябва да бъде Европа.


Идеята за независимост
В основата на обосноваването й са няколко известни факта от последните десетина години.


Икономическият растеж е средно с около 1/3 по-нисък в Шотландия след идването на лейбъристите на власт. Иначе казано, стопанството на тази страна е по-близо до поведението на Европа, а не на Великобритания. Министърът на финансите Гордън Браун е шотландец и често е обвиняван за това, че е забравил родината си.


Всяка година 25 хил. млади шотландци напускат страната, за да търсят работа някъде другаде. Приблизително такъв е и ръстът на населението.


Шотландците се сравняват с Ирландия. Алекс Салмонд - водач на Шотландската народна партия, която се бори за независимост и има съществено представителство в парламента - обича да напомня, че преди 25 години Ирландия е била най-бедната страна "на островите" и в Европа, а сега е след шестте най-заможни икономики в света. Правителството в Дъблин е намалило данъците, инвестирало е предимно в образование, осигурило е достъп до пазара на ЕС и по този начин е достигнало среден годишен ръст четири пъти по-висок от този на Шотландия. В резултат от несамостоятелността, твърди още народната партия, Шотландия има относително висока спрямо Обединеното кралство безработица (5-6% за последните десет години).


Предполага се, че, ако страната имаше независимостта да води самостоятелна стопанска и данъчна политика, тя би могла да постигне подобни успехи. Да се предполага обратното би означавало да се предполага, че Норвегия, Исландия и Ирландия, които са сравними, могат да се развиват самостоятелно по-добре от Европа, а Шотландия не може.


На обратното мнение са шотландските лейбъристи и либералдемократи, които управляват в момента. Според тях всъщност загубата на независимостта е била от полза за Шотландия, тъй като големият пазар на кралството и ЕС позволяват да се преодоляват рисковете чрез свободното движение на труд, капитал и знания. Институционалната интеграция (първоначално с Обединеното кралство, а през последните тридесетина години и с ЕС) също не трябва да се забравя. В крайна сметка благодарение на това, смятат управляващите, Шотландия преодолява дългогодишната си история на емиграция и упадък на традиционната й промишленост и в момента се радва на най-ниската си историческа безработица, устойчив ръст на икономиката и бизнес услугите.


Противоположно на Шотландия решенията за независимост на Ирландия, Норвегия и други са довели до десетки години на стопански упадък, които бива преодолян едва наскоро също благодарение на интеграцията с Европа. Лейбъристите и либералите обвиняват националистите и в лицемерие по повод възможните приходи за "националната" шотландска икономика от експлоатация на петролните залежи на Северно море: и икономическото отделяне на Шотландия, и възможният съществен дял от въпросните приходи са по-скоро фактор на несигурност и нестабилност в условията на глобализираща се икономика. Това са аргументите на Уенди Алекзандър, която е народен представител от лейбъристите и председател на бюджетната комисия в шотландския парламент.


Как шотландците успяха да открият съвременния свят


Както обикновено става при такива дебати за суверенитет, налице е странна смесица от исторически настроения и съвременни заблуди.


Шотландският случай е особен, защото това е страната, която и теоретически, и практически е открила, назовала, обяснила и прокарала в живота свободната търговия и онова, което днес се нарича глобализация.


Спорът за независимостта на Шотландия изкривява и съвременните проблеми на ЕС, и разбирането на собствената история. Така става и други страни. Затова и опитът да се вникне в същността на нещата може да бъде поучителен.


Когато се търси решение за сравнителните проблеми на Шотландия, действително проблем е невъзможността да се води данъчна и стопанска политика. Но същината на проблема е централизираната система на Обединеното кралство и засилването на негативните й страни от данъчното унифициране в рамките на ЕС.


Например в областта на облагането на личните доходи и шотландците, и британците изобщо през 2007 г. ще имат правото да ги намалят с 5225 паунда (около 14 800 лева), което е около 29% от БВП на човек от населението в Шотландия.


Ако някой иска в Шотландия гражданите да имат повече работа и по-висок икономически ръст, логично е да се мисли или за намаляване на данъците там, или за увеличаване на прага на личната издръжка (за освобождаване от данъци), или за общо понижаване и опростяване на данъците в кралството. При сегашната система с три равнища на облагане (10, 22 и 40%) и обвързаност на преразпределянето чрез социалните привилегии това е почти невъзможно да стане.


Историята на Шотландия след членството на Великобритания в ЕС е едно от доказателствата, че т.нар. солидарност чрез фондовете на общата селскостопанска политика и тези за регионално развитие не дава съществени резултати, защото различията се запазват въпреки по-големите "права" на Шотландия за достъп до такива фондове.


И двата примера показват, че всъщност става дума за политически промени, които са доста над и много далеч от представителството на избирателите. В единия случай това е политиката в Лондон, а в другия - политиката в Брюксел. В първия "унионистите" - привържениците на обединението с Великобритания, в това число управляващите лейбъристи и либерали - вярват, че нещо е възможно да се направи. За второто равнище, изглежда, и те не виждат непосредствени изгледи са успех.


Какво показва историята


Когато преди 300 години шотландците взимат решение за обединение в рамките на Великобритания, те печелят от движението на стоки, пари и капитали не само в рамките на днешното кралство, но и на пазарите на Северна Америка и морските пътища и територии, контролирани от метрополията.


Те нямат много възможности за политическо съревнование, но това ги кара да се съревновават в областта на приложната философия, в науката и в занаятите. Чрез Смит, Хюм, Хътчисън и Фергюсън и няколко други членове на същия приятелски кръг (които живеят доста близо един до друг и често се срещат, за да си говорят на чаша бира) те откриват общата човешка природа и принципите на човешката деятелност за създаване на благосъстояние, които днес са известни като основни начала на икономиката и осъществяването на които е онова, което се нарича глобализация. Изхождайки от тези принципи, те създават съвременната система на образование, подкрепят независимостта на Северна Америка, стават основен център на търговията със отвъд морските територии на кралството - първоначално, а след това и със останалия свят. Техни изобретения са хуманитарното образование и икономиката и философията на здравия смисъл, приложната наука и заедно с нея парната машина и корабостроенето, свободните пари и банкирането, либерализма и съвременните либерални политически партии.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vrag
  Vrag
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на Б
  Б
  Рейтинг: Неутрално

  В ЕС или вън от ЕС шотланците са си в Европа, и още как. Нашият е друг случай.

 3. 3 Профил на EIRE
  EIRE
  Рейтинг: Любопитно
 4. 4 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: Неутрално

  Ako Shotlandia ne vavede Evroto, niama nachin da stigne Irlandia.

 5. 5 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: Неутрално
 6. 6 Профил на m
  m
  Рейтинг: Неутрално

  "..Първо, еврозоната има население от 213 милиона души, което е повече от това на САЩ.."

  REALLY?

 7. 7 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: Весело

  "..Първо, еврозоната има население от 213 милиона души, което е повече от това на САЩ.."

  Ima pechatna greshka. Evrozonata ima naselenie 313 miliona, a ne 213 miliona.

  Dnevnik nauchetese da pishete pravilno cifrite

 8. 8 Профил на PV
  PV
  Рейтинг: Неутрално

  Kolegi, Evrozonata se systoi edinstveno ot dyrjavite polzvashti EUR kato osnovno sredstvo za razplashtane. Tova sa 12-te dyrjavi chlenki na ECB. Tiahnoto naselenie e dejstvitelno blizko do 213 mln. No sypostavkata s US, kojato predi mesec prekrachi 300 mln e prosto nelepa!!! Prisyediniavaneto na Slovenia shte stane naj-verojatno ot mesec May a ne January!!!

 9. 9 Профил на Avtor
  Avtor
  Рейтинг: Неутрално

  Malko info ot CIA - The World Factbook, ot koito izliza, che naselenieto na €urozonata e okolo 308-309 mln. ili s 8-9 mln. poveche ot USA, koito ima 300 mln.  Greece
  Population: 10,688,058 (July 2006 est.)

  Italy
  Population: 58,133,509 (July 2006 est.)

  Spain
  Population: 40,397,842 (July 2006 est.)

  Portugal
  Population: 10,605,870 (July 2006 est.)

  Austria
  Population: 8,192,880 (July 2006 est.)

  Germany
  Population: 82,422,299 (July 2006 est.)

  France
  Population: 60,876,136 (July 2006 est.)

  Luxembourg
  Population: 474,413 (July 2006 est.)

  Belgium
  Population:10,379,067 (July 2006 est.)

  The Netherlands
  Population: 16,491,461 (July 2006 est.)

  Ireland
  Population: 4,062,235 (July 2006 est.)

  Finland
  Population: 5,231,372 (July 2006 est.)

 10. 10 Профил на PARVAN
  PARVAN
  Рейтинг: Неутрално

  Nay-noviyat chlen na EUROZONE

  DOBAVETE I NEYNOTO NASELENIE.

 11. 11 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Неутрално

  Prinz Charls -nai groznia chowek w Europa.Gorkia e po grozen ot nachite zigani.
  Sled dalgogodichen teror Diana be ubita NE bez znanieto na Charls.

 12. 12 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Ne se sardete che ima prosti i neobrazowani bulgari i turzi i zigani.
  Blagodarenie na tjah njakoi jiwejat dobre.

 13. 13 Профил на W
  W
  Рейтинг: Гневно

  Nishto mu njama na Charles i tova che imal prast v smartta na Diana e glupost.
  Ti maj si edin ot tezi neobrazovani balgari i tsigani, i verojatno grozen i s kompleksi, poradi koito pod prikritieto na internet se zabavljavash da pljuesh po dostojni hora kato Charles.

 14. 14 Профил на W
  W
  Рейтинг: Неутрално

  A i vsashtnost tova kakvo obshto imashe s Shotlandija?

 15. 15 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Ti mai jiweech w Anglia, i si mislich che ako napises nesto hubawo za Charlz, ili go zastitich to ste ti dadat rabota.
  Az sum chist bulgarin.I pradedite mi sa zaginali w opalchenieto i balkanskata woina pri Lule Burgas.Njamam kompleksi tui kato ikonomicheski i sozialno sum na wisota.prosto ne e za wjarwane no az sum nai stastliwia chowek na zemjata.

  Towa koeto ne razbirach e che Charlz e choweka bez dostoinstwo.Dokato e jiweel s Diana toi e imal poweche ot 10 godini lubowniza.Towa za dostoinstwo li go smjatach?
  Dokato kralskia dwor obuchawache Diana na manieri i ja kritikuwache neprekusnato to Charlz hodeche s Camila na konni sastezania.Razwratnik.
  Az towa nikoga ne bih go naprawil na jena si.Da ja tormoza w kusti i da hodja po drugi jeni.
  A za samnitelnata smurt na Diana ima dostatuchno materiali, jasno koi ne chete.

  A kakwo obsto ima s chotlandia?- kakwoto obsto ima i snimkata na Charlz, az reagiram po neja.

 16. 16 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Гневно

  Chak sega zabeljazah che obizdach na idiot.
  Sega razbirm che si chowek bez obnoski, s niska kultura i imach kompleksi.
  Jalko za takiwa zawalii kato tebe.Koi znae kakuw izmuchen jiwot wodich?
  Dano da mojech da se oprawich bez hapcheta!?

 17. 17 Профил на гарабед
  гарабед
  Рейтинг: Неутрално

  ...към последния абзац на Станчев, където изброява постиженията и приноса им. Още тогава, преди 300 г, те са били единствената нация в света със 100% грамотност.

 18. 18 Профил на nIKO
  nIKO
  Рейтинг: Весело

  Samnjawam se , bil sum w Schotlandia i poznawam wuzrastni schotlandzi, koito ne mogat da pisat i smjatat obrazowanieto do skoro ne e bilo zaduljitelno.
  Puk i schotlandzite ne sa uchenolubiwi, inache rabotjat dobre i suznatelno, no ne sa chewrusti w cheteneto, osobeno majete.cHEWRUSTI SA W WISKYTO.

 19. 19 Профил на W
  W
  Рейтинг: Весело

  ...upotrebyavash redovno narkotitsi ,pod vliyanieto na koito si vnushavash ,che si bogat ,shastliv i velik-ti si tipichen balkanski subrkt ,na rast dreben ,zloben kompleksar.Zhiveya v Scotland otdavna i sam self-employed .Kolko sam bogat ,nyama da da ti opisvam za da ne poluchish stroke.Aide sviraj se v Bg-kochinkata i namali dozata.

 20. 20 Профил на гарабед
  гарабед
  Рейтинг: Неутрално

  Е, не съм го измислил аз това. Нито съм бил там преди 300 г.
  Справка: "Пътят на модерния свят". Автори Пантев/ Гаврилов.
  Ако си чевръст в четенето. Съдържа огромна информация за период от 4 века във всички сфери за всички райони на света. Както се досещаш двамата автори-хубавци са комполирали.

 21. 21 Профил на Джон Маршал
  Джон Маршал
  Рейтинг: Любопитно

  По темата: вярно е, че в Шотландия от 300 години се обсъжда независимост от Обединеното кралство, но тези дискусии се водят само в местните кръчми и затова ще продължат поне още 300 години без реален резултат.

  Горните, пишете на кирилица ако искате някои да ви чете бълвоча.

 22. 22 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: Любопитно
 23. 23 Профил на R
  R
  Рейтинг: Неутрално

  като нямат - да си траят

 24. 24 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Любопитно

  Narkotizite gi ostawjam za takiwa kato tebe.
  E kakwo imach w Schotlandia? Rabotich w njakoja kruchma.Zjal den s parzala, i si podlagach rukata da prosich.
  Schotlandia, Irlandia, Swezia, Norwegia, Finlandia towa za mene sa darjawi izwun Europa.Te sa skuchni darjawi. Tam njama socialen jiwot.
  Ti kakwo imach w Schotlandia?Kakwa kola karach?
  W kakwa kusta jiweech?Garaj imach li?
  Kakuw garaj imach?
  Imach li semeistwo , deza?
  Jena ti obrazowana li e, kakwo raboti?
  Kolko kusti imach izobsto?
  Dawach li nesto pod naem?

 25. 25 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Любопитно

  Ama kak oste ot purwia ti komentar razbrah che jiweech w GB.
  E az si misleh che jiweech w London puk ti jiweech w njakakwo schotlandsko selo.
  Gorkoto komplesarche.Kakse kazwa seloto ei sega ste go widja na nawigaziata.
  Ima li ime ili e njakakwa mahala?

 26. 26 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Неутрално

  Koeto mi naprawi wpechatlenie w Schotlandia towa sa mnogoto fermi, i mnogo ovze -kato tebe.
  Dali ne rinech daradonkite s twoja sobstwen biznes.
  E uspeh togawa, derzai-po burzo po silno po wisoko.

 27. 27 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  kade otide be malkia, da ne si wtora smjana?
  Ne moga da chakam poweche otiwam si wzema aperetiwa i da wecherjam, ste se chuem sled wecherja.

 28. 28 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Dade li woda na ovzete be chobanino?
  Haide swali jamurluka i zapochwai da gi raztjagach za bogatstwoto si schotlandsko!
  Ima li kakwo da wecherjach, ili ste karach na malko mlekze? Kato si legnech mejdu ovzete si e po toplo nali?Hei bre da ti imame jiwota izmuchen mama mu stara, naprawo si za zawizdane.

 29. 29 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Zabrawi da pitam, ti nostno wreme kato ojadneech stawach li, ili durpach edna ovza kam tebe i si piech toplo mlekze dokato ovzata te izrita?

 30. 30 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Любопитно

  Interesno, pri 5 miliona jiteli w schotlandia, wsjaka godina 125 000 napuskat stranata da tursjat rabota w drugi darjawi, a nacheto ziganche otichlo da raboti tam?????
  Wijte mu akula, to gorkoto zigle ne razbira she rabotata mu e nisko platena zatowa ja ima. Kak inache?

 31. 31 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Kade si mingjanche?
  Ela tuka da pohortuwame!

 32. 32 Профил на ССКГ
  ССКГ
  Рейтинг: Любопитно

  Интересно, ако се отдели на какъв език ще говори Алба? Защото доколкото знам в историята си никога населението й не е говорило един език? А дори и да върнат келтския, надали той ще има същия успех както в Ейре?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 35. 35 Профил на Alexandar!
  Alexandar!
  Рейтинг: Неутрално

  Nadali problema s ezik e nai-goliam,to i v shveicaria,icelandia i dr strani ne govoriat na edin ezik,ta dori i strana kato kanada,vaprosat e 4e shte e mnogo po dobre Shotlandia da se otdeli dori i samo po istori4eski pri4ini,az nz kak mogat da sa v edna darjava s hora koito do predi niakolko stoletiia sa gi okopirvali,klali i besili,sashtoto vaji i za Severna Irlandia ta dori i za Uels,koito sa nai istinskite britanci!

 36. 36 Профил на mai
  mai
  Рейтинг: Неутрално
 37. 37 Профил на ю'
  ю'
  Рейтинг: Разстроено
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах