Европа одобри ветеринарните пунктове

Инспекторите от Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Европейската комисия са одобрили състоянието на българските контролно-пропускателни пунктове, където се проверява вносът от държави извън общността. Мисията продължи от 15 до 26 януари и е първата след влизането на България в Европейския съюз.


От началото на годината осемте ветеринарни пункта бяха включени в общата европейска система за проверка на стоките от животински произход. Целта на проверката беше да се установи готовността на страната за контрола на свободното движение на живи животни, млечни и месни продукти. В преговорите с ЕС беше решено България да има ветеринарни пунктове на пристанищата Варна и Бургас, при Калотина, Гюешево, Златарево, Капитан Андреево, Брегово и летище София. Евромисията е инспектирала пет от тях - тези на границата с Турция, Сърбия и Черна гора, на пристанищата и на летище София. Не е имало забележки по оборудването и подготовката на кадрите. Проблемът е бил в липсата на одобрени от ветеринарите складове, където ще се съхраняват пратки за реекспорт, неотговарящи на стандартите на ЕС, поясни директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. До този момент нито една българска компания не е заявила желание да лицензира подобни складове, обясни Байчев.


Продължават проверките и на европейските експерти из лицензираните месо- и млекопреработвателни предприятия, които трябва да приключат до 2 февруари. Досега ЕК издаде разрешения за износ на 61 български мандри и месопреработвателни предприятия. Половината от тях не можеха да се възползват от тази възможност поради липса на партньори в ЕС. Преди началото на проверките мениджърите бяха притеснени, че изискванията на европейските ветеринари са твърде високи и това ще ги отреже от пазарите. Според Жеко Байчев инспекциите протичали нормално, особено при месопреработвателите, където не съществува проблемът с качеството на суровината. По график миналата седмица бяха обходени компаниите в Южна България. Инспекциите в Северна ще приключат в края на седмицата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK