Членки на ЕС искат осъждане на комунизма

Предложението може да бъде вписано в проектозакон срещу непризнаването на холокоста

Престъпленията, извършвани от комунистическия режим, трябва да бъдат поставени на една плоскост с тези от времето на нацизма в Европа. Зад това искане се обединиха Полша, Естония и Словения. Искането на трите страни дойде в контекста на предложения от германското председателство на ЕС проектозакон, който има за цел да инкриминира във всички страни членки както подтикването към расизъм и дискриминация, така и отричането на геноцида и извършените от фашисткия режим престъпления. Представител на Варшава в Еврокомисията отбеляза, че от морална гледна точка и в памет на жертвите на двата режима е необходимо престъпленията да бъдат разглеждани по един и същ начин. Подобно искане обаче срещна опозицията дори и на бивши комунистически страни - членки на ЕС, като Словакия. "Не можем да поставяме на една плоскост фашизма и комунизма", категоричен беше министърът на правосъдието на Братислава Щефан Харабин.
Този дебат за пореден път постави под съмнение възможността за приемането на закон, инкриминиращ отричането на престъпленията, извършени от фашизма.


Опити за въвеждането на единно европейско законодателство в тази област са правени и преди, но бяха отхвърлени на два пъти - през 2003 и 2005г. Причината е, че в различните страни има различно отношение към европейското историческо наследство. Освен това държави като Великобритания защитават позицията, че подобен закон би нарушил свободата на словото. Въпреки досегашния провал за хармонизиране на европейското законодателство германският правосъден министър Бригите Цюприс заяви в края на миналата седмица, че се надява да бъде постигнат пробив още преди края на председателството на нейната страна на ЕС, тоест преди 30 юни.


Предложения от Берлин проектозакон предвижда от 1 до 3 години затвор за две групи престъпления - публичното подбуждане към насилие и омраза, както и публичното отричане и подценяване на престъпленията срещу човечеството, геноцид, военни престъпления и холокоста.Антисемитска брошура породи скандал в Европарламента. Неин автор е крайнодесният полски евродепутат от Лигата на полските семейства Мачей Гертих. Той е автор на брошурата, в която в рамките на 30 страници обяснява как евреите имат различни биологични характеристики, обичат да се събират сред богатите и формират собствени гета. Скандалът беше породен поради факта, че на корицата на брошурата, раздадена и на останалите евродепутати, е отпечатано логото на Европарламента. Неговият председател Ханс-Герт Пьотеринг нареди разследване по случая, което трябва да установи дали за издаването на скандалното произведение са използвани европари. Говорител на Еврокомисията от своя страна определи случая като неприятен. Гертих не за първи път поражда подобен скандал. Миналата година той разбуни духовете в Европарламента с хвалебствените си изказвания за Франко.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK