Нарежда ли се България сред падналите ангели на Европа

Нарежда ли се България сред падналите ангели на Европа

© ДневникЩе повторят ли източноевропейските пазари грeшките на азиатското прегряване отпреди 10 години? Вече има индикации, че в региона се игнорират ясни сигнали за задаваща се криза, се казва в последния доклад за Източна Европа, изготвен от Данске банк (Danske Bank). Анализът, който обхваща общо 11 индикатора за уязвимост на 10 централно- и източноевропейски икономики, поставя България, Румъния и Латвия, Естония и Литва в групата страните с най-висок риск, съобщи Ройтерс.


Ситуацията в балтийските държави, България и Румъния днес много прилича на годините точно преди кризата в прегряващите азиатски икономики през 1997-1998 г., показват данните на Данске банк. Динамичния ръст на БВП от над 5% на тези четири страни в последните години е бил подхранван главно от вътрешното търсене, което е довело до много по-бързия темп на нарастване на вноса в сравнение с износа. Влошаващите се платежни баланси, дефицитите по текущите сметки, голямата инфлация, натискът от страна на заплатите, значителният обем на краткосрочните заеми в чужда валута и фиксираният валутен курс за някои страни са само част от рисковете, които могат да доведат до прегряване на икономиките в региона по същия начин както в Азия преди 10 години. Вече има ясни сигнали за това, включително и в България, алармират анализаторите.


Един от основните проблеми пред икономиките от региона остава твърде високата инфлация. Тя се подхранва основно от ръста в заплатите, които тепърва трябва да догонват европейските нива, в комбинация с голямото вътрешно търсене, което качва цените на основни стоки и услуги. Високата инфлация създава най-сериозни рискове за страните с фиксиран валутен курс като България и прибалтийските държави, предупреди и в. "Файненшъл таймс". Важен урок от азиатската криза е, че режимите с негъвкави обменни курсове създават идеална предпоставка за по-голяма икономическа нестабилност и уязвимост, които не трябва да бъдат пренебрегвани. При фиксирани курсове негативните последствия от евентуални икономически сътресения ще бъдат поети изцяло от обикновените хора, обяснява Майкъл Дибула от BNP "Париба" във Варшава.
Друг важен фактор за овладяването на риска и прегряващата икономика са бюджетните излишъци, каквито всички страни от региона поддържат. Всички имат и големи дефицити по текущите сметки. Тревожен факт е, че дори големите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), които регионът привлича активно в последните години, може да се окажат недостатъчни, за да компенсират неравновесията по платежните баланси. Проблемът идва от вида и качеството на инвестициите, голяма част от които не създават добавена стойност. Все повече анализатори смятат, че качеството на инвестициите - най-вече насочени в недвижими имоти и търговски центрове, не е на ниво, което да може да стесни дисбаланса по текущата сметка в дългосрочен план.


Нарастващият дефицит по текущата сметка заедно с голямото вътрешно търсене водят и до ръст в кредитирането. Той обаче е твърде голям, казват от Данске банк, и това прави страните с фиксирани валутни курсове още по-уязвими към последващо рязко свиване в кредитирането, срив и последваща продължителна стагнация в развитието на икономиката като цяло (т.нар. португалска болест).


Това не е първото предупреждение. През януари Световната банка алармира в свой доклад, че икономическият растеж на България може да започне да се забавя още през тази година и има реални рискове за сериозна корекция в темповете на растеж в двете нови страни членки и прибалтийските републики. Според финансовата институция наблюдаваните тенденции в структурирането на икономиката подлагат на изпитание способността пред страната да съхрани сегашните високи темпове на растеж през следващите. С постигнатия ръст на икономиката през миналата година България е надхвърлила потенциалния си дългосрочен растеж, смятат анализаторите.


"Виждаме всички процеси, водещи към пълен срив", заяви Нийл Шиъринг, анализатор в лондонския "Кепитъл икономикс" в статията "Падналите ангели на Европа" на сп. "Нюзуик". Просперитетът на района е застрашен от комбинация от популистки правителства, умора от реформите и хронични преразходи. Тук като евтини кредити се изсипват огромни средства само заради презумпцията, че само защото страните са европейски, рискът е по-малък, отколкото показват нормалните оценки на МВФ за политиката, икономиката и финансите. Източна Европа консумира много повече, отколкото произвежда, и в един момент може инфлацията да литне нагоре, кредитът да се оскъпи или съвсем да секне и всичко да отиде по дяволите, пише "Нюзуик". В същото време умората от реформите изкачва на власт леви политици, склонни да харчат по комунистически щедро за неефективно здравеопазване например, но не и за изследвания и разработки. "Мисля, че всяка от тези страни ще изпадне във фискална криза през следващите 10 години", коментира Симеон Джанков, старши икономист от Световната банка.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на motor
  *****
  Неутрално

  Спомняте ли си оня немски професор с 4-5 титли за доктор хонорис кауза, който преди 10-тина години обясняваше в няколко поредни статии, как курсът на лева е надценен и скоро ше се срине ?

  "Тъпите копелета" първо да си отговорят, защо Хонг Конг и Сингапур не бяха засегнати от азиатската криза (освен в рамките на външната им търговия със засегнатите държави), също както и балтийските държави при Руската криза!

  Аман от тъпанари, пратени да се учат на занаят съотв. да ръсят простотии в отделите за източна европа.

 2. 2 Профил на Делчо Делчев
  *****
  Неутрално

  Незнам кои са тъпанари и кои не.Наи-малкото нямам ценз да се произнасям за тези хора но едно ще Ви помоля- когато проявявате ,за кои ли път!!!, Българската си мъдрост да се ЗАМИСЛИТЕ защо ние сме тук а те са там,образно разбира се.

  ^ДО ЧИКАГО И НАЗАД^
  (маи все още ектуална)

 3. 3 Профил на Drale
  *****
  Неутрално

  Името на българския икономист цитиран в края на статията не е Джанков ами е Дянков. И без да го познавам лично съм сигурен, че е много умен мъж тъй като съм чел някои от статиите му. И щом дава подобни прогнози значи не говори наизуст. Ама кой ли да го чуе? Поне българските имена превеждайте правилно бре г-да жОрналисти.

 4. 4 Профил на Кльоф
  *****
  Неутрално

  Аз ли лошо си спомням или преди 10 години левът наистина се срина

 5. 5 Профил на цървул
  *****
  Неутрално

  не коментирайте автора - той най-вероятно знае повече от всички пишещи,взети заедно !!!!!!!!!
  замислете се !!!!!!!!!
  българинът е разбирач от всичко , само не и от правене на пари - ако и ние започнем да разбираме и да правим пари-ще приключим финансовите пазари !

 6. 6 Профил на ишщ
  *****
  Неутрално

  На български не се пише Хонг Конг, нито Кинг Конг, а Хонконг

 7. 7 Профил на Никито
  *****
  Неутрално

  Те макроикономистите от развитите страни са толкова наплашени, че ще им избягат инвеститорите в Азия и Източна Европа, че почват да пишат ето такива простотии. Ами вижте само графиките, които са дадени в статията. Според тях изглежда, че най-добре се справя Унгария, а всички знаем кво става там в момента. Трябвало спешно да се намали ръста в България, как пък не! Трябва спешно да се увеличи поне до двойни темпове! Имало натиск за по-големи заплати и по-голяма инфлация. Ми естествено че има, нали трябва да настигаме! Кво са ми са се завайкали! То като английската работа - не можете две години да работите в Англия, пък после седят журналистите на Хитроу и се чудят що не слизат българи от самолета. И после във вестниците - ми ние май сбърхакме! Ми сбъркахте тъпанари такива! И за тая измислена криза в България пак бъркате, ама чак по-късно ще го разберете! А за следващата година - 2007 - ще ви издухаме най-малко съм 7% растеж на годишна база. Ха да ви видя тогава кво ще говорите?!?

 8. 8 Профил на стоян
  *****
  Неутрално

  Силно се надявам тези прогнози направени от уважавани институции и анализатори , да са преувеличени . Представете си ,че са савсем реални и защото наистина дефицита ни по текущата сметка е прекалено висок , кредитите ръстът , а с парите не се прави бизнес и добавена стойност ,а се копуват скъпа вносна техника и коли . Айде казете ,че не е вярно последното , защото българина с неговата мания да е по-имащ от Вуте го кара постоянно да сменя новия си телефон с по нов и да си го закачи на голия гъз , карайки колата втора ръка купена с пари назаем.
  Силно се надявам ,че занапред ни чакат само ръст , без сривове защото в противен случей - майка ни жална

 9. 9 Профил на грую
  *****
  Неутрално

  как капачката не прави бирата , или поредните кренвирши от месо , или "ако краката ви са ПЕРФЕКТНИ и вие сте перфектна" .........или какви са тези консуматори , за които се пишат подобни реклами ((((((((((((((((((((
  --------------------------------------------------------------
  надеждите умират последни (САМО това последното май е истина)
  --------------------------------------------------------------
  който не вЕрва - http://tenfore.com/uk_markets.htm
  -------------------------------------------------------
  ДА ЖИВЕЯТ ДВУПОСОЧНИТЕ ПАЗАРИ -

 10. 10 Профил на Кр
  *****
  Неутрално

  Не знам умни ли са или не авторите. Знам едно - В България не се произвежда, а всички харчат на кредит като за световно. Краят е близо. 80% от успешните бизнеси са свързани съсъ строителството. Ако то забави темповете си положението ще стане критично.

 11. 11 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  *****
  Неутрално

  В другите страни незнам дали ще имат криза, но у нас със сигурност и не е далеч тоя ден. Впрочем този номер бле отработен 95/97 и колко му е да се повтори. Това е единствения начинда се пемахне огромната междуфирмена задлъжнялост. Вижте как се се краде и то бедочливо и ударили направо през просото. Никакви взискания, съдят се само кокошкарите, пълна АНАРХИЯ и БЕЗДЪРЖАВНОСТ. Това ако някой му вика демокрация здраве му кажи!

 12. 12 Профил на Колев
  *****
  Неутрално

  За опасностите от валутен ворд, висока инфлация и платежни дефицити у нас малцина предупреждават. Не мога само да разбера защото Световната банка и МВФ се правят на ударени, след като валутния борд бе въведен от тях, те наложиха режима на фискални рестрикции, включително бюджетни излишъци за да могат такива като Дойче банк да си хеджират инвестиционните рискове в БГ. И не казаха как да се излезне от валутен борд, нито пък предлагат компенсаторна политика. Химерата на влизането в Еврозонат при сегашния курс се отдалечава и .... Изглежда искат отново да попаднем под външно управление /за което пак допринасят като през 1996 година БСП/ и да се измъкнат по терлици от кашата, която сами създадоха. Правителството няма капацитет да се справи с проблема - чака ни репетиция на 1996-97 или римейк на Унгария.

 13. 13 Профил на RealAK
  *****
  Неутрално

  Ne se pritesniavaite "bratia", tova sa samo lafove i dogadki na razni anal'izatori.
  Nali se se6tate, 4e ot gorekomentiranite eastcountries u nas ikonomikata e silno "unreal" i hi4 ne e lesno da se analizira. Purvo pri nas vse oshte "Sivoto zove" i reano obiavenite danni sa ne6to dosta abstraktno, a "stukmistikata" nikoi ne ya vzima na seriozno. Vtoro pri tazi razlika v standartite i nivoto na zaplati u nas edva li shte ima globalen sriv, v smisul 4e kolko po-lo6o moje da spada nivoto (standarta), sled kato shte ima otliv na kadri!? I treto kak shte pregree ikonomika kato na6ata, koiato e virtualna?! T.e. smiatam, 4e nie ne se vpisvame v tezi grafiki i analizi prosto zashtoto u nas ima dosta svoboden, nekontroliruem pazar i kapital...

 14. 14 Профил на разбирач
  *****
  Неутрално

  Присъединявам се към 1 и 7. Аз съм сериозен човек, но съм останал тук въпреки това, просто така ми е кеф. Само погледнете постоянния ръст на фискалния и валутния резерв на БГ. За тези, които не знаят ръста на валутния резерв е равен на нетния резултат от платежния баланс. Тоест като се включат капиталовите потоци, той е положителен. За разлика от кризата в Азия и другаде, у нас горещите чужди капитали (които бързо могат да бъдат изтеглени) не са толкова много, даже почти хич. А при гореописаните кризи валутите на Югоизточна Азия се сринаха (и с участието на великите капиталисти Сорос и ко, който ако го гепят Тайландците ще изчезне за нула време) точно защото имаше капитали, които бързо можеха да бъдат изтеглени. Тъй като у нас инвестициите са в реалния сектор ако се юрнат да продават сега просто цените ще се сринат и БНБ ще покрие търсенето на чужда валута без проблеми. Така, че тези приказки са неминуеми финасови крахове на БГ специално са пълни глупости. Никога не сме били по-добре, на макро ниво. На микро ниво, кой както се оправи - винаги е било така.
  То те да му мислят - Дау Джонс вчера се срина, колкото не е падал от септември 2001. Долара е надолу. Дефицита им на САЩ е вече към 800 МИЛИАРДА годишно. Така, че Световната и други банки да се занимават с други държави. Ако ще глобална рецесия да удари - ние знаем и 2 и 200.

 15. 15 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Тази статия е напълно вярна. България няма реален икономически ръст. Тези 6%, с които се хвалим, са създадени от ползване на външни заеми. Те вдигат потреблението, а с това и оборотите на бизнеса. Но животът назаем не е ръст. Повечето от чуждите инвестиции тук са в недвижими имоти, а не във фабрики. Търговското салдо става все по-отрицателно с всяка изминала години. Изобщо, един ден някой ще трябва да плати сметката.

 16. 16 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  Искам само да добавя още прилики с Азиатската криза 1997-1998:

  1. Вискокият приток на чужди капитали не е съпътстван със сериозен ръст на производителността (за дългосрочен растеж и просперитет производителността е критично важна иначе в определен момент икономиката ще издъхне под натиска на нахлуващите капитали,които търсят висок ръст и доходност)
  2. От 1997 нататък Федералният резерв навлезе в период на вдигане на основния лихвен процент (сега и ЕЦБ е в този цикъл), което ерозира привлекателността на новопоявяващите се пазари.
  3. ЕЦБ вече вдига лихвите, САЩ страдат от високи дефицити, което прави еврото още по-силно и така удря конкурентноспособността на БГ икономиката чрез обвързания лев.
  4. Както беше споменато горе пазарът на недвижими имоти няма как да не претърпи корекции на доходността в посока надолу в средносрочен период. Там са сериозна част от общите инвестиции. Няма значение, че инвеститорите ще продадат на по-ниски цени. При криза в пазара на имоти поне 10-15% от общите ПЧИ просто ще се изпарят в бъдеще. Кризата ще повлече и други сектори...

 17. 17 Профил на анализатор
  *****
  Неутрално

  Анализът на икономистите от тази банка е част от поредицата най-неблагоприятния хипотетичен сценарий за региона. Това изобщо не означава, че ще се случи. Редновно се появяват подобни доклади - било на Световната банка, било на МВФ. Те са длъжни да пишат подобни неща, за да предупредят клиентите си и за възможното лошо развитие.
  Виждам, че доста хора, които се присъединяват към тези опасения не си правят труда да погледнат ключови данни и показатели за страната. Да, България има голямо отрицателно салдо по текущата сметка, но по-важна е структурата, а тя показва, че вносът е изключително енергийни и инвестиционни стоки, които пък са нужни за производство. Делът на потребителските стоки е пренебрежително малък, в това число - коли и техника. Това вече го разбраха и от МВФ.
  Съседните страни от региона в продължение на години имаха дори по-големи дефици по текущите си сметки и не само това, но редовно подържат и бюджетни дефицити, които надхвърлят ограниченията на Маастрихт за - 3% от БВП. Малта например има отрицателно салдо в бюджетната сметка от около 10 на сто от БВП за 2004 г., повече от Унгария. Това, което е в полза на страните от региона в сравнение с България са по-големите им валутни резерви.
  Дефицитът по текущата сметка ще продължи да бъде голям и през следващите години, защото сме развиваща се страна. Темповете на растеж на износа обаче са по-големи през миналата година от тези на вноса. Освен това платежният баланс е положителен и дупката във външната търговия напълно се покрива от притока на капитали и трансфери от чужбина.
  Плюс това как да няма производство в страната - данните показват, че ръстът е двуцифрен за миналата година. Редица предприятия увеличиха или обявиха, че ще увеличат кпацитетите си.
  Един от основните показатели, по които Доналд Тръмп съди за една икономика е динамиката в сектора на недвижими имоти. Та ние сме в челото на световните класации.
  Имало висока инфлация, твърдят изплашените. Инфлацията е нормална за една догонваща и конвергираща се с ЕС страната като България. Освен това поскъпването се генерира основно от цените на монополистите и акцизите за горивата.
  Кредитите са повече от необходими. Добре че ги има, защото още щяхме да сме на дереджето от времето на Костовото правителство.
  Натиск за заплати ще има, защото това е грешка на работодателите и на всички управляващи досега. Увеличението им трябваше да започне преди години. Страните от Централна Европа увеличчиха средния доход от 200 на 650 евро за период 4 години до влизането си в ЕС.

 18. 18 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм, че това са чести симптоми в развиващите се икономики, но разликата между нас и Централна Европа е в качеството на структурните реформи. Пак повтарям, гледайте производителноста на труда. Нямам статистика пред мен, но БГ значително изостава от Източна Европа, да не говорим от Западна. Няма богата държава, която да е с ниска производителност. Капиталът или идва да се възползва от ниска себестойност на земя, труд,ресурси, или идва да ползва водещи технологии, достъп до развит пазар, квалифицирана и високообразована работна ръка. Среден път няма. Само да не ми кажете че в БГ има много висококвалифицирани хора... Като си изгубим привлекателността като евтина инвестиционна дестинация, после кво?
  #17 е прав, че този доклад не значи че криза ще има, но се съмнявам, че в БГ се прави много да се намали вероятността от такава.

 19. 19 Профил на Green Tea
  *****
  Неутрално

  С тоя валутен борд сме много на сметка защото без него и с "помощта" на "блестящите" родни икономисти и бизнесмени и досега заплатите щяха да се равняват на 20 долара. От доста време лева се покачва спрямо долара (пореден български парадокс) единствено заради фиксирането му към еврото, а инфлацията тук от началото на борда е много по-висока от тази в еврозоната. С други думи левът става все по-надценен и от срив го спасява само борда, но докога ли? Май че единственото спасение е да минем на евро колкото може по-скоро... Как успяха румънците да минат без борд?? Явно са по кадърни от нас, ние сме най-силни в приказките и лъжите.

 20. 20 Профил на whizzkid
  *****
  Неутрално

  Купувайте си евро и не вярвайте на българските тесни специалисти

 21. 21 Профил на Реален
  *****
  Неутрално

  Ти не си анализатор байно а си червено-мекере демагог! А на тъпанарите дето плюят статията и изводите в нея ще ми кажа:
  Дано да сте яки в кръста щото акъла ви е доста слаб!

 22. 22 Профил на Боян Налчаджиев
  *****
  Неутрално

  Браво най-после някой във формумът да напише нещо коректно и логически изправно.
  Абсолютно съм съгласен с авторът на горният коментар.

 23. 23 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Вярно е че без валутен борд щяхме да сме по-добре, но това вече не е опция заради безвъзвратно загубеното доверие. Румънските комунисти просто бяха по-добри икономисти от Жан Виденов, Румен Овчаров и компания; и не допуснаха финансова катастрофа като нашата. Ще продължаваме да си носим последствията и негативите докато всички не минем на евро - това е.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на "оптимист"
  *****
  Неутрално

  хубавото на оптимизма е , че е като комплимента - харесва ни,гали главите ни умни ((
  лошото на оптимизма е , че в него няма реализъм !!!!!!!!
  на всички форумисти-майстори пожелавам да прочетат още веднъж теорията на неомалтусианците

 26. 26 Профил на гуньо
  *****
  Неутрално

  аман от разбирачи - ако сме много умни (или поне по-умни от автора на статията)- защо сме бедни ?????????
  защо сме само пред Албания ?????
  не е страшно някой да е прост !!!!!!!!
  страшно е да няма кой да му го каже !!!!

 27. 27 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  Между другото, прикачането ни към Румъния става все още само по-инерция. Но нищо чудно, до 2-3 години да почне да буди смях.
  Румъния вече има икономически показатели, вкл.и заплати, с около 20% по-високи от България. И това при положение, че доста по-малка част от брутния й продукт минава през бюджета.
  Румъния произвежда за разлика от нас и изнася доста конвертируеми стоки.
  Един тъжен за нас пример е "Дачия"-та.
  Заводът за сглобяване на Рено първо стартира в Пловдив. Продукцията Булгар Рено 8 и 10, се пласираше светкавично.
  В последствие обаче без никакви обяснения, в 70 г. заводът бе закрит. По странно съвпадение,точно тогава България внесе първите руски Жигулита и договорихме завод за сглобяване на Москвичи в Ловеч. Днес вече с охота внясяме близо 2 хиляди Дачии годишно и храним много румънски семейства. Кой както я нареди.

 28. 28 Профил на shliozi
  *****
  Неутрално

  "Привлеченият дялов капитал представлява 52,3% от ПЧИ през 2006 г. Постъпленията от прадажба на недвижими имоти съставляват 54% от дяловия капитал.

  През 2006 г. най-голям е притокът на ПЧИ в отрасъла недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес-услуги - 1 210,7 млн. евро, следват преработваща промишленост със 776,6 млн. евро, финансово посредничество с 627,2 млн. евро, търговия и ремонт - 421,6 млн. евро, строителство - 400,4 млн. евро. Инвестициите в отрасъла недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес-услуги са нараснали 2,6 пъти спрямо 2005 г. За същия период над два пъти са се увеличили и чуждестранните инвестиции в строителството. При преработващата промишленост най-много средства са вложени в металургията и производството на метални изделия - близо 10% от общите ПЧИ за 2006 г." (цитат от investbg)

  Малко доказателство за правилността на изводите в статията. 29. 29 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Незнам как мерят производителността на труда, но ми се струва, че се е повишила значително, защото повече от два пъти по-малко хора произвеждат толкова, колкото през 1989г.
  Колкото до МВФ и Световната банка, мисля че техните анализи имат насоченост към изпълнение на действията по прибиране на дължимите им пари или пък докозване на собствената им значимост. Така правят всички структури, които усвояват пари от другаде и на друг.

 30. 30 Профил на whizzkid
  *****
  Неутрално

  Абсолютно съгласен. Може само и да се добави че чрез тези ПЧИ се припира некой лев от междуродни инвеститори с много съмнителен характер за които единственото инфо е че са регистрирани на еди кой си остров.

 31. 31 Профил на АЛЕКСИ
  *****
  Неутрално
 32. 32 Профил на БАЙ ИКОНОМИСТ
  *****
  Неутрално

  КРИЗАТА Е НЕИЗБЕЖНА............
  ВЪПРОСЪТ Е КОГА??????

 33. 33 Профил на prehodnik
  *****
  Неутрално

  predi tochno 10 godini mojata
  zaplata beshe okolo $5 v BG.
  Nekoi da si spomna tozi moment.
  A pak za da si namerat specialisti novite
  peuspeli bulgari v BG. pogelavam im da si gi dokarat ot Afrika
  hem shte gi biat hem shte gi e.at,hem shte im rabotat 3 v 1.

 34. 34 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Явно има причини за безпокойство. Самият факт, че световните фирми за големите си проекти на "зелено" в Централна и Изтична Европа избират предимно Чехия, Словакия, Унгария и отчасти Полша трябва да ни накара да се замислим. Справка - Хюндай, Киа, Пежо-Ситроен-Тойота, Самсунг, Нокиа и т.н. А това са предимно експортно ориентирани инвестиции, които носят реални пари в тези страни. У нас какво имаме от този сорт? Шишеджам, Либхер и завод за тоалетни (санитарен фаянс, смесители и т.н.). Другото всичко е строителство и т.н. Тъжно...

 35. 35 Профил на Кр
  *****
  Неутрално

  Е те за това става дума. Пропусна и туризма, дето ще ни прави Швейцария на Балканите

 36. 36 Профил на Наблюдател
  *****
  Разстроено

  Наистина в България ръст на икономиката няма. Тези 6% съществуват само във фантазиите на тъпата тройна коалиция, която сънува кошмари в момента, защото съвестта им е гузна. В БГ има увеличено присъствие на чужди фирми, които откриват офиси в София, с цел използването на евтина работна ръка. Строителството в по-голямата си част се извършва от мафиотски фирми, свързани с правителството, които перат пари.

  Така че в най-скоро време балона ще се спука и тогава ни очаква наистина повторение на кризата от 1996-1997 г. Само че аз няма да чакам това да се случи, а като всеки добър специалист в своята област ще гледам отстрани в някоя по-подходяща за живеене държава. Вече ми омръзна да ме правят на идиот и да плащам данаци, които се крадат от шайка мизерници в правителството и мафиотските-държавни структури около него. Наистина ще се наложи работодателите да си вкарват албанци, таджикистанци, африканци и каквито още там работници се навият да работят за 200 евро месечно ( колкото е наема на гарсониера в София ).

 37. 37 Профил на fan
  *****
  Неутрално

  napravete si truda da prochetete reporta na Danske Bank i ste vidite che ne cyalata kartina e tolkova cherna.

  http://danskeresearch.danskebank.com/link/AWarningNottoBeIgnored21022002/$file/AWarningNottoBeIgnored21022002.pdf

  Друг важен фактор за овладяването на риска и прегряващата икономика са бюджетните излишъци, каквито всички страни от региона поддържат. -----> Tove ne e vyarno, vizte grafikata na str.6

  Poglednete i grafikata na str.5 - Months of imports covered by foreign exchange reserves, kakto i real exchange rate na str. 4

  A be v BG dori i Dnevnik se harchi poveche ako vnushava panika - a kachestveni jurnalisti nyama, sled kato obrazovanieto ni e na nivo 1980 - s malki izkluchenia


 38. 38 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Ако БСП остан до края на мандата си на власт, или по някакъв начин се озове в следващото правителство България тотално ще го завие накъмто Изток и ще ни сложат в пакет не с Румъния а с Украйна.

 39. 39 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  На псевдо-анализатора No27 бих предложил да сравни ръста на българското производство с ръста на българското потребление. Може би тогава оптимизма му ще се изпари. А Гуньо бих коригирал така: Не е страшно, че в едион момент си се оказал прост, страшно е, че дори и с чужда помощ не го осъзнаваш.

 40. 40 Профил на свет
  *****
  Неутрално

  Наистина ще има голям скок в заплатите ако искат работодателите да си задържат персонала. Безработицата спада, работната ръка намалява. Вече има глад за персонал. А и конкурентния натиск тепърва ще се усилва. За да оцелее на бизнеса му трябва да премине на едни нови релси. Да умее да задържа хората си, да увеличи производителността си (която зависи главно от работата на мениджърите и използваните технологии, а не простите работници). Една цялостна метаморфоза, а не просто еволюция. Не всички фирми ще успеят. Ще има много фалити главно на малки фирми, който няма да се ориентират или няма да имат средства. Неизбежно при увеличаване на заплатите ще се стигне и до ръст на цените (хранителните стоки и услугите са по-евтини от колкото в другата част на ЕС).
  Трябва да осъзнаем, че вече сме част от един голям пазар - ЕС и трябва колкото се може по-бързо да се приспособим към него. До 10 години ще има много промени тук бъдете сигурни. Не са изключени кризи, но те ще са главно в здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване - отрасли не подлежащи на силно влияние от пазара и в момента не работещи добре. Промените във бизнеса ще доведат и до промени в политическата сфера. Ще има едно изчистване и изкарване на светло. Не сега, не утре но до 15 години със сигурност.

  А за всички нас - защитавайте правата си и мислете положително!

 41. 41 Профил на Хр.Ботев
  *****
  Неутрално

  Хр.Ботев:"...а вий...вий сте идиоти!"

 42. 42 Профил на Felipe
  *****
  Любопитно

  Колкото и да се надяват учените икономистчета че ще спасят държавата, жестоко се лъжат. Те тъпите западно европейци като изкупят 50-60% от страната (хотели, НЕК, топлото, боклука и т.н.) пак ша на таковат и отпред и отзад както си искат. Тя старата максима е "Пари при пари отиват". Тай че не се надявайте да се оправим с 2,5 млн пенсионери чакащи 3-ма да вземат пенсия от 1 е то туй го няма никъде по света. Пак ако некой си мисли че аз дет съм на 25 ще ви бачкам до 102 години и накрая да взема 3 месеца по 500 евро пенсия не сте познали. Тука ще останат най големите гамени и ще си карат таксита и ще сервират и ще чистят и ще ги п..... отвреме навреме ама те са свикнали и се кефят. Пак нека знаем чужди езици, нека да сме учили, нека да сме учтиви, нека да чакаме държавата да на опраи. Последното си става доста време и ще продължи да става, ама той Христо Ботев го е казал "виж предния коментар"

 43. 43 Профил на Kaloyan
  *****
  Неутрално


  Te 'spetsialistite' i do den dneshen ne sa se razbrali koe po-to4no porodi finasoviq sriv v aziatskite pazari, a da ne zabravqme i tiq v latinska Amerika. na vsi4ko otgore nikoi ot tiq tarikati nikoga ne uspq da q predvidi tazi kriza, ta sega sednaha da se pravqt na prorotsi. Nai-tarkatskiq nomer oba4e e kak umelo propuskat da spomenat u4astieto an golemite finansovi investitori v Aziq, koito zabravqiki se ot al4nost nalivaha pari vav vsqha vazmojna shema, NO, nalagaiki usloviq, koito im pozvolqvat da si izteglqt mangizite bez posleditsi. I kakvo stana, kogato masata spekulanti se uplashi, te si ostanaha na suho, a darjavite i predimno tehnite podanitsi izduhaha supata. No ne i v Malaiziq, nito v Hong-Kong ili Singapur, kakto nqkoi otbelqza po-nagore. ZASHTO li? ZASHTOTO, tezi pravitelstva ne igraqt po svirkata na IMF i nalojenite tam nasitslveno ili moralno neo-liberalni paradihgmi.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK