Енергийната политика отново раздели силните в Евросъюза

Евродепутатите искат промяна на договора "Евратом"

Британския премиер Тони Блеър изненадващо в четвъртък обяви обратен завой в политиката на страната по отношение на поискания от Европейската комисия задължителен дял на възобновяеми енергийни източници, писа британският в."Файненшъл таймс". Въпреки съпротивата на индустрията Блеър заяви, че следващата седмица ще бъде гласувано до 2020 г. 20 на сто от енергията да идва от възобновяеми енергийни източници. Към момента едва 5 на сто от енергията във Великобритания е от такива източници.


Идеята на комисията е част от общата енергийна политика на ЕС, която ще бъде обсъждана и евентуално приета на съвета на ЕС другата седмица. Към препоръките на комисията има и заложено намаляване на емисиите на парникови газове. Въпреки че до срещата остават броени дни, някои държави все още не са взели категорично решение дали ще подкрепят исканите задължителни квоти. Френският посланик в ЕС вчера вчера заяви, цитиран от Ройтерс, че страната му няма да ги приеме. Той поиска да има гъвкав подход, което според анализаторите означава, че Франция ще настоява ядрените й централи да бъдат отчетени като фактор за намаляването на емисиите.


Германският канцлер Ангела Меркел, която наскоро също промени отношението си, вчера призова в реч пред Бундестага страните - членки на ЕС, да приемат амбициозния план за намаляване на вредните емисии с 20 на сто до 2020 г. Тя обаче заяви, че за разлика от ангажиментите си към Киото този път Германия няма да изнесе на плещите си най-големия дял от съкращаването на емисиите си.




Междувременно комисията по индустрия и енергетика на Европейския парламент обсъди тази седмица перспективите пред ядрената енергетика в ЕС. Някои депутати настояха за промени на 50-годишния договор "Евратом", регулиращ ядреното сътрудничество в съюза. Според проектодоклада на литовския депутат Еугениус Малдейкис парламентът трябва да получи по-важна роля при решенията по ядрени въпроси. Документът критикува Европейската комисия, че "игнорира ядрената енергия в своята енергийна политика". От Европейската зелена партия пък обявиха, че ще проведат конференция против употребата на ядрена енергия под заглавие "Евратом - 50 години са прекалено много. Ядрена грешка от 1957 г. насам".
-----------------


АЕЦ "Темелин" изля радиоактивна вода


В чешката атомна централа "Темелин" е имало в понеделник вечерта разлив на около 2000 литра слабо радиоактивна вода. Информацията е била потвърдена вчера от националната електрическа компания CEZ, съобщиха световни информационни агенции. Разливът е причинен от забравен отворен кран, а водата се е изляла във вътрешни контейнери на централата. Според CEZ той не е застрашил нито живота на работещите в централата, нито околната среда. Инцидентът обаче поднови протестите срещу "Темелин" в Австрия, до чиято граница се намира централата.