ЕК обнови за трети път черния списък на авиокомпаниите

За първи път двама превозвачи са извадени от списъка заради повишаване на сигурността

ЕК обнови за трети път черния списък на авиокомпаниите

© ReutersЕвропейската комисия прие днес третото обновяване на черния списък за авиокомпаниите забранени в ЕС, предаде пресслужбата на ЕК.


За първи път двама превозвачи са извадени от списъка, след като са приели адекватни мерки за повишаване на сигурността. Компаниите "Phuket Air" (Тайланд) и DAS Air Cargo / Dairo Air Services (Уганда/Кения) вече са извън черния списък за полети в общността.


"Това показва, че нашият списък действа не само като важна защита срещу несигурни полети, но също и като силен стимул за компаниите, които се отклоняват от международните норми за сигурност да отстранят слабостите си" , е заявил по този повод ресорният за транспорта зам—председател на комисията, Жак Барот.
С последното обновяване в черния списък са добавени Пакистанските международни авиолинии. На компанията обаче е позволено да извършва полети в ЕС само със самолета и Боинг 777.


Суданската "Air West", която вече имаше наложени ограничения при предишното обновяване на списъка, сега вече е с пълна забрана за полети в ЕС. Това стана след като и при единствения и самолет, който миналия път остана извън списъка, са установени слабости.


Общо 49 превозвачи вече са извън списъка на ЕС, поради спиране на дейността. Причината при някой от тях е, че националните власти са решили да отнемат лицензите им. При останалите самите авиокомпании са прекратили дейността си като такива. Това са превозвачи от Казахстан, Конго, Либерия, Екваториална Гвинея и Киргизстан. Междувременно десет нови компании от Киргизстан и Екваториална Гвинея и Конго бяха добавени в черния списък с пълна забрана за полети в ЕС.


При последното обновяване на списъка комисията отбеляза и решението на България да забрани на 5 карго авиокомпании ("Вега еърлайнс","Еър София", "Хели еър", "Скорпиън еър" и "Брайт авиейшън") да оперират в други държави на ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Швейцария. Решението е с временен характер и ще бъде преразгледано след няколко седмици от българските власти и ЕК.


След консултации с комисията Русия също реши да забрани на 9 национални превозвача да оперират в ЕС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK