Петър Стоянов към ЕНП: СДС не може да се държи като беден роднина

Ръководството на Европейската народна партия препоръча изключване на СДС

Лидерът на ЕНП Уилфрид Мартенс.

© Европейска комисия

Лидерът на ЕНП Уилфрид Мартенс.Допускам, че става въпрос за недоразумение и се надявам то да бъде изчистено най-скоро, но в никакъв случай няма да позволим отношението на когото и да е към нас да бъде като на учител към провинили се ученици. Това заяви днес Петър Стоянов по повод решението на Ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) да препоръча на Политическото бюро прекратяване на членството на СДС в партията.


Ръководството е взело това решение заради участието на лидера на СДС Петър Стоянов в т.нар. Движение за европейски реформи, се казва в съобщението на ЕНП. Основният мотив е, че е несъвместимо членството едновремнно в две конкурентни политически организации. "За член на ЕНП не е съвместимо да се присъединява към подобна инициатива и да продължава да е член на нашата партия. Очакваме от СДС да е лоялен и да спазва задълженията си като член," е заявил председателят на ЕНП Уилфрид Мартенс.


"СДС не може да бъде друга партия, освен такава, която защитава конкретни интереси на българските граждани и от тази гледна точка и СДС, и България не могат да се държат в ЕС като беден роднина, от когото нищо не зависи, да седят в ъгъла и да чакат какви решения ще бъдат спуснати. Напротив- трябва да бъдем активни участници във всякакъв вид диалог", смята Стоянов.
По думите му това е причината, заради която от СДС са се присъединили към Движението за европейски реформи - отворено публично движение, в чиято основа са консервативните партии на Великобритания и на Чехия.


Мнозинството в десницата в ЕС се осъществява не само от ЕНП, а от голямата група на "ЕНП-Европейски демократи", т.е. от ЕНП и от консерваторите на Великобритания и Чехия, посочи Стоянов.


Чрез Движението за европейски реформи защитаваме конкретни български национални интереси - то иска по-малко регулация, по-малко централизация, а това са нещата, зад които стои СДС през последните 4 години, каза лидерът на СДС.


"Това движение иска конкуренция, отваряне на пазарите, включително и за българската работна ръка, кое да предпочета - защита на българските национални интереси или лоялността към една институция, каквато и да е тя", коментира Стоянов.


СДС ясно заяви, че няма намерение и не е имало намерение да напуска Европейската народна партия /ЕНП/ и реакцията, която дойде от страна на ЕНП е пресилена, каза пред журналисти в кулоарите на парламента евродепутатът и член на НИС на СДС Мартин Димитров.


Според Мартин Димитров в ЕНП са притеснени да не би СДС да напусне партията и смятат, че с поставянето на ултиматум ще го задържат. Очаквайте оттук нататък реакция от страна на СДС, посочи той.


Попитан какъв е спорът между дискусионния клуб Движение за европейска реформа и ЕНП, Димитров каза, че част от него е доколко ЕС трябва да държи на данъчната конкуренция и в тази насока СДС е по-близо до британските консерватори, защото данъчната конкуренция в ЕС не трябва да бъде ограничавана по никакъв начин.


Надежда Михайлова коментира, че това е логична последица от последователната политика, която лидерът на СДС Петър Стоянов е водил през последните месеци, на изолация на СДС във вътрешен и в международен план.


За мен това е много сериозен удар върху СДС, каза Михайлова. Тя посочи, че ЕНП има най-голямата фракция в Европейския парламент /ЕП/ и по думите й заради политиката на Петър Стоянов СДС се лишава от най-сериозния си инструмент за правене на политика в ЕП и то по безпрецедентен начин.


Михайлова ще поиска и свикване на извънредно заседание на Националния съвет на СДС, на което Петър Стоянов да изложи своите аргументи за този свой ход. За мен СДС през последните месеци беше употребен като личен ПР за Петър Стоянов, като лична партия, за неговия интерес и за мен ще е важно как ще се произнесе Националният съвет върху тази изолация на СДС, каза тя.


Движението за европейски реформи (ДЕР) беше основано през юли 2006 г. от лидера на британската Консервативна партия Дейвид Камерън и чешкия премиер Мирек Тополанек, лидер на Гражданската демократическа партия (ГДП).


ДЕР ще бъде основата на нова политическа група в Европейския парламент, под аналогичното наименование. Този вторник Дейвид Камерън и чешкия премиер Мирек Тополанек публикуваха съвместно отворено писмо в британския в. "Дейли телеграф" и обясниха, че основната им цел е не само да създадат нова партия, но и да доближат ЕС до реалностите на XXI век.


Същия ден Съюзът на демократичните сили /СДС/ се присъедини към Движението за европейска реформа.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на неразбиращ
  *****
  Неутрално

  Да си беше станал адвокат бате Петьо- за туй е учил и за туй му стига акъла, а той глупости само прави и ни забавлява даже...

 2. 2 Профил на екс-сдс
  *****
  Неутрално

  Кофти, кофти е, когато на някого му се отлепят краката от земята. Започва да витае под поривите на всякакви атмосферни лашкания. Така и наш Петю, не знае какво да направи, къде да се закачи. Ама като не се сеща или не му се иска да изпусне газът, с който се е напомпил. Накрая ще се закачи на някой трън и тогава...

 3. 3 Профил на Мръзнал по сини булеварди и площади
  *****
  Неутрално

  Ако трябва да се назове нещо, което изгони от СДС мръзналите по площади, барикади и булеварди, то беше липсата на принципи през последните години. Напред вървяха кухи накадърници, които не могат да правят нищо друго, освен да държат речи, а щом вятърът задуха в друга посока, напускат кораба (Бакърджиевци, Татарчевци, Филчевци, Герджиковци, Яни Яневци и много, много други). Да, Европа се нуждае от реформи и данъчна конкуренция. Този път Петьо зае принципна позиция. Дано не се спази правилото, всяко принципно решение да се опюва, а изказалият го ВЪН. Това ще е краят на СДС

 4. 4 Профил на Корсаря
  *****
  Неутрално

  ...истинския политик се старае да не е ПОМИЯР или поне да не му личи.

 5. 5 Профил на Неразбрал
  *****
  Неутрално

  "Движението е за защита на отворения пазар, Европа на националните държави и силните трансатлантически връзки." А ЕНП против тези неща ли са? Тогава за какво се борят? То е ясно, че ЕС не може да стане СЕЩ, с единна конституция, правителство и парламент - това за сега си е чиста утопия. Алтернативата на силните трансатлантически връзки са силните транссибирски такива. Нещо не ми е ясно...

 6. 6 Профил на Захари
  *****
  Неутрално

  Ето докъде води липсата на истинска идеология и липсата на политически убеждения . Нашите партии са целеви групички за грабеж. Нормално е да не се ориентират добре идеологически. Що хвалби бяха че са влезли в Народната партия, пък сега ще излизат.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8 Профил на федералист
  *****
  Весело

  Глупако, етапът до който е достигнала интеграцчта днес преди 50 години също е изглеждал утопия , истината е, че националната държава умира и бъдещето е в наднационалните обединения

 9. 9 Профил на Пловдивчанин
  *****
  Неутрално

  Бати Петьо е герой,
  всичко пак обърка той.
  Не може при условие,че две трети от мислещите хора да са симпатизанти на СДС,то партията им да се мъчи с мижави проценти на всички избори.

 10. 10 Профил на Анализатор
  *****
  Разстроено

  Още с първите стъпки на сближаване на СДС с още несформираната партия ГЕРБ за всеки анализатор беше ясно,че това е нарушаване принципите на ЕНП.Със странното поведение на отличници в СДС като Г-жа Елеонора Георгиева и сближаването и с ГЕРБ за всеки беше ясно,че лидери в СДС в стремежа си да запазват в бъдеще места в парламента, изневеряват на избирателите си и принципите на Европейската народна партия.СДС, макар да гради лицеприятен медиен образ, отдавна се беше откъснало от истинските проблеми на избирателите си и особено на тези,преследвани от МВР.Вестник Демокрация е слаб и без желание да се противооставя с ярки мнения и анализи на големите медии, които в голямата си част са под контролоа на МВР.За съжаление частта от ръководството на СДС, която изменя на принципите на партията има по-добър медиен образ в България, но това е "бомба" със закъснение.Връх на всичко беше последния доклад на Американския департамент за свободата насловото в България и човешките права.Там остро се критикуваше България за нарушаване правата на хомосексуалисти, за необосновани арести и преследване на граждани и журналисти и още за какво ли не...Но явно ръководството на СДС има по-важни проблеми от тези за правата на българските граждани.А и при чуването на думичките преследване,мвр,нарушаване права на хомосексуалисти, лидерите на СДС са свенливи , къде по лицеприятни за обществото в България са мутрите и защо , да не води СДС политика на сближаване с тях, но...да...ама не, както би казал един популярен журналист.Докато СДС започва да робува на мутрите,на каруцарите и се откъсваот правозащитниците и интелигенцията е нормално да има и остра реакция от страна на ЕНП.И нека Г-н Стоянов не търси в причините "под вола теле", а прекрати връзките на партията с мутри и продължи в линията по въпроса за досиетата и се вгледа по взискателно в безчинствата на МВР и части от съдебната система, които преследват жестоко симпатизанти на десните партии.

 11. 11 Профил на n/a
  *****
  Неутрално

  Единствената принципна, антикомунистическа, демкратична партия в България е ДСБ. Останалите в СДС, ако искат да продължат да съществуват в политиката трябва да се покаят, да признаят авторитета на Иван Костов и да станат членове на ДСБ.

 12. 12 Профил на Минчо
  *****
  Неутрално

  Не мога да повярвам ,че е възможен такъв гаф. Явно му се плаща, за да убие окончателно СДС.

 13. 13 Профил на беден роднина
  *****
  Неутрално

  ЕНП не залага на губещ КОН

 14. 14 Профил на Неразбрал
  *****
  Неутрално

  Проява на доста лошо възпитание и слаби нерви е да се нарича непознат човек "глупак" просто защото не е на същото мнение. Уточнението "за сега" означава всъщност "след 50 год. - може би да", освен това постинга го писах, когато материала над него се състоеше от две изречения. Сега вече стана ясно, че от ЕНП не са против горепосочените принципи, а просто са против това да има много десни формации в ЕП. В БГ обаче се счита за напълно нормално да има 5-6 десни партии - и резултата от подобен "плурализъм" е налице.

 15. 15 Профил на Пейчо
  *****
  Неутрално

  Минчо, Минчо от началото на прехода досега тази непорината милиционерска воня трови наивниците. "СДС, и България не могат да се държат в ЕС като беден роднина, от когото нищо не зависи, да седят в ъгъла и да чакат какви решения ще бъдат спуснати" - вижте назидателния милиционерски тон на този демократ. Така говорят обидените от промяната милиционери комунаги. Пешо "демократа" и той акъл ще дава на европейските партии. Каква "гордост" какъв "национализъм" - само че и бат Петьо се надупил на милиционерите и руската агентура в БГ. Комунягите 50 години продаваха и продават българия на русия, а сега проявавт "достойнство", тоест хиич не им се влиза в Европа щото ще играят по други правила. Плаща му се Минчо, плаща му се -и на него и на Костов и на цялата милиционерска воня...

 16. 16 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  ДСБ също може да стане предмет на "недоразумение" в отношенията си с ЕНП.Този път обаче за нещастие на медиите виновен няма да е Иван Костов, а депутати от ДСБ, които заобикаляики ценностната система на ЕНП вървят към сближаване с ГЕРБ.
  За съжаление властолюбието на политиците и безпринципността им в желаниет им да се харесат на "широките народни маси", силно представени в политиката и радващи се на розов образ от медии, свързани с МВР и правилно, наричани единствено от Явор Дачков-ОВЧАРЕТИНА е пагубна за правовия ред и нормалния политически живот в България.Службогонците от опозиционни партии юрнали се като с подпалени задници към фонтана ГЕРБ, забравят,че дори да имаш 4 % на избори пак може , по съдебен път да се бориш за правата на гражданите.Така,че моя съвет любими лидери в дясно е, ако искате да имате благосклонността на ЕНП ,забравете връзки с МВР, забравете властта и се съсредоточете в граденете но европеиски закони.Първо досиетата,за да разберем кои журналисти слугуват на МВР и второ правата на гражданите,чиито гласове чакате...

 17. 17 Профил на Анализатор
  *****
  Весело

  Изхода от задаваща се катастрофа на десните идеи е всяка дясна партия, член на ЕНП ,незабавно да предприеме мерки за изключване на всеки не споделящ идеите на ЕНП.НЕЗАБАВНО да бъдат изключени ръководни кадри, сближаващи се с партия ГЕРБ, особено след вчерашната публикация в едно от най-авторитетните американски издания.
  Иначе десните избиратели в България ще влязат в ролята на девойчето от филма "Маргарит и Маргарита" , изнасилено от мутрите на властта.

 18. 18 Профил на разочарована седесарка
  *****
  Неутрално

  Едва ли причината Петър Стоянов да не води листата за евродепутати на СДС е единствено този гаф. Има и други. Най-интелигентното решение в случая е той да се откаже сам от нея. Лъчезар Тошев и без това има достатъчно опит и е допринесъл достатъчно за България без много шум. Така че най-полезно за СДС ще бъде той да оглавява листата - един наистина скромен и некорумпиран политик.

 19. 19 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  В политиката се случва да се самозабравиш, да загубиш ориентировка.Но има един много прост принцип ако се залуташ, да разбереш къде се намираш. Виж кой те хвали?
  Бат Петьо /това име вече му лепна/ е хвален напоследък най-много от в-к Труд. Там коментарите за него са пропити направо с родителка ласкавост. Лееекичко му подакват и още по леко го водят за носа.
  Същото стана , ако си спомняте с Надето Михайлова, когато Труд и даде й рамо срещу Катерита Михайлова. И след като Бат Петьо падне в трапа /засега той само се препъва/,
  "приятелите" му от Труд , ще го забравят моментално. И завинаги.

 20. 20 Профил на W
  *****
  Неутрално

  otdavna se preorientirahme kam DSB, zashtoto tam sa lichnostite ot SDS i samo DSB proezhda printsipna politika..

 21. 21 Профил на Все още фен на Времето е наше
  *****
  Гневно

  Г-не Петър Стоянов,аз като симпатизант и въпреки всичко член на СДС ти задавам няколко въпроса.
  1.Защо беше променен устава така че редовите членове и симпатизанти са лишени от правото да участвуват във вземане на решения по всички въпроси свързани със СДС?
  2.Защо СДС в страната се представлява от областни структури които обикновените членове не познават?
  3.Защо при наличието на толкова десни избиратели СДС едва влезе в парламента?
  4.Защо СДС е толкова безлична в парламента и страната?
  5.Защо СДС не прави нищо за подготовка на нови лица в ръководството?
  6Защо.....?
  И още много защо?
  Г-не Петър Стоянов в теб много хора вярваха но явно не си достоен за тази вяра.Вече си мисля че изпълняваш поръчката за ликвидиране на СДС.Иван Костов и Надежда Михайлова не посмяха но явно ти си по-послушен.
  СДС ще оцелее-има много симпатизанти/не клиентела/.
  От ДСБ не се радвайте защото и вие сте на същят хал.

 22. 22 Профил на 8 dekemwri
  *****
  Гневно

  Pomnich li Petre kogato na edin studentski praznik goworeche na studentite che Bulgaria ima nuzda ot teh?
  A w sustoto wreme izprati dezata si na zapad?????
  Pomnich li kak s Bil Klintan si merehte obuwkite i nekoi drugi raboti i kakwi magarii prawehte dokato sasedite gi bombardiraha.
  Warni se nazad w sustestwuwaneto si i si spomni kolko grehowe imach!!!!!!!!!
  I ti se opitwach da postignech politicheska kariera sled wsichki mizerii koito si prawil?????
  Po dobre si potursi njakakwa druga rabota za prehran- naprimer w zirka ili w teatara.

 23. 23 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  г-н Стоянов,колкото се напъваш да си нещо по вече от г-н Костов, толкова по голям палячо изглеждаш.Мери се с някой друг,който ти е по мярка.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на Amy
  *****
  Весело

  As someone who does see stagflation lite on the horizon, perhaps even the near-term horizon, i would like to know why greenspan thinks it "doesn't" seem that we are entering a period of stagflation.,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK