"Муудис" прогнозира 20-годишен застой

Според агенцията сценарий "икономическо чудо" е неприложим за България

България и още четири държави - нови членки на ЕС, са заплашени от т.нар. португалската болест - продължителна икономическа стагнация и болезнено прилагане на европейските стандарти, което ще задържи темпа на нарастване на реалните доходи. Това е изводът в последния доклад на кредитната агенция "Муудис" (Moody's), изследвала България, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Основната причина за песимистичната прогноза на анализаторите е комбинацията между голям дефицит по текущата сметка и фиксирани или силно ограничени валутни курсове в петте държави, което ги прави много уязвими към външни сътресения и може да доведе до икономическа криза. Прогнозата е, че през следващите 20 години петте страни ще постигнат едва удвояване на брутния вътрешен продукт на глава от населението, какъвто е опитът на Гърция, Испания и Португалия.


Повечето български макроанализатори обаче отново отхвърлиха поредните предупреждения за опасността от увеличаващия се дефицит в комбинация с недотам качествени чуждестранни инвестиции.


Анализаторите от "Муудис" чертаят два основни сценария за бъдещото развитие на петте държави. Първият и по-вероятен е т.нар. португалска болест, а вторият, за който кредитната агенция почти не допуска да се случи, е повторение на опустошителната азиатска криза от 90-те години на XX век .
Анализът открива сериозни рискове за наближаващата стагнация и в качеството на чуждестранните инвестиции, които покриват дефицита в текущата сметка. България завърши 2006 г. с дефицит по текущата сметка от 16% от брутния вътрешен продукт (3.8 млрд. евро). За същия период преките чуждестранни инвестиции надхвърлиха 4 млрд. евро. Данните на "Муудис" обаче показват, че страната ни заема последно място сред разглеждани 5 държави по ефективност на инвестициите. Това означава, че в България са необходими най-голям обем вложения за производството на единица продукция, което допълнително допринася за уязвимостта на икономиката. Освен това единствено в България ефективността на инвестициите показва спад от 1998 г. насам.


В последните месеци се засилиха предупрежденията за качеството на инвестициите в България, които играят решаваща роля за активността на частния сектор и би трябвало да намалят дисбаланса в текущата сметка в по-дългосрочен период. България има нужда от повече вложения, насочени в производството, коментира преди ден и ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за страната Робърт Хагеман в интервю за "Дневник". Той определи като сравнително малък дела на производствените инвестиции в общия обем на чуждестранните вложения в страната.


Според анализаторите на "Муудис" икономиките на петте държави се развиват твърде бързо. Без да използват термина прегряване, те предупреждават, че това увеличава риска от криза. "Спасителен пояс" за петте държави, който ще ги предпази от азиатския вариант в случай на криза, е членството им в ЕС.


Предупрежденията обаче не притесниха българските макроикономисти, които се обединиха около мнението, че ситуацията в България е много различна от икономическите условия, породили кризата в Португалия през 1999 г. Основната разлика е, че България поддържа бюджетен излишък, докато Португалия е имала много голям бюджетен дефицит, който всъщност беше проблемът й, обясни Георги Ангелов от "Отворено общество". По думите му за последните 10 години всички цитирани в анализа източноевропейски страни са направили голяма крачка напред в развитието си, най-вече в икономическата свобода и конкурентността си. За разлика от тях в Португалия не е имало толкова големи положителни промени.


Проблемът не е големият дефицит по текущата сметка, което е нормално за развиващи се икономики, а фактът, че той се интерпретира като проблем от подобни институции, което дава лош сигнал на инвеститорите и така могат да се реализират част от рисковете, смята Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика.


Според българските анализатори рисковете в доклада са надценени и те се неутрализират от големите инвестиции, които продължават да покриват дефицита.


Опасението, че евентуално разклащане на доверието на инвеститори към българската икономика и спиране на инвестиционния поток ще доведе до катаклизъм в платежния баланс, е силно преувеличено, смятат от Института за пазарна икономика. Според анализаторите спад в инвестиционната активност би довел до по-малко потребление на суровини, материали и инвестиционни стоки, които формират над 85% от вноса. Същевременно с това валутните резерви на БНБ растат, което означава, че входящите парични потоци са по-високи от изходящите.


Въпросът в случая е не какъв е дефицитът, а дали България ще подобрява бизнес средата, за да привлича повече инвеститори, смята Ангелов. Според него проблем може да се породи само ако страната спре да провежда структурни реформи. Основният начин да запазим растежа и да избегнем евентуално забавяне е да продължат структурните реформи, най-вече либерализацията на трудовия пазар и подобряването на бизнес климата, е мнението и на Димитър Чобанов.


Българският износ очевидно расте и очевидно качеството на инвестициите не е попречило на това той да стане конкурентоспособен, смята Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него увеличението на дупката се дължи основно на вноса на горива и суровини, както и на инвестиционни стоки. Дори и инвестициите в молове и търговски центрове са ефективни, защото допринасят за въвеждането на ноу-хау, технологии и опит, добави Чобанов.


Ако все пак прогнозите на "Муудис" се реализират, това ще се усети най-вече в намаляване на цените и работните заплати и повишаване на безработицата. В тази ситуация решаваща ще е гъвкавостта на икономиката, коментира Ангелов.
------------------


Азиатската криза


До 1997 г. Азия привличаше повече от половината от общия приток на капитали към развиващите се страни. Икономиките от Югоизточна Азия поддържаха високи лихвени проценти, които привличаха инвеститорите, търсещи висока възвращаемост, което подхранваше големия им ръст в БВП от 8-12%. В средата на 1997 г. обаче събитията в Латинска Америка изплашиха западните инвеститори, които загубиха доверието си в Източноазиатския регион и започнаха да изтеглят парите си, създавайки ефект на домино. Негативните последици се задълбочиха и от наличието на големи дефицити по текущите сметки и фиксираните обменни курсове в азиатските икономики, което ги беше направило изключително зависими от чуждестранните средства.Португалската болест


При подготовката си за членство във валутния механизъм ЕРМ2 и в условията на падащи лихвени проценти Португалия премина през истински икономически бум. Страната преживя голям ръст на БВП, силен ръст в кредитирането, дълбок дефицит по текущата сметка, а заплатите се базираха на наивни според анализаторите очаквания. В края на 90-те години глобалните тенденции в комбинация с отслабената конкурентоспособност изтриха постигнатия напредък и доведоха до продължителен период на стагнация, от чиито последици страната все още не може да се отърси. В резултат конвергенцията с европейските стандарти по отношение на доходите на населението беше прекъсната.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НСИ
  *****
  Неутрално

  Българските макро-икономисти живеят в собствен измислен свят на очакванията и надеждите.Не може с почти никакво производство да имаш ръст в инвестициите.Какви инвестиции,тези в закупуването на недвижими имоти от руски неустановени капитали и английски борсови спекуланти.И на неграмотните е ясно че те са от ден до пладне и е въпрос на време тяхното лавинообразно оттегляне от българския пазар.Това ще доведе до вълна от фалити в строителния бизнес,който последните две години беше определящ в българската икономика.Народа ще обеднее защото ще се обезценят неговите вложения в недвижима собственост.Не може икономиката на една страна да се основава на един сектор и да е защитена от срив.Възможно е това т.н макроикономисти да го виждат, но да не им е изгодно да го споделят изпълнявайки различни сценарии от които ощетен ще остане народа.Примери много-финансовите пирамиди,строителните пирамиди, банковите фалити,обезценяването на българския лев за дни и т.н.

 2. 2 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Само ще допълня че съм учудена че българските макроикономисти, учили-недоучили, правят заключения противоположни на тези на Муудис. След 2-годишното ми отсъствие от България наблюденията ми са че нещата са се влошили и няма реални предпоставки за сериозни чуждестранни инвестиции (в производство, биотехнологии, високотехнологичмни центрове), т.е. няма предпоставки за икономически растеж.

 3. 3 Профил на редник Манолов
  *****
  Неутрално

  Наште тикви като не увират от вън ще ни ги наместят

 4. 4 Профил на azinator
  *****
  Неутрално

  Tazi novina shte bude zabravena mnogo burzo, zashtoto ne e udobna na mnozinstvoto hora v Bulgaria, koito sa si nabutali glavite v pqsuka (koito e na prevarshvane s tezi stoeji).

  Kum kazanoto po-gore iskam da dobavq oshte edin faktor koito shte doprinese za zastoi - choveshkia kapital, koito produljava da bude bolna tema, i mnogo skoro shte se prevurne v ekzotichno ponqtie.

  No kato nqkoi ne iskat da se pouchat s dobro, shte se pouchat po trudniq nachin. Edin ili drug pat, nqma kude da se hodi.

  Aaa, bqh pisal na edin ot redaktorite na Dnevnik no novinata ostana nqkak na strana. Michael Porter ot HBS shte stava ikonomicheski suvetnik na Kadafi i Libiq. Nie neka si sedim i se biem po gurdite: Ne ste sami!....i v kraina smetka pak shte sme sami na ikonomicheskoto i kulturno duno na stranite v Evropa.

 5. 5 Профил на инж. Филип
  *****
  Любопитно

  Това не е първата статия на тази тема. Аз лично незнам какво ще стане. Но с много пенсионери, малко работещи, дефицит (16%), нулево образование, безрасборно строителство, концетриране на БГ икономиката в София и други: Нещата не изглеждат много розови. Ако поне приложим правилата на ЕС ще се стимулират повече хора да развиват бизнес и да се трудят. А не да делиш 50 на 50 с държавата, че в повечето случаи и по зле. Но от статията заключавам че за разлика от турците които ни завзеха със сила, ЕС (Германия, Франция и Англия) ще ни превземе с пари. Аз се чудя ако падне валутния борд, както се пускат едни такива слухове че еврото щяло да стане 2,50, какво ще правим тогава. Хората едва ли ще преживеят още едно нагло и масово ограбване на труда им.

 6. 6 Профил на мислещ човек
  *****
  Неутрално

  Приемането ни в Европейската общност не може да измами никой мислещ човек. В днешна България растат и процъфтяват единствено гробищата. Изгубили контрола над своят Живот се подготвяме за последния си поход - към Отвъдното. Българинът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек и умира, погубен от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения. Хората са смазани от мизерията, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото раздържавяване на нашата и без това мнима държавица. Улични престрелки, глутници скитащи кучета, тълпи от просяци, мърсотия, епидемии, корумпирани, неработещи държавни служби, скъпи некачествени стоки, скъпи некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност, липса на всякакви правила, безбройни схеми за кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални псевдо инвеститори и хитреци...

 7. 7 Профил на бивш брокер
  *****
  Любопитно

  Днес по Нова TV говориха за очакван срив в цените на недвижими имоти в световен мащаб/или поне там където те бяха напомпани спекулативно/.От водещите български корифеи от недвижимите имоти обаче прогнозираха , че това няма да засегне значително българския пазар?!Причината била ,че тук не са инвестирали много чужденци,които евентуално биха се оттеглили.Е добре ама до вчера във всички медии агенциите за имоти говореха ,че БГ е на второ място по желана инвестиция от англичани,ирландци, норвежци,дядоКоледовци и тем подобни.Били вкарали 4 млрд.евро.Та пита се на кои от техните безценни твърдения да вярваме.Същите са и българските макроикономисти.Вярват и твърдят само това което им е изгодно.Не съм учуден, лошото е че много хора им вярват и правят грешки за които скоро ще съжаляват.

 8. 8 Профил на тъжен обезверен народ
  *****
  Разстроено

  Прав си бе братко, ама какви сладки приказки омайни ни заливат всяка вечер по новините!Какви призиви, какви обещания,какво розаво бъдеще ни чака там някъде в небитието! Какви заучени фрази излизат от устите на неграмотните номенклатурчета докопали се до власта и кокала, аха аха сами ще си повярват.Големи артисти.Бай ти Ганя ряпа да папка!

 9. 9 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  Най-различни прогнози. Като цяло се вижда, че производство, годно да се предложи на отворения пазар в ЕС, почти няма. Без да претендирам за представителност, имам наблюдения, че темпът в строителството също ще се забави. На принципа "сега в други градове, а скоро и в София".
  А колкото до брокерите на имоти, че цените нямало да падат - една приказка: Баба Меца казала на Зайо Байо, че тази година ще има много круши. Как позна? - попитал Зайо Байо. Не знам, ама много ми се ядат, какзла Баба Меца.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на да му е сладко
  *****
  Неутрално

  Не разбрах за къв ху. сме им на Европа след като разчитат тия дето генерират корупцията да се борят с нея с приказки от 1001 нощ?!Ще им разтурим съ 50 годишншя съюз , ще видите.Те не знаят що е то тумур.

 12. 12 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Чудя се българските икономисти откъде имат самочувствие и защо така ни засипват единодушно с розовите си оценки? Наистина ли няма други мнения?

 13. 13 Профил на Dimitar
  *****
  Весело

  Vseki edin ot vas koito mnogo plache i mnogo znae i mu se iska da e razlichno v nashata strana da si nameri rabota i da proizvezda i da raboti i da sprat da pluit na liavo i na diasno taka bilo i taka shte bade darzavata sme vsichki nie i e takava kakvito sme vsichki nie ako iskash da e razlichna stani razlichen izmisli neshto da promenish neshtata riskuvai spokoiniat si zivot na kritikuvasht ot strani i dremesht pred komputara i davasht veshti saveti i preporaki kak shte falirame shte falirat takiva ribi kato vas dremeshti na interneta i filosofstvaiki za tova i onova marzelivo pokolenie ne organizirano i neudohotvoreno sme no dai boze da vi se padne nachalnik kato men glad trabva da ima v nashata strana za da sprem da visim po kafetata i da kazvame niama rabota i pari da ama ne e taka rabota ima rabotari malko vseki iska da e nachalnik ama ne trabva da uvazavash tozi koito ti dava rabota a ne rabotodatelia da tarsi rabotnika ikonomikata e za tezi koito e praviat a ne tezi koito e razbirat taka che mnogoznaikovci razmardaite si zadnicite i pravete neshto za da ne e tova koeto e i koeto ni otrezdadt da bade v badeshte i da vi kaza mzikata e porachva tozi koito ima pari ne tozi koito mu se iska taka che bog da vi pomoga i na vas i na tezi koito mogat tezi kato vas da si pishat kolkoto si iskat i da si misliat che sa mnogo silni i umni na dumi i ot mesto mnogo znaet ama na daskata malchite stiga tolkova che takiva kato vas gi slusham ot 13 godini v chuzbina dobre che se varnah v Bg i tam da uspea .

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17 Профил на Berlin
  *****
  Неутрално

  Толкова ли няма капка надежда във всички тези коментари. Не съм в България и само като гледам какви неща се пишат направо настръхвам. Но пък мисля,че има много свободни бизнес ниши в България,но ме притеснява това,че правителството по никакъв начин не помага за да улесни инвестирането като цяло. И проблема е дали да инвестирам в България или да работя в чужбина в офис или нещо подобно? Един прятел ми каза,че в БГ се правят и се губят лесно пари...дано да не се окаже прав. А относно въпроса ми нека да отговарят само НЕ макроикономисти. Мерси

 18. 18 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Ако се насили човек да прочете какво си написал, вижда, че по същество си прав. Ама да те питам аз тебе, ти сам прочете ли каквото си нащракал на латиница без точки и запетайки, кажи-речи нечленоразделно. Ако и децата ти пишат по този начин (няма значение каква е причината), то наистина Муудис са сбъркали с една нула по-малко. Такива претенции като тебе очевидно се плашат да пишат на роден език, за да не бъдат разконспирирани я по стила, я по местонахождението на компютъра. Е, тогава за какво иде реч ? За вродената ни смелост да се изправим с цял ръст срещу отчайващото управление, което ни натрисат мързеливите и слабограмотните (според тебе), да захвърлим мърлявата службица с остарялото компютърче и да се хванем за дядовото рало и Сивушка, щото нямаме кой да ни финансира по Сапард? Я предложи нещо смислено на българки и тогава ще коментираме.

 19. 19 Профил на вл
  *****
  Неутрално

  Кажи ни ти какво направи за да промениш ситуацията в българия, на теб ли трябва да благодарим за блестящите резултати постигнати от страната ни? Дай ни своя личен пример, вдъхнови ни, нас апатичните драскачипо форумите, които си мислят как да платят следващата сметка, вместо да захвърлят посредствената си работа и да станат бахти изродите с многото кинти които заедно ще издигнат родината до невиждани висини... Какво всъщност искаш да кажеш, моля те обясни ми, и как от вършрнето на велики дела ти остава време и на теб да дрскаш по форумите?

 20. 20 Профил на анализатор
  *****
  Неутрално

  Предупреждението е само един малко вероятен сценарий, който ми напомня за една приказка: "Ние дявола в хвъркато положение сме го е...ли, те ще ни плашат с пеперудки".
  Редица мнения в анализа и във форума показват икономическа неграмотност. Престанете да гледате размера на дефицита по текущата сметка. Правилно е да се гледа структурата му, а тя е категорична - вносът е предимно енергийни и инвестиционни стоки. Намалеят ли това ще означава стагнация. Така че аз бих се притеснил ако дефицита намалее.
  Как да на се инвестира в производство, бе. Погледнете данните на НСИ и вижте какъв ръст има в производството за миналата година. Вие четете и този вестник, там постоянно се пише как предприятията увеличават капацитетите си. Износът изпреварва като темпове вноса за миналата година. Престанете да спекулирате с производството. Освен това то е 30% от икономиката, което е напълно достатъчно. Това, което трябва да се увеличава е делът на услугите, които още са около 60 на сто, а трябва поне 70%. Земеделието все още е с висок дял. Това са показателите, за които се съди за структурата на една икономика. Приказките на МВФ са глупости на квадрат, то е видно.
  Разбира се, че имотите са много важен показател. Доналд Тръмп казва, че те са един от трите най-важни измерители на състоянието на икономиката. Вижте какво направиха с фондовите пазари по света лошите данни за пазара на жилища в САЩ.

 21. 21 Профил на септ
  *****
  Неутрално

  Да не купувам навярно тази година апартамент,а следващата.

 22. 22 Профил на angel
  *****
  Неутрално

  По времето на Тато виновни за всичките ни беди бяха световния империализъм и четирите годишни времена. Сега като слушам СКАТ (Атака) виновни са ни американците, евреите и някакво световно правителство. А истината е че виновни за бедите ни сме си самите ние и по точно тези които сме избрали да ни управляват, а се вижда с просто око че те или идея нямат за това, или умишлено ни носят толкова много беди заради свои лични сметки.

 23. 23 Профил на мухи не лапам
  *****
  Неутрално

  Ей, този износ така е подгонил вноса по темпове, че скоро ще го задмине с няколко обиколки. Защо ли страничните наблюдатели все пропускат момента на изпреварването и виждат само изоставането на износа спрямо вноса. А може би и нашата статистика казва същото, но на някои хора им харесва да си затварят очите за истината и да казват на черното бяло. Да не говорим, че тази година започва още по-добре като за една истинска европейска страна.
  http://money.ibox.bg/news/id_1027891205

 24. 24 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  Аз мисля, че има за какво да се притесняваме, но не и да си мятаме въжето. То и в статията беше споменато ама май повечето са о пропуснали. Най-голямата опасност е спиране на структурните реформи. Трябва ни истински свободен пазар, ама не свободен като Виденовия от 1995-96 г.

 25. 25 Профил на hotshot
  *****
  Неутрално

  Тия от Moody's нищо не струват в сравнение с нашите корифеи "икономисти".

 26. 26 Профил на Ахил
  *****
  Разстроено

  Точно така, вестоносеца е виновен че носи лоши вести, дайте да го убием - ето таква е в момента позицията на хората от ИПИ.

 27. 27 Профил на zaho
  *****
  Неутрално
 28. 28 Профил на Атила
  *****
  Неутрално

  Анализатор,статистиката,с която боравят управляващите при всички случаи е представена в тяхна полза. Що се отнася до твоята "експертиза",в нея не споменаваш нищо за износа -какъв е неговият дял в БНП в настоящият момент?За да има износ трябва да има КОНКУРЕНТНОСПОСОБНО производство а такова може да се създаде само при подходящ икономически климат а такъв все още липсва в БГ.С риск да бъда напсуван от съфорумците ще си позволя да изкажа личното си мнение относно професионализма на политиците в БГ:от 89-а до сега по отношение на иконом.реформи най-професионално издържани са периодите с управление н г-н Ив.Костов!

 29. 29 Профил на Moody's
  *****
  Неутрално

  пич не като мъдете, казват се Moody's. А за да видиш кои са, напиши в Google и ако можеш да четеш, ще разбереш

 30. 30 Профил на self made man
  *****
  Неутрално

  Колкото и да е неприятно за чуждестранните анализатори, почти всички прогнози на български икономисти като Красен Станчев,Георги Ангелов,Георги Ганев,Георги Стоев и Лъчезар Богданов са се сбъдвали през последните години,за разлика от мрачните прогнози на служителите на МВФ. В тази връзка,констатациите на Moody`s също са по-скоро несъстоятелни. Пълен абсурд е твърдение за възможна азиатска криза, доколкото България е част от единен европейски пазар,изнася преимуществено продукцията си в ЕС и подобно изтегляне на капитали /почти всички инвестиции в страната са от страни-членки на ЕС/ няма да се случи. Португалска болест също няма да ни връхлети,защото България има ниско ниво на публичен държавен дълг за разлика от Португалия през 90-те,бюджетен излишък /Португалия имаше бюджетен дефицит всяка година/,относително нормални данъчни ставки /сравнително нисък корпоративен данък/ за разлика от Португалия. Единствения проблем пред страната са нереформирани сектори като здравеопазване,образовани и държавна администрация,които поглъщат огромни средства без видим резултат като услуга. Тези сектори следва да се реформират,за да не тежат на бизнеса и гражданите. Така,че апокалиптичните прогнози за българската икономика по-скоро няма да се реализират!!!

 31. 31 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Че инвестиционният бум у нас е "ниско качество" (много интересен евфимизъм, ще рече - наливане на вода в пясъка)се знае още от 2000 г., когато правителството взе да се тревожи, че износът не нараства със скоростта, с която растеше вносът. Причината - производителността още тогава не нарастваше достатъчно бързо. А причината пък на тази причина бе ясна - инвестиции в ишлеме, в превземане на местната търговия (Била и т.н.), в олигополи като телекомите, в имотна спекула, в коли, в жилища, които пожизнено не могат да бъдат изплатени от притежателите им, във вносни "лейбъли" за сметка на потребителски заеми - са в най-добрия случай палиатив (а в обичайния - разсипничество), а не стратегия.
  Бумът в туризма и строителството се самозадушава. Те процъфтяваха единствено заради погазените строителни норми и укритите разходи за труд (както и подареното 10% ДДС на туризма) т.е. за сметка на обществото, на градската инфраструктура и на екологията.
  В други страни има стратегия, регулация, далновидност, затова инвестициите се канализира в посоки, които дават възвръщаемост. (Даже се съмнявам в констатациите за Румъния - там поне постигнаха скок в Ай-Ти сектора и значителни инвестиции в автостроенето).
  Проблемът е, че на сцената и досега господстват умници, които твърдят, че палиативът е стратегия, че пазарът сам ще реши всичко. Просто заместват липсата си на въобръжение, отговорност и компетентност с философия на спонтанността. Муудис съвсем уместно ни напомня, че 20 години, т.е. три генерации португалци съвсем спонтанно са стагнирали. Това ли искаме?

 32. 32 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Self-made, aко прогнозите на Красен Станчев,Георги Ангелов,Георги Ганев,Георги Стоев и Лъчезар Богданов (а това е все едно един и същи човек - мисионер на либертарианството, угоен в ИПИ) бяха верни, износът трябваше да е настигнал вноса най-късно към 2003 г.

 33. 33 Профил на sebulba
  *****
  Неутрално

  Реална опасност засега няма, но точно такива анализи от авторитетни институции (рейтингови агенции, инвестиционни банки, ЕК и др) оправдават политиката на поддържане на бюджетен излишък. Разбира се, то%B

 34. 34 Профил на sebulba
  *****
  Неутрално

  Разбира се, това задължително трлябва да бъде съпроводено с продължаване на реформите.

 35. 35 Профил на Владо
  *****
  Неутрално

  Тоя мач вече сме го гледали. Завършва с трицифлен резултат в полза на инфлацията(българските икономисти). За справка: историята

 36. 36 Профил на V BG
  *****
  Неутрално

  MOLQ HORA, KOITO SA NE*ANI OT ZHIVOTV EMIGRACIQ DA NE GOVORQT!!!

  BULGARIQ V MOMENTA E V IKONOMICHESKI BUM-VSICHKO VURVI NAGORE-STROITELSTVO,TURIZUM,KOMUNIKACII, PROIZVODSTVO, IT OUTSORCING.

  PROSTO NE STE TUKA I NE GO VIZHDATE I SE USPOKOQVATE,CHE VSE PO-ZLE STAVALO,ZARADI ZHALKIQ SI ZHIVOT(OSOBENO V KONTINENTALNA EVROPA)
  ZABELEZHETE,CHE ZHIVESSHTITE V UK I USA IMAT DRUG POGLED,ZASHTOTO TAM NE TE MACHKAT,A AKO BACHKASH USPQVASH....

  VQRNO E CHE STROITELSTVOTO I IT OUTSORCING DURPAT NAI-MNOGO, NO V EDIN EMERGING MARKET TOVA E NORMALNO.
  KATO SE VDIGNE STANDARTA FOKUSUT SHTE SE IZMESTI KUM VISOKITE TEHNOLOGII.

  SAP, MICROSOFT I HP DAVAT HLQB NA 3-4 HILQDI DUSHI V BG BE GLUPACIIII!

 37. 37 Профил на НАТО
  *****
  Неутрално


  № 20 и № 23: напълно вярно!

  Черногледството във форума не означава, че всички в БГ мислим по същия начин или че се чувстваме толкова зле - четете и работете повечко и нещата няма да ви изглеждат така безнадеждни

 38. 38 Профил на limon
  *****
  Неутрално

  Страната това, управниците онова.. банките фалирали, доматите са гръцки. Стига сте отделяли време на управниците, които не заслужават това - гласувайте и избирайте по-малкото зло.. но през останалото време не се занимавайте (по цял ден политика и оплакване, и кой кого превземал). Има работа за вършене, има пари да се правят стига да се положат усилия. Понякога тези усилия отиват нахалос, всички работим, всички сме имали опит в такива ситуации, но въпроса е какво правим след като ни се случи нещо такова. Или се стягаш и продължаваш... или почваш да мрънкаш. Аз поне си избрах по-доброто от тези две.

 39. 39 Профил на смях в залата
  *****
  Неутрално

  Промити мозъци.Останете си такива.

 40. 40 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Хей 36, аз съм в България и съм икономист с българско и американско образование и пак съм съгласен с прогнозата на Муудис. Замисли се малко кой прави инвестициите в строителството, в туризма и какви специалисти търсят в HP, Microsoft i SAP и какви заплати и възможности за развитие дават в стравнение с Европа и САЩ. В outsorcing или shared service centers не се дават високи заплати защото целта е именно да се използва ниската цена на труда и да се печели. Тези центрове не правят икономиката на една държава по-конкурентоспособна и не създават висококвалифицирани кадри, само оборират и експлоатират съществуващите. Няма да правя и аз икономически анализ, но само като погледнеш на какво прилича София и че цяла България е дошла тук да търси работа, защото в провинцията няма какво да се работи, на човек му става ясно за какво иде реч. А за състоянието на законите и за бюрокрацията да не говорим.

 41. 41 Профил на kuk
  *****
  Неутрално

  е много прав няма проблем да имаш голям дефицит стига вноса да е на инвестиционни стоки от които ще има производство и от там ползи но когато 50% са енергоносители а другите 49% са стоки за потребление от рода на ютии и чайници не 20 ами 200г. не ни мърдат

 42. 42 Профил на V BG
  *****
  Неутрално

  A to cqla America ne hodi v New York, Boston. LA da raboti
  Shtoto v Alabama ima mnogo rabota
  Ili anglichanite ne se izbivat za London, zashtoto v Birmingham i Liverpool (20-25% bezrabotica) sa cufnali i vurzali bes socialnite si pomoshti.

  KOE E MALKA ZAPLATA BE PICH - 1200 CHISTI V CALL CENTRE, 2000 LV CHISTI ZA DEVELOPERI I 3000 ZA PROJECT MANAGER-I V SAP, ORACLE.

  TI SI LUD!

  ESTESTVENO, CHE SA TUK DA PECHELQT, NO TE SHIFT-VAT PROIZVODSTVENATA KRIVA NA STRANATA V PUTI.
  KAKVA EVROPA BE? TI IMASH LI PREDSTAVA KAKVA E SELQNIQ, ZAKOSTENQLOST I NAZADNICAHOVST V KONTINENTALNA EVROPA. TE IZOSTAVAT VSEKI DEN OT USA I UK !!! GERMANIQ E NA PUT DA SI IZGONI SAP.

  Apropo, v New York ili London da ne bi da nqma mrusotiq? V LA?
  Tova sa golemi gradove nad 2 mln, vinagi shte ima bogati i bedni i istinski kapitalizum v tqh!

 43. 43 Профил на hotshot
  *****
  Неутрално

  Има само един проблем обаче. Инвеститорите вярват на Moody's а не българските измислени икономисти. Айде останете си със здраве и дерзайте.

 44. 44 Профил на V BG
  *****
  Неутрално

  Mdaaa, samo, che po-vqrvat kude se pravi po-golqma dohodnost :}

  Citi, BNP, ING, Deutsche imat offisi, Credit Suisse shte otvarqt, a oshte 3-4 inv. banks mai sa na put.

  Brei, te ne chetat li razni "rastnali v kutiq" i ne se sbluskvali s realniq zhivot "academics" ot Moody's kakvo im govorqt?

  Ama mai investicionnite bankeri sa bogati,? aaaa

  Ama te ne raazbirat:->

 45. 45 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  Инвеститорите вярват на Moody's, като повечето от тях четат и други източници но не и български.
  www.i-rechnik.info

 46. 46 Профил на инвеститор
  *****
  Неутрално

  те инвестират, ама е съдейко по твоите съждения ти не инвестираш а само драскаш по форумите май

 47. 47 Профил на kriptiran
  *****
  Неутрално

  vseki opit da se umalovagavat tempovete na rasteg v nashta ikonomika za men e opit da se nanese udar po nashte nasionalni intaresi no tova niama da stane
 48. 48 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  Хора, аз по принцип съм върл оптимист, ама последните години вече и моят оптимизъм започна да се стопява. Кажете ми само какво точно България произвежда и какви услуги толкова предоставя, че да можем да се базираме на тях? С какво се хвалим общо взето? С моловете, бизнес центрове и евтин туризъм. Нямаме една сфера на производство, която да е конкурентноспособна, иновираща. Нямаме нито една услуга, която да е на високо ниво и която да задължим вдигайки нивото на живот. Толкова години вече НИЩО не се прави. Ще изпуснем влака на екотехнологиите, но не- българското общество се занимава с 3-4 блок и с Бургас-Александополис и най-важното с гласуващите извън България (тук да се вземе предвид иронията).

  Не се лъжете, без производство и без качествени услуги сме за под кривата круша. Мислете другия път като гласувате, ей.

 49. 49 Профил на син
  *****
  Неутрално

  Елементарни са вече комунистите и децата им знаят лъжите.

 50. 50 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  И така имаме:
  - всяка година бюджетен излишък;
  - дефицит по текущата сметка 3,8 млд. евро;
  - инвестиции/по точно приход на капитали/ от чужбина 4,0 млд. евро;
  - голяма част от прихода /колко %/ е от продажба на имоти, т.е. спорна инвестиция;
  - скапана съдебна система, поради която никой сериозен инвеститор не идва;
  - протакане на големите сделки с години /енергетика, рудници и т.н./ Кой е луд да
  чака? Времето е пари!
  - 2,5 млн. пенсионери;
  - 40000 енергични млади хора отиват да учат в чужбина и едва ли ще се върнат в
  страната на простащината, безредието и беззаконието;
  - не знам колко/никой не казва/ способни и работливи българи отиват или са на
  работа в чужбина. Пращат по 1-1,5 млд. евро на година;
  - налице е липса на квалифицирана работна сила;
  - 120000 неквалифицирани, мързеливи и надути държавни чиновници/тепърва ще учат
  какво е това компютър/ тормозят българите и чужденците на всяко гише;
  - около 35 % сива/бандитска/ икономика и 200-250 хиляди "бодигардове-охранители" само ядат без да произвеждат;
  И още доста такива неща.
  Тогава за какво говорим и накъде отиваме?

 51. 51 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  tapak - tova koeto govorish sugurno e vjarno - obache kakvo ste kagesh za ostanlite dushi do priblizitelno 8 000 000 - te da duhat supata li be - izrod gnusen

 52. 52 Профил на БФБ
  *****
  Неутрално

  имах един преподавател, който казваше че ако застана пред сградата на академията ще видя лицето, ако друг погледне отзад ще види гърба. И двамата ще кажем че сме видяли академията но всеки е видял различно...
  гледната точка на Муудис е малко като криво огледало - всеки вижда това, което иска
  те са ни сложили в общи кюп с балтийските защото там има някакво напрежение
  но е факт че има ръст - само погледни отчетите на публичните дружествата, ръста на продажбите и т.н.

 53. 53 Профил на d
  *****
  Неутрално

  Momcheta i momicheta, ne se durlqite, istinata e nqkude po sredata.

  Moody's im e mnogo nepriqtno, che zapadnite ikonomiki rastat s 1-2.5%, a edna Rumaniq minalata godina realizira 8.3% rastezh

  Tova e kato postqnnite komentari (wishful thinking) na US ikonomisti, che Kitai shtql da se srine, golqma kriza gi chakala, sakun da ne bi da ni nastignat

  A do gornite- Kitai kakvi visokotehnologichni stoki proizvezha be?
  Tova e EMERGING MARKET- sega se nalivat osnovite-real estate, infrastruktura i t.n.

  S povishavane na standarta-> poveche danuci-> po-kachestveno obrazovanie-> po-kachestveno zdraveopazvane-> po-visoki tehnologii

  Ta pak- Kitai kakvi visokotehnologichni i bieshti US i Germanski analozi proizvezhda?

  Sega ne, no vehe BVP mina nemskiq, skoro (20g) shte minat i US i togava shte si imat i SILIKONOVA DOLINA I WALL STREET I CITY I VSICHKO.

  ZAPOMNETE-TOVA E EMERGING MARKET!!!

 54. 54 Профил на нормален1
  *****
  Неутрално

  За съжаление в дългосрочен план прогнозите винаги са им верни, независимо как ни се иска , или как изглеждат в момента нещата у нас.Спомних си за една среща в НДК в края на 80-те години и прогнозите им, които бяха потресаващи и много, много верни.

 55. 55 Профил на плис
  *****
  Неутрално

  "d" сравнява Китай и България ли, що ли? Може ли някой да измисли по-нелепо сравнение? Нелепо на всички нива, като започнеш от ресурсите, та стигнеш до имиджа.

  Извинявай, ама само едно нещо ще кажа: Китай произвежда от всичко по много, ние прозивеждаме семки за чоплене и молове. Та Китай ще произвеждат Еърбъсове, ти за риълестейт и инфраструктура, която се прави с толкова ниско качество, че докато я свършат, трябва наново да започват, ми говориш.

  Един въпрос, с какво ще повишиш стандарта, че да последва хубавата редичка, която си изписал?

 56. 56 Профил на self made man
  *****
  Неутрално

  Имам усещането,че ако прогнозата на Moody`s беше оптимистична за следващите двадесет години,то коментарите щяха да бъдат същите - нищо не се произвежда,няма инвестиции, всичко се е разпаднало в България и други подобни глупости. А най-малоумните коментари са от вида на "тези са чуждестранни икономисти,как няма да знаят повече от българските им колеги,я". Изобщо, нито политиците са ни виновни, нито географското положение - провинциално мислещи хора сме,с огромни комплекси за малоценност и никакво самочувствие.

 57. 57 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Тва не е "анализ", а поредната руско-турска ченгесарска манипулация.
  Единственото свестно нещо в дописката са коментарите на Георги Ганев.

  През 2006 г. в страната вленаха 5,2 млрд.дол. ПЧК, което е доста повече от конкурентите ни, съразмерно икономиката ни.
  От тех само 1/3 са инвестиции в недвижими имоти. Значи остава достатъчно и за другото.
  На второ место са инвестициите в производството, които са са удвоиле спремо 2005 г.
  Естествено, требва да станат доста повече и те си стават, което е видно за грамотните.

  Износът расте с темпове, непостижими за нормалните дръжави.
  Пръдялниците, дека са изказват по вопроси, от които не отбират, требва да знаят, че дефицитът на тръговския ни баланс са длъжи в голема степен именно и на огромните ПЧИ и най-лесния начин да намалим тоя дефицит е да забраним чуждестранните инвестиции в полза на "национално-отговорните" ни мутри.

  Въпреки че по ПЧИ сме абсолютни шампиони, ние требва по най-бръзия начин да ги удвоим, защото комунизъма от водеща по стандарт дръжава в Европа ни докара на опашката.
  След като сме изпуснале питомното, сага ша требва бръзо да гоним дивото, а не само да словоблудничим по форумете.
  Анадъм, бре ченгенета?

 58. 58 Профил на Бай ви Ганя
  *****
  Любопитно

  Значи тъй я разбирам работата - бързаъте да теглите кредити, че скоро всичко ще свърши.Хам ний ще се нахаплярим, хем вий, хем като почнат фалитите и кризите по-рано, виновни ще са поитиците на власт в момента и трябва да се обруси крушата.Защо - за да се контролира по-лесно или от по-слаби позиции или да се задълбочава кризата в устоите на властта.Целта деструкция и разнобой в мненията, разпиляване на електората по чужбина и фортификация по върховете.Задайте си въпроса - кой ще спечели при тази партия и т.н.

 59. 59 Профил на Amin
  *****
  Неутрално

  Az ne bih razchitala na Moodys za prognozi.

  Chernogledstvoto na Moody's idva ne ot zavist ili politicheski interesi. Horata koito rabotiat v Moody's sa hora s doktorati po ikonomika, a vsichki ikonomisti gledat na sveta po mnogo konservativen nachin. Daje The Economist si pravi maitap s tazi distsiplina i subira prognozite na vsichki vidni ikonomisti i tiahnite prognozi se okazvat obratnoto na tova koeto se sluchva. Imashe interview s edin ot nai-uspeshnite fondove na Harvard i gi pitat: kakva e tainata na vashia uspeh? Otgovor: nie nikoga ne slushame kakvo ni kazva fakulteta po ikonomika.

  A reputatsiata na Moody's se durji na kosym v momenta zashtoto izkaraha ratingite na Islandskite banki po visoki ot tezi na Amerikanskoto pravitelstvo, koeto se okaza absoluten gaff.

 60. 60 Профил на ivovelinov@econ.bg
  *****
  Неутрално

  ИМАМ ЧУСТВОТО ЧЕ БЪЛГАСРКИТЕ МАКРОИКОНОМИСТИ СА КАТО БЪЛГАСКАТА ПОЛИЦИЯ КОЯТО ИДВА САМО ЗА ДА ОТЧЕТЕ ПОРЕДНОТО УБИЙСТВО И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЗАДА ПРЕОТВРАТИ НЕЩО.ИЛИ КАТО БАТЕ БОЙКО НИЕ ГИ ХВАЩАМЕ А ТЕ ГИ ПУСКАТ НО ТОЙ ВСЕ ПАК РЕШИ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА И СЪЗДАДЕ ПАРТИЯ С КОЯТО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ИКОНОМИСТИТЕ САМО ГОВОРЯТ НО НИКАВА КОНКРЕТНА ДИАГНОЗА НЕ МОГАТ ДА ПОСТАВЯТ ЗА РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА . СИГУРНО СА МНОГО ДОБРИ НО НЕКА ДАИЗЛЯЗАТ С КОНКРЕТНИ ОБВЪРЗВАЩИ МНЕНИЯ И ДА ПОСОЧАТ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ. АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ ЧУЛ ОТ НЯКОЙ ОТ КОРИФЕИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МАКРОИКОНОМИКА ДА СЪСТАВИ ПЛАН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА. НЯКОЙ НАС "НЕ НИ ОБИЧА" ИЗОАТОВА ВСЕ ПИШАТ ЛОШО.МУУДИС-ИКОНОМИСТИТЕ СА РАСЛИ В ГОРАТА И СИГУРНО СА ЗАВЪРШИЛИ В УНСС.

 61. 61 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Извинете аз съм абонат на The Economist, бихте ли ми посочили линк, или брой номер?
  Не съм срещал подобни сравнения.

 62. 62 Профил на испанец
  *****
  Неутрално

  Ха-ха-ха - на развален испански....

 63. 63 Профил на FAUST
  *****
  Неутрално

  Dosta elementaren pogled imash v/y neshtata...Sigurno si pripe4elil niakoi lev i sega vazhvaliavash USA i UK - nali tam e Kapitalizmat! Dano ne ti se nalaga da posetish BG bolnica...Togava shte razberesh, 4e li4nite spestiavania sa prah, a edna silna i socialna darjava e v osnovata na edin po-dobar jivot....za VSI4KI! A kolkoto za SAP, HP i drugi podobni, te imat po-golemi centrove ot nashite v India.....Ako sravniavash Bulgaria s India - togava te razbiram...za jalost. Haide, nishto li4no i sas zdrave!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 65. 65 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  1/ Чудна работа, когато Муудис вдига рейтинга, тогава е прав и всички се позовават на него. Когато я сваля, Муудис нищо не разбира от икономика, служителите му са учили в УНСС и са расли в гората.
  2/ А най-ми харесва следната патриотична мъдрост: Нvseki opit da se umalovagavat tempovete na rasteg v nashta ikonomika za men e opit da se nanese udar po nashte nasionalni intaresi no tova niama da stane. Казано с други думи, никой да не пука мехура, докато не си ликвидирам инвестициите на изгодна цена. Пък после наивниците да духат супата.

 66. 66 Профил на FAUST
  *****
  Неутрално

  Kolkoto do analiza na Moody's smiatam, 4e badeshteto ne e nito bialo, nito 4erno...
  Badeshteto na Balgaria e trudno. Prosto tragvame ot tolkova nisko, 4e rast ot 6-7% v ikonomikata ne biva da ni uspokoiava. Mislia, 4e spekulata okolo turizma i stroitelstvoto skoro shte zamre i ako togava nashata darjava ne predloji nishto stoinostno, shte e dosta trudno. Ne moje edinstveno da rez4itame na EU, na amerikanski kapitali ili na ruski preprani pari. Tribva ni dalgosro4na darjavna politika, s proekti za obrazovanieto, izsledovatelskata deinost, infrastrukturata, zdraveopazvaneto, golemite industrialni i finansovi nasoki...Togava samo moje da se nadiavame na neshto po-dobro...Togava i investiciite shte se uveli4at, togava shte imame samo4uvstvie i sigurnost. Loshoto e, 4e sme s robska psihika i ne mojem da razreshim sami problemite si..Moje bi sled 1-2 pokolenia...Dano ne sam izcialo prav.

 67. 67 Профил на Amin
  *****
  Неутрално
 68. 68 Профил на usa
  *****
  Неутрално

  kitai proizvegda mnogo prom.stoki ot
  Primer: Ot el. krushki do kosmicheski tehnologii.
  Vsekakvi mashini,elektronoki i kavo li ne oshte.
  Te kitaiskite komunisti da ne sa tapi kato nashite galoshi.
  Otdavna kitaicite pusnaha zapadni prom. firmi i proizvodstva v stranata si.
  Dokato nashite ne napraviha nishto takova a perestroika po savetski
  zatova doklada na Moody's e takav.Nali tova im e rabotata.
  Ne e tendenciozen a faktologichen za sastojanieto na ikon.
  Mnogo slaba industria i proizvodstvo.Golem vnos.Malak iznos.
  Ako dnes se osvobodi levat ot val. bord i razvarve ot konven.faluti EU i $
  zapochva spada mu sprjamo zap. valuti shtoto kato celo ikon.ni e slaba
  a vnosat e goljam.Ili 1 Evro shte e nad 1,50 leva- s vazmognost za spirala.

 69. 69 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Ние пестим и правим съкращения тъкмо в образованието. Позволяваме си половината младежи да не завършват средно, какво да говорим за висше. Ами като не правиш инвестиции в интелект, какво очакваш в икономиката на знанието? Румънците направиха масова компютризация на училищата навреме, още през 2000 г., и дадоха силен тласък на този сектор. И с английския наваксаха. Сега изнасят софтуерни услуги за 5 млрд долара годишно, а на нас все образованието и здравеопазването ни пречат.
  Тукашният бизнес мрази образованите. Това е истината. Защото има комплекс за малоценност. 15 години роптаеха срещу разходите в образоватието, а сега плачат - къде са ни инженерите, къде са ни майстор-готвачите. И защо не щат да бъхтят за 200 лв.
  Комплекс имат и самите образовани, защото го разгрлеждат като привилегия като тапия даваща право да работиш в банка. А какво гнездо на бюрократичната неефективност и бездарното връзкарство са нашите банки, всеки може да види. За всяка операция на компютъра трябва да се пишат на ръка хартиени документи в три екзепляра. Каква производителност, какви инвестиции, бе?!

 70. 70 Профил на usa
  *****
  Неутрално
 71. 71 Профил на FAUST
  *****
  Неутрално

  A ti kakvo predlagash? Razbrahme, 4e otri4aneto e lubim sport na balgarina, no ti si Umen - predloji neshto....

 72. 72 Профил на na zapad ot Atlantika
  *****
  Неутрално

  Se izvarshva svetkavichno po elektronen pat i internet.
  Razplashtaniata m/u klientite i kompaniite "online"/elektronno-internet/
  Prodagbite i pokupkite na stoki i t.n.povecheto "online".
  Da ne govorim za rezervacii,bileti, transveri na sumi i offerti-online ili
  po telefona ili /faxa/.Pasporti i vizi.Danaci smetki,taksi razplashtane ot vseka tochka na stranata i sveta v dvete posoki.

 73. 73 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  През 2006 г. инвестициите (бруто образуване на основен капитал) в България надхвърлят 10 млрд.дол., демек къде 33% спремо БВП, който надхвърля 30 млрд.дол.
  33% е един много висок процент, говори за бръзо развиваща се икономика и е много по-голем от нормалните проценти за високоразвитите дръжави.
  От всички инвестиции 50% са преки чуждестранни инвестиции, което също е ненормално висок процент.

  Ний требва обаче да осигурим условия, инвестициите да достигнат фантастичните 35-40-45% към БВП-то, защото на нас ни требват реални растежи не от 6-7%, а от 12-13% годишно, което също е непостижимо за високоразвитите дръжави.
  Защо ни требват такива темпове, ша попита некой, дека са опитва да мисли.
  Ами защото немаме намерение да кретаме 50-100 години на опашката на Европа, както са предвидиле за нас поръчителете на днешната глупава статия на Мудис, а за 10-12, максимум 15 годин, требва да надхвърлим средноевропейското равнище на развитие.
  Тва може да стане, ако преките чуждестранни инвестиции стигнат къде 10 млрд.дол.годишно при сагашния ни размер на БВП-то, респ. пропорционално на него.
  Тва не е невъзможно, защото след 1 година окончателните данни ша покажат, че през 2006 г. сме имале даже над 6 млрд.дол. ПЧИ, а румънците са кретале далеч зад нас, защото са 3 пъти по-големи.

  Требва да са знае също така, че Българската икономика е една от най-отворените икономики в света, тъй като през външната ни тръговия са превръта 120 % от БВП-то, демек 5-6 пъти повече от американците и 2 пъти повече от китайците.
  В сравнение с нас те са направо "затворени" икономики.
  Независимо от секакви икономически и финансови кризи и борсови маймунджулъци, българският износ вече години наред расте с голема скорост.
  Така ша е и занапред, защото ПЧИ в производството също нарастват много бръзо.

  Твръдението на Мудис, че преките ни чужди инвестиции през 1998 биле много "по-качествени" отсага, говори за пълен олигофренизъм на твръдящия и даже направо за злонамереност с цел заблуждение.
  През 1998 г. ПЧИ-то ни беше 0,6 млрд.дол. и главно от приватизация, демек пари дадени на дръжавата за едене. Тва не беха истински инвестиции. Истинските додоха много по-късно и главно по Царско време и досага.

  Требва да са знае също така, че в сека такава "агенция" или чуждестранна банка работат и български келеше, некои са направо там офицялни представители на дръжавата.
  Некои от тех са прости момчета, партизански внуци и прочие и сички плювни и попържии, които слушат на пенсионерските седенки на склеротизираните дръти комунисти, ги предават в централите си кат "оценка" на състоянието на дръжавата ни.
  С две думи, работат срещу имиджа на Царството ни тия негадяи.
  Те са и авторете на такива простотии кат севодняшния аналниз на Мудис.

 74. 74 Профил на usa
  *****
  Неутрално

  ako iskash edna rabota da ne stane ili da se protochi
  do bezkrainost dai ja na bulgarin burokrat/chinovnik/ i gledai kakvo shte stane
  edno golemo nishto.Parvata duma kojato shte chuesh e ami....
  ili ne moge....nishto ne moga da naprava i ela pak da si zagubish vremeto
  ako ...

 75. 75 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Да припомним, че след като комунистите ограбиха и разрушиха българската икономика, през 1991 г. спадна на 8,1 млрд.дол.
  От 1998 г. БВП-то ни расте непрекъснато и през 2006 г. надхвърли 30 млрд.дол.
  Тва е исторически най-големият БВП на Царството (по номинална стойност в доларе обаче).
  Тва показва, че комунизЪма, макар и с голем зор, си отива безвъзвратно и нищо друго не им остава, освен да плашат бабичките с поръчкови "прогнози" като тая на Мудис, Экономист и прочие.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 77. 77 Профил на usa
  *****
  Неутрално

  znaesh li gospodine BG. na koe mesto e bila po
  standart predi 2-ta svet. voina v Evropa
  na predposledno samo predi Albania.
  Romania e bila predi nas po tova vreme.
  Kakto i sega ako ne se laga.Romania e s po-visok dohod na chvek ot nas.
  Chetov ,che srednata rab. zaplata v Romania bila 200 evro.Verno li e tova?
  Otgovorete mi.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 79. 79 Профил на нормален1
  *****
  Неутрално

  До # 73
  Тези мисли Ваши ли са?Струват ми се познати?Дали не се е върнало времето назад?
  Защо не напишете една статия опровержение и да я предоставите на вестника?
  Ще разбиете мозъците на всички наши и световни икономисти, анализатори и агенции?

 80. 80 Профил на NurseMary
  *****
  Любопитно

  Колко богати професори по икономика познавате? Ха-ха-ха.Всички те само си пишат теории и изследвания,а реалните пари се правят от други хора и по различни от техните икономически закони .

 81. 81 Профил на usa
  *****
  Неутрално

  sled kato se premahne val.bord vsichko shte si doide na mestoto.
  Balonat shte se spuka.Palategesposobnosta na bulgarite nai-veche se dalgi na fakta,che emigraciata prashta pari na blizkite si v BG.poveche ot 10 god.
  Vigte ungarcite na kakvo sa zprilichali visoki ceni i kriza v upravlenieto.
  Dage si prodadoha aviokompaniata"MALEV' na rusnacite.Tova sa faktite.

 82. 82 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Цитат от "usa":
  "znaesh li gospodine BG. na koe mesto e bila po
  standart predi 2-ta svet. voina v Evropa
  na predposledno samo predi Albania."

  В цел свет е известно, че съгласно класацията на ООН, през 1939 г. България е била на 8-мо место в света по стандарт на живота, Дания е била на 9-то место, а Гръция - на 29 место.

  Не "predi 2-ta svet. voina", а след (благодарение на) 45 годишен комунизъм Царството ни беше докарано до апашката на Европа, демек на место "predposledno samo predi Albania".

  Тия данни, ако не мож ги запомни, да си ги запишеш на дланта, а твойте "данни" да ги завреш в изходящото отверстие на тоя, дека ти ги е дал!

 83. 83 Профил на bruced
  *****
  Любопитно

  В цел свет е известно, че съгласно класацията на ООН, през 1939 г. България е била на 8-мо место в света по стандарт на живота

  В цел свет е известно че ООН е създадена 1945 г.

 84. 84 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  FAUST, ясно е какво предлагам. Да бъдем евтини на триците, а не на житото. Първо, да се инвестира в образованието, а не да се деинвестира. Пък ако ще да се появят образовани синове и дъщери на бачкатори! Второ, да се пуснат най-сетне тези магистрали. Пък дори лобитата още да не са уточнили докрай подялбата на печалбите! Трето, да си заплюем следващия изгоден сектор (след компютрите, интернета, джиесемите) и навреме да се качим на влака. Пък ако ще държавата да има роля в това! Ще го изтърпим. По-добре срамно богати, отколкото мъченици на пазарната вяра. (Примерно Финландия беше прост преработвател на съветски суровини, но когато Съюзът си замина, предпочете пред сладките политически вражди да стане най-информатизираната страна в света. А Нокия, с една трета от световното производство на джиесеми, е бивш завод за хартия. В началото на 90-те финландската държава го пренасочи в перспективна посока. За сравнение, по същото време българската "държава" захвана нескончаеми реструктирарания и демонополизации на гиганта Балканкар. Той отиде в небитието като ангел - във вид перфектен от гледна точка на пазарните догми).

 85. 85 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Естествено, че става въпрос за Обществото на народите (ОН), на което Царството е член от 1920 г.

 86. 86 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Имам няколко въпроса към редакцията на в. Дневник и към всички независимо мислещи участници във форума.
  1. Къде и кога е публикуван споменатият доклад на кредитната агенция Moody's ?

  2. Личи ли от публикацията по поръчка на коя или кои институции е изготвен този доклад?

 87. 87 Профил на Ot baj ti Ganja
  *****
  Неутрално

  Be Dimitre,
  ti sljap li si, che ne vizhdash, shto za mafiotska i borcheska durzhava e Bulgarija. Koj normalen chovek, shte posmee da pravi business v Bulgarija, kato znae, che shte zagubi ili nego ili glavata (ili pone zdraveto) si.

 88. 88 Профил на Mechanical Design Engineer
  *****
  Неутрално

  Хей 36, аз съм в България и съм икономист с българско и американско образование и пак съм съгласен с прогнозата на Муудис. Замисли се малко кой прави инвестициите в строителството, в туризма и какви специалисти търсят в HP, Microsoft i SAP и какви заплати и възможности за развитие дават в стравнение с Европа и САЩ. В outsorcing или shared service centers не се дават високи заплати защото целта е именно да се използва ниската цена на труда и да се печели. Тези центрове не правят икономиката на една държава по-конкурентоспособна и не създават висококвалифицирани кадри, само оборират и експлоатират съществуващите. Няма да правя и аз икономически анализ, но само като погледнеш на какво прилича София и че цяла България е дошла тук да търси работа, защото в провинцията няма какво да се работи, на човек му става ясно за какво иде реч. А за състоянието на законите и за бюрокрацията да не говорим.

 89. 89 Профил на baj ti Gochoolu
  *****
  Неутрално

  "Власт не се дава" казват дъртите комуняги и все пак.
  Въпреки съпротивата им, икономиката е произвела 30 000 000 000 долара БВП и е изнесла стоки за 14 000 000 000 долара.
  Реално е порастнала с над 6,5% за 1 година, привлекла е най-много чуждестранни инвестиции в Европа на глава от населението, даже в абсолютни размери в славнение с по-големи държави.
  Гаче дереджето не е толкова страшно, колкото изглежда на носталгиците.

 90. 90 Профил на Mechanical Design Engineer
  *****
  Неутрално

  Тези центрове не правят икономиката на една държава по-конкурентоспособна и не създават висококвалифицирани кадри,

  кой прави инвестициите в строителството, в туризма и какви специалисти търсят в HP, Microsoft i SAP и какви заплати и възможности за развитие дават в стравнение с Европа и САЩ. В outsorcing или shared service centers не се дават високи заплати защото целта е именно да се използва ниската цена на труда и да се печели

 91. 91 Профил на bruced
  *****
  Неутрално

  ето ти статистиката на въпросната организация:
  http://www.library.northwestern.edu/govinfo/collections/league/stat.html

  там не се мери такъв показател

 92. 92 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Направо да са обръне човек в гроба, кат гледа и чува какво връло непознаване на развитието на страната врълува!
  Само за скандалите и изявите на "елитните" проститутки ли четете, бре?

  Ката ден, макър и не на лично место, във вестниците са съобщава за нови серьозни инвестиционни проекти в Царството.
  Само в района на Марица Изток са строят нови 4 централи от западни инвеститоре, които ша имат по-голема мощност от Козлодуй и Белене взети заедно и ша станат преди Белене.
  В Русе са строи на голя поляна супермодерен завод на Монтюпе за алуминиеви двигатели, скоростни кутии, шасите, помпи, джанти и прочие алуминиеви детайли за всички западни марки автомобили.
  За 80-100 млн.евро и 1000 работници. Производството започва в края на годината.
  Тва е основен завод за секо автомобилно производство, а не текезесарска ремонтна работилница.
  Чуда са просто, откъде ша намерат квалифицирани инженере, понеже у нас последните години са развъждаха главно культуртрегери, полуграмотни икономисти и юристи, социолъжци, шоумени и секакви клоуни.
  Щом го прават обаче, значи ша му намерат цаката и ша плащат за истинските специалисти.

  Проф. Стоян Сталев от Агенцията за ЧИ скоро каза, че само за пръвите 2 месеца на годината са са явиле НОВИ 20 "институционални инвеститоре", демек, които според нашия глупав закон могат да разчитат на спецялното внимание на дръжавата.
  Тва значи, че всичките те сметат да инвестират минимум 50 млн.евро, което прави минимум 1 млрд.евро нови проекти. Ами през останалете 10 месеца колко още ша додат, след като темпото на идването им са ускорява видимо през последните години?
  За по-дребни инвестиции непрекъснато са съобщава, макър и не винаги профисионално.

  И сага западните компании в областта на телекомуникациите и мрежите със зор набират млади сервизни инженере още при връчването на дипломите им, демек нищо още не знаещи и неможещи.
  След 1 година фирмено обучение, ако не са савсем залупени, вече си докарват къде 1000 долара и екстри, което отговаря на 4-5000 долара при американския стандарт на живота.
  Тия, дека са на некакви ръководни позиции, взимат доста повече.

  Истината е, че процесите в България са развиват с голема скорост, че работа ша има, но главно за хората с висока квалификация и умеещи бръзо да са учат и адаптират към промените.
  Тва пенционерите никога нема да могат да го разберат и затва са занимават главно с дигане на гюролтия и демотивиране на по-глупавите от младите.

  Липсата на висококвалифицирани специалисти и главно инженере вече става много серьозен проблем, което неминуемо води до дигане на заплатите. Всичко обаче требва да са умножава по 3-4-5 пъти, преди да са прави сравнение с доходите в чужбина.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 94. 94 Профил на забелязъл
  *****
  Неутрално

  Пак добре ,че през държавата минават реки от наркотици и др. трафик и мафията си пере парите и така народа получава заплати.Иначе с мафия и без пране лошо.
  Обаче без мафия е най - добре,защото тогава наистина щеше да има сериозни инвестиции от големи фирми.Е,ама има мафия и ние си гласуваме за нея,а тя реди президентите,министрите,журналистите и няма вече отърваване.Глупаците са си глупаци.Да живее Сл.Трифонов,Азис,Боби Цанков,ьандрей Пантев,Андрей Райчев и всички славни и щатни платени пропагандатори на заблудата.Но не са те виновни.Простотията и тъпотията са си широко разпространени и генетично се предават.Та затова в близките и повече години ще има криза.
  Само ако идете на запад в Сърбия ще видите че населението е друго и по-старите и по-младите.Тази година Сърбия има положителен баланс и динара е поскъпнал-т.е. влезли са повече евра и долари от износ и производство отколкото да излезли.Всичко си произвеждат,а и няма мафия за посредник и стоките са конкурентноспособни.Прирата на икономищата е над 8%,колкото при нас.Ама да сте го чули някъде?

 95. 95 Профил на отбелязъл
  *****
  Неутрално

  "забелязъл", искам само да отбележа, че миналата година България изнесе за Сърбия стоки за 885 млн.$, а внесе от Сърбия стоки за 255 млн.$
  "Положителният" им баланс сигурно идва от търговията им с Македония.
  И при нас или София има "положителен" баланс в търговията си с Пловдив или обратното.

 96. 96 Профил на New Yorker
  *****
  Неутрално

  Aide de nyakoi da go kaze...koi e vinovnika za tova? Kostov! Kostov e vinoven be, Kostov e vinoven! A tova che toi tochno za tova rpeduprezdava ot 5 godini nasam nikoi ne go drusa. S Bat Boiko, Dogan, Fafleshtiyat Sakskoburgotski i Slavi Trifonov Sveitzariya ne se stava. Koi kak si e izbral na izborite....

 97. 97 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  ама на повечето българи като им споменеш Костов все срещу него говорят. не мога да разбера какво толкова лошо направи през управлението си, че толкова не го харесват. Мозе би не го харесват защото е умен и прагматичен и все верни неща говори, а на народа не му харесва истината и обича да бъде лъган. И така, политиците лъжат и вземат властта и този народ (голяма част от него) все им вярва и не вижда че единствено Костовото правителство направи съществени неща и начерта пътя на правителството на НДСВ, което се ползва от много от положителните резултати, заложени от правителството на Иван Костов. Такава силна и интелигентна/образована фигура скоро няма да дойде на власт, ако изобщо някога дойде.

 98. 98 Профил на Забелязъл
  *****
  Неутрално

  Какво е изнесла българия за Сърбия и какво е внесла не е важно ,а е важен общия баланс, а тази информация е точна.Прочети сп.Мениджър 3-4 бр. назад и ще видиш какво пише-Сърбия тигъра на Балканите.Често ходя там-само за сведение Белградския панаир превъзхожда нашия със стоките и услугите които предлагат сръбските фирми-честни частници,работещи на пазарен принцип.Западът вече работи с тях.Видях го и това е истината.Технологиите им са от 2000 година и са конкурентноспособни.
  Панаира е през месец април-май иди и виж.
  Иди в Пирот най-близко,поговори с онези там и после иди в Белоградчик например и се опитай да поговориш с онези там,ако успееш.
  Най-голямата разлика ,е че в Сърбия не се краде така масово и на такова високо ниво и са по хитри и по умни от нашите за съжаление.Там има специален прокурор и трибунал за борба с мафията,а на онези от земунския клан им бутнаха къщите в Земун с Булдозери.Тука как смяташ това кога ще се случи?Знаеш ли че редица промишлени детайли от цветни метали,обработени са по-евтини отколкото да се произведат в България и то с 30%, и че стандарта е два пъти по-висок,печалбите по-големи и възможността за инвестиции по големи.Това е защото не си продадоха основни добивни и производствени мощности на гърци и др.наши изедници.Кой държи нашите заводи за добив и преработка на цветни и цветни метали?Е затова парите ни изтичат на вън ,а при тях се въртят в държавата и създават работни места.Не си от глупаците но се правиш на такъв.
  Впрочем не виждам какво толкова е изнесла България за Сърбия освен електроенергия и наркотици.

 99. 99 Профил на сценарист
  *****
  Неутрално

  Не само че са прави, а и са наясно че в България ще се играе по старият сценарий в които главния герой е негово величество номенклаурчика.

 100. 100 Профил на Анализатора на сМърди'с
  *****
  Неутрално

  сМърди'с могат да прогнозират застой само в собственото си развитие. Много са зле горките. И на тях самите им е чудно как не са фалирали още. Колкото по-големи глупости пишат толкова по-скоро ще го постигнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK