Втора евромисия отся поредните мандри

От предложените 14 предприятия 7 са одобрени

Седем от кандидатстващите за лиценз нови 14 мандри и месопреработвателни предприятия бяха проверени от европейските ветеринари за периода 12 - 23 април. Те ще бъдат предложени за одобрение от постоянния ветеринарен комитет на Европейския съюз, въпреки че не всички от тях са били инспектирани, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Заедно с вече лицензираните 30 компании списъкът ще набъбне до 44.


Втората мисия на европейската Служба по храните и ветеринарните въпроси (FVO) избирателно е влязла в седем обекта, като за една мандра и един колбасарски цех са имали забележки по проследяемостта на продукцията. Всички те предварително са били оценявани от българските ветеринари, които са давали съответните предписания. И при предишната мисия през януари се установиха разминавания в изискванията на българските и европейски експерти, затова Еврокомисията от миналата година иззе правото на българските ветеринари сами да одобряват предприятията. Според директора на НВМС Жеко Байчев противоречията са изяснени и още на следващото заседание на постоянния комитет в Брюксел ще се реши дали българските ветеринари отново могат да сами да предлагат изрядните преработватели.


След като производствата бъдат приведени в съответствие с указанията, компаниите ще могат свободно да търгуват в рамките на Европейския съюз. До края на миналата година разрешения за износ имаха 60 преработватели.
Новите кандидати


Месопреработватели


"Булмес трейдинг"


"Унитемп"


"Зорница Кесарево"


"Хринад"


"Агропласмент 92 В"


"Авис"


КФМ ООД


"Дил тур"


Мандри


"Старс къмпани"


"Карил и Таня"


ОМК АД


"Филипополис-РК"


"Акурат млечна промишленост"


"Шипка 99"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK